OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ολοκληρώθηκε η ναυτική άσκηση «Noble Dina 2023»

H ναυτική άσκηση «Noble Dina 2023» πραγματοποιήθηκε από 15 έως 30 Μαρτίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ και Ισραήλ, και με συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, καθώς και της Γερμανίας η οποία συμμετείχε με συνδέσμους επί των ναυτικών μονάδων.

Όπως ανακοινώθηκε, η άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise), εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες παγίως υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, και συνέβαλε στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην ενίσχυση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων σε συμμαχικό και πολυμερές επίπεδο.

 Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+, η φρεγάτα «Σαλαμίς» με το οργανικό της ελικόπτερο, το υποβρύχιο «Κατσώνης» και το ταχύ περιπολικό κατευθυνομένων βλημάτων «Γρηγορόπουλος».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου συμμετείχαν με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης «Ιωαννίδης», ένα ελικόπτερο AW-139 και δύο παράκτια περιπολικά σκάφη μεγάλης ακτίνας δράσης (Fast Patrol Boats – FPB).

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν μέρος με δύο μαχητικά αεροσκάφη και 1 υποβρύχιο, οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις με τη φρεγάτα «FS Languedoc», οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ με ένα Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-8A και οι Ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις με τη φρεγάτα «ITS Alpino» με το οργανικό της ελικόπτερο.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, υλοποιήθηκαν αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής (Air Defence Exercise – ADEX), σύνθεσης κοινής επιχειρησιακής εικόνας επιφανείας και αέρος, προχωρητικών ελιγμών, πολέμου επιφανείας, απόκτησης και διατήρησης θαλάσσιου ελέγχου, καθώς και διαδικασίες αλλαγής τακτικής διοίκησης.

Επίσης, διεξήχθησαν επιχειρήσεις ελικοπτέρων με χρήση ανυψωτήρα (hoist), νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS) αλλά και έρευνα και διάσωση (Search and Rescue Exercise – SAREX).

Ακόμη, εκτελέστηκε συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX), ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX), υγειονομική συνδρομή σε φίλιο πλοίο (Medical Exercise – MEDEX), συνδρομή αποκατάστασης βλαβών σε φίλιο πλοίο (Damage Control Exercise – DAMCONEX) ενώ πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ συμμετεχόντων.

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice