OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η ρύθμιση για τους καλλιτέχνες- Αναμένονται οι αντιδράσεις

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε η πολυαναμενόμενη ρύθμιση που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για τους καλλιτέχνες με το Μέγαρο Μαξίμου να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει προεκλογικά την πολιτική σύγκρουση στη Βουλή και την αντιπαράθεση με τον καλλιτεχνικό κόσμο. 

Πλέον αναμένονται οι αντιδράσεις των σωματείων των καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις σπουδές τους.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού:

«Ρύθμιση για την θεραπεία χρόνιων μισθολογικών ανισοτήτων και στρεβλώσεων που αντιμετωπίζουν καλλιτέχνες που απασχολούνται στο Δημόσιο

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, η κυβέρνηση προχωρά στη θεραπεία της  μακροχρόνιας στρέβλωσης που προϋπήρχε του ΠΔ85/2022 και εντάθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αίροντας τη χρόνια μισθολογική διχοτόμηση των αποφοίτων σχολών παραστατικών τεχνών στο Δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης (προ ή μετά του 2003), και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό.

Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:

  • Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
  • H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
  • Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Μετά από δύο δεκαετίες, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει τους καλλιτέχνες

Με αιχμηρή δήλωση, απάντησε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου στην ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση για τους καλλιτέχνες,  καθώς όπως λέει εξαρχής «βγήκε ένα δελτίο τύπου με ασαφές περιεχόμενο», συμπληρώνοντας ότι «προς το παρόν, αυτό που φαίνεται είναι ότι έχουμε το ευτράπελο οι καλλιτέχνες να προσλαμβάνονται ως ΔΕ και να πληρώνονται ως Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης».

Ταυτόχρονα όπως τονίζει η Σία Αναγνωστοπούλου «η διαβάθμιση παραπέμπεται στις καλένδες», δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση «εμπαίζει τους καλλιτέχνες.

Επιπλέον, η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να αποφασίσει, διότι «δεν μπορεί να επικαλείται τους αγώνες των σωματείων για να υπογραφεί ο νόμος του 2017 και μετά να ισχυρίζεται ότι ο νόμος αυτός ευθύνεται για το πρόβλημα», τονίζοντας παράλληλα, ότι «η αλαζονεία, ο κυνισμός και η “αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση ” δεν μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα που με απόλυτα δική της ευθύνη δημιούργησε η κυβέρνηση».

«Παραμένουμε με σεβασμό στο πλευρό των καλλιτεχνών και περιμένουμε τις δικές τους αποφάσεις», καταλήγει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σχετικά Άρθρα

Πεκίνο: Πρώτη μείωση του πληθυσμού του από το 2003

otavoice

Ε.Ε.: Πλήρη λογοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου από Ρωσία στην Ουκρανία

otavoice

«Ξαναχτύπησε» ο Γεωργιάδης: Για τα Τέμπη φταίει το “κακό δημόσιο”

otavoice

Αλλαγή Ώρας 2023: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά

otavoice

Κοτέτσια και στάβλοι τέλος μέσα σε πόλεις της Κρήτης!

otavoice

Ισημερινός: Τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι έλαβαν επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς

otavoice