OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΗΠΑ: Έκτακτα μέτρα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank- Διεθνής αναταραχή

Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν χθες, Κυριακή, σε έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που απείλησε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ύστερα από ένα δραματικό σαββατοκύριακο, οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πελάτες της τράπεζας που κατέρρευσε θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα και σύστησαν ένα νέο μηχανισμό διευκόλυνσης προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατέστησε επίσης ευκολότερο το να δανειστούν οι τράπεζες από αυτή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενώ τα μέτρα προσέφεραν σήμερα κάποια ανακούφιση για τις εταιρίες της Silicon Valley και τις διεθνείς αγορές, οι ανησυχίες για τους ευρύτερους τραπεζικούς κινδύνους παραμένουν και έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν η Fed θα εμμείνει στο σχέδιό της για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης άμεσα για να κλείσουν τη Signature Bank της Νέας Υόρκης, που έχει υποστεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Οι ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο βάρυναν σήμερα τις τραπεζικές μετοχές στην Ασία, με την ιαπωνική Mitsubishi UFJ να υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών και την DBS στη Σιγκαπούρη σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε νωρίτερα βουτιά 4,3%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή κατά 3,78% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η μετοχή της γερμανικής Commerzbank σημείωσε πτώση 7,5% ενώ της Credit Suisse κατά 7,8%.

Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε πτώση 2,95%, η Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 3,12%, το Λονδίνο 2,43% και το Μιλάνο 4,60%.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν αποτυπώνει το πώς η αδιάκοπη εκστρατεία της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ασκεί πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις διεθνείς αγορές. Η Silicon Valley Bank (SVB), στήριγμα της οικονομίας των νεοφυών επιχειρήσεων, ήταν προϊόν των δεκαετιών φθηνού χρήματος, με συγκεκριμένους κινδύνους που την κατέστησαν ιδιαιτέρως ευάλωτη.

Η κατάρρευση της SVB –η μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από το 2008– προκάλεσε ανησυχίες για το εάν οι πελάτες από μικρές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να πληρώσουν το προσωπικό τους, με την FDIC να προστατεύει καταθέσεις μόνο έως 250.000 δολάρια. Περίπου το 89% των 175 δισεκ. δολαρίων που έχει ως καταθέσεις η SVB ήταν ανασφάλιστο στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη FDIC.

Όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφάλισης από το κράτος, θα καλυφθούν, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση αργά χθες από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ και τον πρόεδρο της FDIC Μάρτιν Γκρούενμπεργκ. Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα προστατεύσουν τους καταθέτες προσφέροντας επιπλέον στήριξη στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, αλλά αξιωματούχοι και ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Δεν διασώζονται οι επιχειρήσεις. Προστατεύονται οι καταθέτες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

 Πρώην στέλεχος της Lehman Βrothers, ο Διευθύνων Σύμβουλος Διοίκησης της Silicon

Πρώην στέλεχος της Lehman Brothers πριν από τη κατάρρευση της τράπεζας το 2008, είναι Διευθύνων Σύμβουλος Διοίκησης της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με το Fox Business.

O Jospeph Gentile εργάστηκε ως Οικονομικός Διευθυντής στην Global Investment Bank της Lehman Brothers. Ο Τζεντίλ έφυγε από τη Lehman το 2007, μόλις ένα χρόνο πριν χρεοκοπήσει.

Την περίοδο της κατάρρευσής της, η Lehman ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες με 25.000 υπαλλήλους παγκοσμίως. Είχε 639 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 613 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις.

Στις 20 κορυφαίες τράπεζες η SVB

Πριν από την ανάληψη του ελέγχου της SVB από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), η τράπεζα αποκάλυψε αυξανόμενες απώλειες και οι μετοχές έπεσαν κατακόρυφα περισσότερο από 60%.

Η τράπεζα βρισκόταν στη μέση μιας κρίσης ρευστότητας, αφού ανακοίνωσε σχέδια για πώληση μετοχών 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ελάχιστο όμως ενδιαφέρον.

Η Silicon Valley Bank «έκλεισε» το πρωί της Παρασκευής από τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια και τέθηκε υπό τον έλεγχο της FDIC.

Σύμφωνα με την FDIC, η SVB ήταν μεταξύ των 20 κορυφαίων αμερικανικών εμπορικών τραπεζών, με 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό στο τέλος του 2022.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα που κλείνει στις ΗΠΑ από το 2008.

Σχετικά Άρθρα

Τέμπη: «Η ψήφιση ακαταδίωκτου για την Επιτροπή το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης»

otavoice

Το ΕΚ ενέκρινε κανόνες διασφάλισης ίσης αμοιβής μεταξύ γυναικών και ανδρών

otavoice

“Καμπανάκι” Μακρόν για λειψυδρία το ερχόμενο καλοκαίρι

otavoice

«Οι σχέσεις ΕΕ και Κίνας θα εξαρτηθούν από τη στάση του Πεκίνου έναντι της Ρωσίας»

otavoice

Κατέρρευσε κομμάτι οροφής λεωφορείου και έπεσε πάνω σε επιβάτες

otavoice

Κίνα: Ο στρατός μας είναι πρόθυμος να εργαστεί από κοινού με τον ρωσικό στρατό

otavoice