OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Χτύπησε η Μπακογιάννη: Όχι στα 12 ν.μ. – «Κανένα ταμπού» για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία

Χτύπησε ξανά η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη με τις γνωστές θέσεις της στα ελληνοτουρκικά, τοποθετούμενη  κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ,  μιλώντας στο Κρήτη TV ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει «κανένα ταμπού» αναφορικά με τη συνεκμετάλλευση των πόρων του Αιγαίου με την Τουρκία.

«Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υπάρχει η συμφωνία Αιγύπτου – Ισραήλ – Ελλάδας στην οποία εκλήθη και η Τουρκία. Η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου που είναι σε πόλεμο είναι ένα παράδειγμα, συνεργάζονται», είπε χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή θα γίνει διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, θα υπάρξει ευρύτερη συμφωνία. Η Μεσόγειος είναι μικρή θάλασσα με πολλά κράτη».

Και πρόσθεσε: «Η επέκταση των 12 μιλίων ανατολικά της Κρήτης έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι, αλλά μια τέτοια κίνηση γίνεται με ενημέρωση του πολιτικού κόσμου της χώρας. Επί της ουσίας, επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας δεν υπάρχουν διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι μας δίδαξε ο Ελ. Βενιζέλος είναι ότι το πρώτο πράγμα στην εξωτερική πολιτική είναι η αναγνώριση της πραγματικότητας. Οι συσχετισμοί, τα συμφέροντα. Να δημιουργήσεις συμμαχίες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να πάμε σε επέκταση των 12 ναυτικά μιλίων περιμετρικά της Κρήτης και να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο».

Να θυμίσουμε ότι στο ίδιο κλίμα με την Ντόρα Μπακογιάννη έχει εκφραστεί και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια», είπε στις 15/10/20 στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ερωτηθείς σχετικά με το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές».

«Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα 12 μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ», πρόσθεσε.

 

 «Δεν υπάρχει δυνατότητα μη πλειστηριασμών»

Υπέρ των πλειστηριασμών τάχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως έκανε πρόσφατα και ο βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου και έσπευσε να υπερασπιστεί -δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό- την απόφαση του Αρείου Πάγου και το καθεστώς των κερδοσκοπικών Funds.

«Η συζήτηση ότι δεν πρέπει να γίνεται κανένας πλειστηριασμός σε σπίτια πρώτης κατοικίας σημαίνει ότι δεν θα δίνει καμία τράπεζα κανένα δάνειο σε κανένα ζευγάρι. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που αναγνωρίζεται ευρωπαϊκά» είπε σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες τις οποίες μας δίνει το νομικό πλαίσιο. Χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Είναι όρος επιβίωσης για την Οικονομία. Όταν τα έλεγε ο Τσακαλώτος τα έλεγε για να κρατήσει όρθιο το τραπεζικό σύστημα. Τώρα κάνουν κριτική που επιβεβαιώνουν τον νόμο τους», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε με κυνικότητα : «Βεβαίως και έχουμε υποχρεώσεις. Έχουμε βγει από τα μνημόνια, αλλά είμαστε σε συνεχή επίβλεψη και το ξέρει όλος ο κόσμος. Έχουν μείνει οι υποχρεώσεις και έχουν μείνει και πολλά συμφωνηθέντα που πρέπει να τηρηθούν. Πολλές αποφάσεις παίρνονται με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων. Είναι γνωστό αυτό. Δεν έχει κανένα νόημα να παραμυθιάζουμε τον κόσμο. Δεν υπάρχει δυνατότητα μη πλειστηριασμών. Μη πλειστηριασμός σημαίνει μη δάνειο».

Σχετικά Άρθρα

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα- Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί

otavoice

Γάζα: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέρασαν 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

otavoice

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: 343 εγκρίσεις την πρώτη εβδομάδα

otavoice

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – «Γρίφος» τα επόμενα βήματα

otavoice

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice