OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Οδεύουμε για δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου- Οι διερευνητικές

Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και πεντακομματική Βουλή προκύπτουν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την χώρα να οδεύει ολοταχώς προς μία νέα εκλογική αναμέτρηση, όπως όλα δείχνουν, αφού  δεν επετεύχθη η αυτοδυναμία με δεδομένη την απλή αναλογική.

Οι διερευνητικές εντολές

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος θα λάβει την διερευνητική εντολή.

Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, η υπηρεσιακή Yπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Όλα δείχνουν δεύτερες κάλπες

Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι οι πολίτες θα κληθούν εκ νέου να σπεύσουν στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν κυβέρνηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Δεύτερες εκλογές «έδειξε» εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε στις δηλώσεις του μετά την νίκη της ΝΔ ότι «ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε την διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, βεβαίως, ότι από την Δευτέρα θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα αναφορικά με τις διερευνητικές εντολές, ωστόσο, τόνισε με νόημα ότι «διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή» με βάση τα «καταλυτικά», όπως τα χαρακτήρισε» δεδομένα της κάλπης ενώ έστειλε μήνυμα ότι «τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνουν τελικά οι μεγάλες πλειοψηφίες και τις πραγματοποιούν μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις».

Πάντως, σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος ανέφερε ότι έχει πληροφορίες πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής. «Εμείς θα είμαστε σταθεροί θεσμικά σε αυτό που έχουμε πει και νωρίτερα. Προφανώς όμως μετά τη λαϊκή ετυμηγορία υπάρχουν κάποιες εντολές οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές και θα πρέπει να ορίσουν από δω και στο εξής τις κινήσεις τις επόμενες των κομμάτων. Για παράδειγμα, ακούω και πληροφορούμαι ότι η Νέα Δημοκρατία, με βάση αυτή την εντολή δεν θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος.

Από τη Νέα Δημοκρατία είναι εμφανές και με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η επιθυμία για επίσπευση της δεύτερης κάλπης, ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τις διερευνητικές εντολές, πόσο αυτές θα διαρκέσουν αλλά και εάν θα επιτρέψουν τα συνταγματικά όρια την επίσπευση των δεύτερων εκλογών.

Η 25η Ιουνίου είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου, σενάριο με το οποίο φαίνεται να μην είναι αρνητικός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Χαριλάου Τρικούπη.

Σχετικά Άρθρα

Επιτελικό κράτος: 63χρονη ξεψύχησε σε καρότσα- Το νησί του Ιπποκράτη με ένα ασθενοφόρο

otavoice

Debate με τους πέντε στις 15 Ιουνίου, χωρίς Ζωή και ΝΙΚΗ

otavoice

Ο Τσίπρας στον τόπο δολοφονίας του Άλκη Καμπανού

otavoice

Αυξημένο το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές του 2024

otavoice

Εκλογές: Συμφωνία για debate όλων των πολιτικών αρχηγών – Η πιθανότερη ημερομηνία

otavoice

Συναγερμός στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά την έκρηξη στο φράγμα Κοχόβκα

otavoice