OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε Λαϊκό Προσκύνημα το Ιερό Σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Ηλείας Γερμανού

Το μεσημέρι της Τετάρτης έφθασε εις την Ηλειακή Πρωτεύουσα τον Πύργο η σεπτή σορός του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού του Β’, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω, ειρηνικά και οσιακά, εις το Άσυλο Ανιάτων «Παναγία η Καθολική» της Γαστούνης το βράδυ της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου σε ηλικία 91 ετών, κλείνοντας ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά και Εκκλησιαστικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας της Ηλείας.

Ήταν από τους μακροβιότερους Ιεράρχες στην Εκκλησία της Ελλάδος και από τους σοφότερους «Ιεράρχες», που ενέπνεε την ακλόνητη πίστη και έδινε με το παράδειγμα της ζωής του τον ευσεβή και πειθαρχημένο Χριστιανικά βίο του, ο οποίος επικεντρωνόταν στην αληθινή αγάπη και την μεγάλη ανδιοτελή κοινωνική προσφορά. Το δε κύρος και η προσωπική του διαδρομή στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, τον κατατάσσουν ως έναν από τους κορυφαίους Ιεράρχες, που γνώρισε ο τόπος μας.

Το Ιερό του σκήνωμα υποδέχθηκε με συγκίνηση στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αθανάσιος ο Β’ μετά του Ιερού Κλήρου και των τοπικών αρχών. Εν συνεχεία τελέσθηκε το πρώτο Αρχιερατικό Τρισάγιο υπό του ιδίου και ομίλησε για τις τελευταίες οσιακές στιγμές της κοίμησης του Μακαριστού Γέροντός Του. Το Ιερό σκήνωμα από χθες Τετάρτη 22-2-2023 θα ευρίσκεται εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Νικολάου Πύργου από ώρα 2 μ.μ. έως της εξοδίου ακολουθίας, σήμερα Πέμπτη 23-2-2023 και ώρα 1 μ.μ. προς λαϊκόν προσκύνημα όπου το Χριστεπώνυμο πλήρωμα καλείται να κλείνει ευλαβικά το γόνυ, ως σεβασμό και αναγνώριση προς το πρόσωπό Του.

Στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού του Β’ που θα γίνει σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, θα παραστεί ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς και πλήθος Ιεραρχών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα το «παρών» θα δώσουν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, που θα εκπροσωπήσει και τη Μητρόπολη Κύπρου, καθώς και πολλοί μητροπολίτες και επίσκοποι από την Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά όπως φυσικά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Έως αργά χθες το βράδυ είχαν ειδοποιήσει ότι θα έρθουν σήμερα στον Πύργο, οι Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος, Ζακύνθου Διονύσιος, Σπάρτης Ευστάθιος, Καλαβρύτων Ιερώνυμος (και ο πρώην Αμβρόσιος), Λαρίσης Ιερώνυμος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ σίγουρα θα έχουμε και άλλες παρουσίες Ιεραρχών που είχαν στενή και αγαστή  συνεργασία με τον Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρό Γερμανό Β’.

«Ήταν ο αδερφός, ο πατέρας, ο φίλος, ο συμπαραστάτης μας»

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β’ στην δήλωσή του για την πολύ μεγάλη απώλεια του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού Β’ τόνισε εμφανώς συγκινημένος:

«Θέλω να ανακοινώσω σε όλον τον Ηλειακό λαό, ιδιαίτερα στο ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, ότι ο αείμνηστος ποιμενάρχη μας Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός, έφυγε για τους επουράνιους θρόνους και την επουράνια εκκλησία. Επί εξήντα και πλέον έτη, υπηρέτησε ως διάκονος και Αρχιμανδρίτης, ιεροκήρυκας, ηγούμενος και εν συνεχεία ως επίσκοπος επί 41 χρόνια την Μητρόπολή μας. Ένας άνθρωπος που ανάλωσε τη ζωή του για να υπηρετήσει, να διακονήσει τον άνθρωπον, με την πληθώρα των ευαγών ιδρυμάτων τα οποία αφενός  συντήρησε και επέκτεινε. Ήταν ο αδερφός, ο πατέρας, ο φίλος, ο συμπαραστάτης, εκείνος που έδινε λύσεις σε όλα τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονταν. Ήταν ένας ανεπανάληπτος άνθρωπος, τέλειος σε όλα τις ομιλίες του, στις κοινωνικές υποχρεώσεις του, στις απόψεις του και κυρίως στη σύνοδο, που ήταν επί πολλά χρόνια στην νομοκανονιστική επιτροπή της συνόδου. Προσέφερε ανεπανάληπτες υπηρεσίες και ήταν υπόδειγμα όλων των Ιεραρχών, όλοι υποκλίνονταν ενώπιών του, γιατί γνώριζαν την άποψή του, την κατάρτισή του, ότι οι  απόψεις του ήταν αλάνθαστες, ήταν σωστές, εποικοδομητικές και αποτελεσματικές. Ας ευχηθούμε από κει που είναι, όπως είπε και ο ίδιος στην διαθήκη του, ότι θα συνεχίζει να προσεύχεται για όλους μας και εμείς εδώ θα προσευχόμαστε για αυτόν. Να ευχηθώ στο ποίμνιο της Μητρόπολής μας, να έχουμε την ευχή του, να ακολουθήσουμε την ενάρετη ζωή του, το διαμάντι που είπε πως είχε μέσα στην ψυχή του και αυτό το διαμάντι είναι η πίστη και η αφοσίωση, είναι η ειλικρίνεια, είναι δηλαδή οι καρποί του Πανάγιου Πνεύματος που θα τον οδηγήσει σίγουρα στον παράδεισο. Ας κρατήσουμε αυτό το διαμάντι καθαρό, αμόλυντο, μέσα στην καρδιά μας, για να έχουμε τη φώτιση του Πανάγιου Πνεύματος, έτσι ώστε η ζωή μας και οι ενέργειές μας να είναι αυτές που πρέπει. Να δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάτασης της ψυχής των ανθρώπων».

«Ήμουν πάνω από 40 χρόνια στενός συνεργάτης του»

Ο επί πολλά έτη συνεργάτης του, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ηλείας Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Παπαγγελής και αυτός εμφανώς συγκινημένος τόνισε για την απώλεια του μακαριστού ιεράρχη μας π. Μητροπολίτου κυρού Γερμανού: «Σήμερα η Μητρόπολή μας, η Μητρόπολη Ηλείας, όλος ο νομός Ηλείας, πενθεί τον Μητροπολίτη, τον αείμνηστο Γερμανό. Εγώ χρόνια πολλά, πάνω από 40 χρόνια, ήμουν στενός συνεργάτης του, έχω θαυμάσει τον χαρακτήρα του, την προσφορά του και την ποιμαντορία του. Ήταν ο άνθρωπος που δεν ήθελε δόξες, τιμές, παράσημα και το μόνο που ήθελε ήταν να πράττει το καθήκον του, γιατί όπως έλεγε, εγώ δεν θέλω τιμές, είμαι ένας απλός δούλος του Θεού. Η μνήμη του ας είναι αιώνια…».

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice