OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Φιάσκο στις εξετάσεις, έπεσε το σύστημα- Πότε θα εξεταστούν οι μαθητές των Λυκείων

Αύριο Τρίτη 30 Μαΐου θα εξεταστούν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που δεν κατάφεραν να δώσουν σήμερα απολυτήριες εξετάσεις λόγω του τεχνικού προβλήματος και του «μπλοκαρίσματος» που προέκυψε το πρωί της Δευτέρας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων.

Τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε κοινή τους ανακοίνωση, αποδίδουν το σημερινό φιάσκο στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε κακόβουλες επιθέσεις, ενώ τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν πολλά καθως σε πολλά σχολεία είτε οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις με μεγάλη καθυστέρηση είτε αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα χωρίς να δώσουν εξετάσεις.

Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές – απολυτήριες εξετάσεις

– Οι μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας.

Τι συνέβη

Σε σχετική ανακοίνωση των δύο υπουργείων αναφέρεται ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα.

Διευκρινίζουν επίσης ότι δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του. Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σημειώνεται επίσης ότι το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

ΟΛΜΕ: Να καταργηθεί επιτέλους το «βάσανο»

Νέα «θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων εν μέσω προαγωγικών εξετάσεων. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει «την κατάρρευση της πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων» που οδήγησε «τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα» προκειμένου να διεξαχθούν οι εξετάσεις.

Μάλιστα η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι «αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες».

«Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί» εξηγεί η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

«Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια»  αναφέρει καταληκτικά η ΟΛΜΕ.

Σχετικά Άρθρα

Επίσημη εποχή Σπανούλη στον πάγκο της Εθνικής Ανδρών

otavoice

Πακιστάν: Ποινή φυλάκισης στους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

otavoice

Ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ο Τραμπ – «Όλη αυτή η υπόθεση είναι απάτη»

otavoice

Ευρωζώνη: Σε βαθιά ύφεση παραμένει η μεταποιητική δραστηριότητα

otavoice

Ισπανία: Ο Βασιλιάς ξεκινά διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

otavoice

Περιπολίες και μόνιμα γερανοφόρα για την αποσυμφόρηση του Κηφισού

otavoice