OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Καϊλή άσκησε έφεση και ζητά κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Παντσέρι

Έφεση κατά της συνέχισης της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή άσκησε σήμερα εκ μέρους της ευρωβουλευτή ο νέος δικηγόρος της, Σβεν Μαρί. Η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής ζητά να αφεθεί ελεύθερη υπό όρους ή έστω με βραχιολάκι, καθώς και την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή της με τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι.

Την ίδια ώρα η πλευρά του φερόμενου ως εγκεφάλου του σκανδάλου, Αντόνιο Παντσέρι, προσπαθεί να «φάει» τον δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση.

Εκτός από την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή παραμένει στη φυλακή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, ενώ όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η βελγική Le Soir, εκκρεμεί η αίτηση αποβολής κατά του δικαστή – ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

Το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών αποφάσισε χθες βράδυ να παρατείνει την προληπτική κράτηση για την Καϊλή, τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι και κατηγορούνται στο πλαίσιο της έρευνας για φερόμενες πράξεις διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι είναι «δύσκολο χτύπημα για την Εύα Καϊλή, ήδη κρατούμενη για 10 εβδομάδες», ενώ ο δικηγόρος της δήλωσε στο βελγικό μέσο ότι «πίστευα πραγματικά ότι έπρεπε και επρόκειτο να απελευθερωθεί, τουλάχιστον με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι».

«Λυπάμαι που δεν απελευθερώθηκε και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί ένα τρόπαιο. Όμως δεν είναι μόνο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή είναι και μητέρα .Μια μητέρα που βλέπει το 24 μηνών μωρό της δύο φορές το μήνα. Σέβομαι αυτήν την απόφαση, αλλά την αμφισβητώ και θα ασκήσω έφεση σήμερα», πρόσθεσε ο Σβεν Μαρί.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι θα προτιμούσε να είναι παρών στο προδικαστικό συμβούλιο, ο δικαστής Κλεζ, «γιατί ποιος ξέρει την υπόθεση καλύτερα από αυτόν; Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, αλλά είχαμε έναν δικαστή που έπρεπε να τον αντικαταστήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο οποίος προφανώς δεν γνώριζε την υπόθεση».

Σημειώνεται ότι η πλευρά του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, κατέθεσε προχθές αίτημα εξαίρεσης του Μισέλ Κλέζ από το προδικαστικό συμβούλιο.

Ο Σβεν Μαρί, μιλώντας στην Le Soir, δήλωσε επίσης ότι συμμερίζεται την άποψη του δικηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα, σχετικά με την υπερβολική βαρύτητα που δίνεται στον «μετανοημένο» Παντσέρι, λέγοντας:

«Διαπιστώνω ότι τα στοιχεία για την κράτηση του πελάτη μου (σ.σ. Εύας Καϊλή) βασίζονται στις δηλώσεις του Παντσέρι, ο οποίος έλεγε ψέματα επί δύο μήνες και τώρα με το καθεστώς του μεταμελημένου, ο λόγος του έχει γίνει Ευαγγέλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παντσέρι φαίνεται πως προσπαθεί να πέσει στα «μαλακά» αφού σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Εισαγγελίας, υπέγραψε μνημόνιο με τις βελγικές αρχές, κάτι που τον δεσμεύει να «να προβεί σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, ειλικρινείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων και, κατά περίπτωση, τη δική του συμμετοχή όσον αφορά ποινικά αδικήματα εντός της καλυπτόμενης υπόθεσης».

Όσον αφορά τον ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, του οποίου το αίτημα για αποφυλάκιση απορρίφθηκε από το προδικαστικό συμβούλιο και προφυλακίζεται για ένα μήνα, ο δικηγόρος του, Μαξίμ Τόλερ δήλωσε ότι θα καταθέσει έφεση σήμερα.

«Η αίτηση αποφυλάκισης είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία αποβολής του ανακριτή. Ακόμα κι αν δεν απαγορεύεται να σκεφτεί κανείς ότι το δεύτερο είχε αναγκαστικά συνέπεια στο πρώτο…», δήλωσε στον Τύπο.

Σύμφωνα με τη Soir, οποιοσδήποτε δικαστής μπορεί να αμφισβητηθεί – είτε κατά τη διάρκεια της έρευνας είτε κατά τη διάρκεια μιας δίκης – εάν υπάρχει «εύλογη υποψία» μεροληψίας. Η αίτηση απαλλαγής πρέπει να υποβάλλεται σε επιστολή που περιέχει τα επιχειρήματα και υπογράφεται από δικηγόρο εγγεγραμμένο για περισσότερα από δέκα χρόνια στο δικηγορικό σύλλογο.

Ο Μαξίμ Τόλερ, ο δικηγόρος του Ταραμπέλα, είπε ότι εισήγαγε αυτή τη διαδικασία το πρωί της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, σχετικά με τη νομιμότητα για την πιθανή παράταση κράτησης του πελάτη του.

«Αν ο δικαστής αρνηθεί να παραιτηθεί, είναι δυνατό να ασκηθεί έφεση ενώπιον ανώτερου δικαστηρίου», διευκρινίζει στη «Soir ένας ποινικός δικηγόρος που ζητά την ανωνυμία του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δικαστής Κλεζ έχει δύο ημέρες για να απαντήσει σε αυτό το αίτημα «συμφωνώντας ή όχι με το αίτημα να απέχει», λέει ο δικαστικός κώδικας.

Σχετικά Άρθρα

AP: Η Κίνα σταμάτησε τις έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού

otavoice

Γερμανία: Κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Σύλληψη στελέχους του ακροδεξιού AFD

otavoice

Υποτροφίες σε Έλληνες από την Ιαπωνική Κυβέρνηση για σπουδές στην Ιαπωνία

otavoice

Ανησυχία σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για την επικείμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα

otavoice

Ην. Βασίλειο- νομοσχέδιο για απελάσεις: Μετανάστες νεκροί στη Μάγχη

otavoice

ΥΠΕΞ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραγνωρίζει και αγνοεί παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές

otavoice