OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τσίπρας από Τρίκαλα: «Την άλλη Κυριακή θα είμαστε πρώτοι και με διαφορά»

«Όπου σταθώ και όπου βρεθώ βλέπω μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και μεγαλύτερη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, από το ’15 είχα να το δω αυτό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας ομιλία σε περιοδεία του στα Τρίκαλα. «Είναι ήδη αποφασισμένος ο κόσμος να κάνει την οργή του πολιτική πράξη με την ψήφο του», είπε.

Σημείωσε ότι το δίλημμα στις εκλογές της 21η Μαΐου είναι «Μητσοτάκης ή αλλαγή» και δήλωσε τη βεβαιότητα του ότι «η απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας είναι: αλλαγή, είναι ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, νίκη στις εκλογές για σχηματισμό κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας». «Αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε; Θα συνεχίσουν για άλλη μια τετραετία αυτοί που κακοποίησαν τη δημοκρατία που γιγάντωσαν τις ανισότητες να συνεχίζουν το έργο τους; Ή θα έρθει μια μεγάλη αλλαγή για να στηρίξουμε την κοινωνία, να ανορθώσουμε την οικονομία, να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική ομαλότητα;», είπε.

Υποστήριξε ότι «η πραγματικότητα είναι αυτή που βλέπετε και νιώθετε, αυτή που βλέπουμε στις συγκεντρώσεις όπου πηγαίνουμε, αυτή που βλέπουμε συνομιλώντας με τους ανθρώπους, όχι αυτή που θα προσπαθήσουν να σας μεταφέρουν τεχνηέντως οι γνωστοί παπαγάλοι του συστήματος». «Έχει βρει άραγε κανείς σας, μιλώντας με άλλους, κάποιον να σας πει: ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ το ’19 αλλά τώρα δεν θα σας ψηφίσω; Εγώ απεναντίας έχω βρει πάρα πολλούς που έχουν έρθει και μου είπαν: ψήφισα τον Μητσοτάκη το ’19, αλλά τώρα θα τον τιμωρήσω».

Κάλεσε τους νέους να μη χαραμίσουν το μεγάλο όπλο που έχουν στα χέρια τους, την ψήφο τους, την επόμενη Κυριακή. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους ανθρώπους, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής «από αυτές τις εξετάσεις για να μπορούν 20.000 περισσότερα παιδιά να περάσουν στα δημόσια πανεπιστήμια», αλλά και το σχέδιο του κόμματος για τη στήριξη της νέας γενιάς και της πολιτικής για τη στέγη.

Απευθυνόμενος «σε όσους σκέφτονται με κάποιο τρόπο να τιμωρήσουν τη χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά ψηφίζοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από ΝΔ θεωρώντας ίσως ότι η μεγαλύτερη τιμωρία είναι να ψηφίσουν κάτι “μη συστημικό”», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η πιο σκληρή τιμωρητική ψήφος στο καθεστώς που μας κυβερνά είναι εκείνη που θα το κάνει να χάσει». Σημείωσε ότι «ήττα της ΝΔ μπορεί να έρθει μονάχα με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές», ενώ διαβεβαίωσε ότι «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Κυριακή θα ανοίξει το δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας την επόμενη μέρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ κάλεσε τους πολίτες «να πιστέψουν αυτό που βλέπουν τα μάτια σας και ακούν τα αυτιά σας» και να μην εφησυχάσουν μέχρι την κάλπη». Είπε ότι κάνουν λάθος όσοι προεξοφλούν ότι την άλλη Κυριακή θα πανηγυρίζουν οι ισχυροί, τα καρτέλ και τα συμφέροντα. «Θα είμαστε πρώτοι και με διαφορά την άλλη Κυριακή. Την άλλη Κυριακή θα πανηγυρίζει ο λαός και η δημοκρατία, θα φέρουμε ξανά τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στην εξουσία», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος σε όλες τις δυνάμεις, ώστε, όπως είπε, «να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», τόνισε ότι «δεν μπορεί σήμερα κάποιοι να μας λένε ότι το ίδιο είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ». «Το ακούσαμε αυτό από αριστερά μας», «αυτές οι λογικές “τι Πλαστήρας τι Παπάγος” πήγαν πολύ πίσω το λαϊκό κίνημα», σχολίασε.

Εν συνεχεία απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ -«στους φίλους μας από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας». Ρώτησε: «άραγε με ποιον θέλετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Με τον κ. Μητσοτάκη, τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη και τον Πλεύρη;». «Σας αναγνωρίζουμε πλήρως το δικαίωμα να υπερασπίζεστε την πολιτική και πνευματική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου», συνέχισε, «προσέξτε όμως, αν κάτι πρέπει να θυμόμαστε όλοι από αυτή την παρακαταθήκη είναι ότι ο Ανδρέας δεν είχε ποτέ μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις. Ένα ήταν το μέτωπο του, η Δεξιά». «Γι’ αυτό εγώ επαναλαμβάνω σήμερα από τα Τρίκαλα», τόνισε, «ένα είναι το μέτωπο μας, ο κ. Μητσοτάκης και η χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά». Ο κ. Τσίπρας κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να αφήσετε αυτούς τους ανιστόρητους διμέτωπους και αν πραγματικά το πιστεύετε αυτό που λέτε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι του παρακράτους των παράνομων υποκλοπών, ένας τρόπος μόνο υπάρχει: να έχουμε στις 22 Μάη προοδευτική κυβέρνηση, προοδευτική πλειοψηφία, όχι ξανά την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε μεταξύ τους τηλεμαχία γιατί «νόμιζε ότι θα προστατευθεί σε μια συζήτηση με πολλούς μαζί. Δεν προστατεύθηκε, στην πρώτη ζόρικη ερώτηση “τρικυμία στην άμυνα”, την “έκανε την πατάτα” είπε την πραγματικότητα ότι ήταν σκάνδαλο οι υποκλοπές και δεν υπήρξε εθνικός λόγος παρακολούθησης».

«Η Ελλάδα του Μητσοτάκη κατάντησε να είναι μια χώρα που έχει μισθούς Βουλγαρίας και τιμές Βρετανίας»

Σημείωσε ότι η κοινωνική πλειοψηφία ζητά ανάσα και αξιοπρέπεια, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «4 χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς», «διεύρυνε τις ανισότητες, έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους, τους φτωχούς φτωχότερους και τους μεσαίους φτωχούς».

Υποστήριξε ότι οι εξαγγελίες του 2019 του κ. Μητσοτάκη για καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις, επιτελικό κράτος, στήριξη της μεσαίας τάξης. Είπε ότι 4 χρόνια η χώρα πήγε πίσω, οι καλύτερες δουλειές έγιναν απλήρωτες υπερωρίες και κατάργηση του 8ωρου, οι καλύτεροι μισθοί έγιναν μειώσεις στο εισόδημα, οι συνταξιούχοι στερήθηκαν 7 δισ. από την κατάργηση της 13ης σύνταξης και τη μη απόδοση των αναδρομικών. Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή «15 μεγάλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες έχουν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας με πάνω από 1 δισ. η καθεμιά». «Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι η αφαίμαξη των πολλών και η στήριξη των λίγων και ισχυρών», είπε, κατηγορώντας τον για αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της διατήρησης της υψηλής έμμεσης φορολογίας, ώστε τα έσοδα να δίνονται επιδοτήσεις «που δεν πάνε στην τσέπη των νοικοκυριών αλλά απευθείας για να πληρώνουν τις εταιρείες για να κρατάνε ψηλά τις τιμές του ρεύματος, της βενζίνης, του σούπερ μάρκετ» και σχολίασε: «Η Ελλάδα του Μητσοτάκη κατάντησε να είναι μια χώρα που έχει μισθούς Βουλγαρίας και τιμές Βρετανίας».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο τρόπος προστασίας του εισοδήματος και αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι το «Συμβόλαιο Αλλαγής» του ΣΥΡΙΖΑ που συμπυκνώνεται σε: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και δίκαιο αποτελεσματικό ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ανέπτυξε εν συντομία τα μέτρα που προβλέπονται για τα παραπάνω. «Μιας και ο κ. Μητσοτάκης ζητά να κοστολογήσουμε τα προγράμματα μας», σχολίασε, «πόσο είναι το κόστος της απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων που ήταν το δικό του πρόγραμμα και η δική του διακυβέρνηση, ποιος μπορεί να κοστολογήσει την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές;», είπε μεταξύ άλλων. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «έχει κόστος στις ενεργειακές εταιρεία που θα σταματήσουν να βλέπουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων, έχει κόστος για τα fund που δεν θα πάρουν κοψοχρονιά την περιουσία των ανθρώπων για να κερδοσκοπήσουν». Τόνισε ότι όμως για τους απλούς πολίτες δεν έχει κόστος αλλά όφελος, «είναι υποχρέωση να στηρίξουμε το ΕΣΥ, τα δημόσια πανεπιστήμια και σχολεία».

«Μας λένε: “Αντέχει δημοσιονομικά η χώρα να δώσουμε αυξήσεις;” Εδώ άντεξε βρε αθεόφοβοι να δώσετε 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους, εδώ άντεξε να δίνετε σε ενάμιση χρόνο 10 δισ. επιδοτήσεις σε ενεργειακές εταιρείες», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι όποτε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ένα φιλολαϊκό μέτρο ρωτάται πού θα τα βρει, όμως «κάθε φορά που θέλουν να δώσουν χρήματα στους ισχυρούς, υπάρχει τρόπος να γίνει». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε στις πιο δύσκολες συνθήκες και ξέρει τι θα πει κοστολόγηση, ότι ρύθμισε το χρέος και άφησε 37 δισ., «άλλοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζητά την πρώτη ευκαιρία «για να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμα μας», «τώρα ξέρουμε και μπορούμε, γιατί η χώρα δεν έχει τους καταναγκασμούς που είχε όταν δίναμε τη μάχη να τη βγάλουμε από τη χρεοκοπία.

Απευθυνόμενους στους αγρότες και κτηνοτρόφους είπε ότι το ζήτημα πλέον είναι αν θα μπορέσουν να παραμείνουν στην ύπαιθρο, «όταν το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί και η Ελλάδα έχει αυτή την τρομακτική απόκλιση 300% από την τιμή που δίνει ο παραγωγός στο χωράφι μέχρι την τιμή που παίρνει ο καταναλωτής στο ράφι». Ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν νοιάζεται και δεν γνωρίζει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου». Μίλησε για τα άμεσα μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ: θέσπιση πλαφόν στο αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο και ρεύμα, κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για στήριξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής με κεντρικό άξονα τις ενεργειακές κοινότητες. Δηλαδή, είπε, ο παραγωγός να είναι αυτοπαραγωγός και αυτοκαταναλωτής του ηλεκτρικού ρεύματος. «Αυτό δεν έγινε 4 χρόνια γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε ούτε μια σοβαρή επένδυση στο δίκτυο και ό,τι χωρητικότητα υπήρχε την έδωσε στις μεγάλες επιχειρήσεις». Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι κάθε νέα άδεια για ΑΠΕ θα πηγαίνει κατά προτεραιότητα στους μικρούς».

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice