OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μακρόν και Σολτς συναντώνται σήμερα σε μια προσπάθεια επίδειξης ενότητας

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς γιορτάζουν την 60ή επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων την Κυριακή, καθώς η σύγκρουση που πυροδότησε η Ρωσία επιτείνει τις διαφορές και τις παρεξηγήσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τα υπουργικά τους συμβούλια συναντώνται σήμερα το Παρίσι για μια κοινή συνεδρίαση, στην οποία θα κυριαρχήσουν ζητήματα οικονομίας, ενέργειας, άμυνας και ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η συνάντηση πραγματοποιείται κατά την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, η οποία επισφράγισε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών 18 χρόνια έπειτα από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Έπειτα από μια τελετή στη Σορβόνη στις 11:00 (τοπική ώρα 12:00 ώρα Ελλάδας) Μακρόν και Σολτς θα συνεδριάσουν μαζί με τους υπουργούς τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τον Οκτώβριο η ετήσια αυτή συνάντηση μεταξύ των υπουργικών συμβουλίων της Γαλλίας και της Γερμανίας αναβλήθηκε λόγω των διαφωνιών των δύο χωρών σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, εγείροντας ανησυχίες για προβλήματα στον γαλλογερμανικό άξονα.

Έκτοτε και οι δύο πλευρές έχουν υπογραμμίσει τις κοινές τους απόψεις και τη στενή τους συνεργασία.

Το σημερινό, 23ο κοινό υπουργικό συμβούλιο είναι το πρώτο που πραγματοποιείται από το 2019, μετά την άρση των περιορισμών για την ανάσχεση της covid-19.

Την ώρα που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, Μακρόν και Σολτς έχουν εκφράσει την επιθυμία τους «η Ευρώπη να γίνει ακόμη πιο κυρίαρχη», επενδύοντας περισσότερο στην άμυνα και υιοθετώντας «μια στρατηγική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας».

Εξάλλου οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις ώστε να περιοριστεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί πρόοδοι για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους, του Μελλοντικού Εναέριου Συστήματος Μάχης (SCAF), παραμένουν οι διαφωνίες για την αντιαεροπορική άμυνα. Το Βερολίνο προωθεί μια αμυντική ασπίδα η οποία θα περιλαμβάνει ισραηλινό σύστημα, με την οποία συμφωνούν 14 ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο το Παρίσι εργάζεται πάνω στο δικό του σύστημα μαζί με την Ιταλία, στο όνομα της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» της Ευρώπης.

Μακρόν και Σολτς ενδέχεται εξάλλου να συζητήσουν το θέμα της αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο, κάτι που προσκρούει στους ενδοιασμούς της Γερμανίας.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς  θα προσπαθήσουν να ξεπεραστούν οι εντάσεις που προέκυψαν τον Οκτώβριο του 2022, όταν η Γαλλία αποφάσισε να αναβάλει τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, την πρώτη από την άνοδο στην εξουσία του Σοσιαλδημοκρατικού Καγκελάριου και του συνασπισμού του με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) , τον Δεκέμβριο του 2021.

Από αυτή την αναβολή, οι επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, καθένας από τους οποίους κάνει προσπάθειες, και από τις δύο πλευρές, να σώσει τα φαινόμενα. «Δεν ξέρω αν να μιλήσω για βελτίωση. Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις δεν διακόπηκαν ποτέ », διαβεβαίωσε, τις τελευταίες ημέρες, στενός φίλος του Γάλλου προέδρου.

Αν δεν αναμένεται καμία θεαματική σημαντική ανακάλυψη, τίποτα δεν μοιάζει με τον εορτασμό της συνθήκης φιλίας που σφραγίστηκε το 1963 από τον Σαρλ ντε Γκωλ και τον Κόνραντ Αντενάουερ για την καλή συνεννόηση μεταξύ των δύο μακρινών διαδόχων τους.

Πηγή: ΑΠΕ/Lemonde.fr

Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα του πανελλήνιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

otavoice

Έκτακτο δελτίο καιρού: Η «Μπάρμπαρα» φέρνει πυκνές χιονοπτώσεις και παγετό

otavoice

Σε κλίμα εθνικού πένθους κηδεύτηκε ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης

otavoice

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Και το Κογκρέσο έχει λόγο για τα F16 στην Τουρκία

otavoice

Ολοκληρώνεται σήμερα η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

otavoice

Ανακαλύφθηκε κοντινός εξωπλανήτης όμοιος με τη Γη, δυνητικά φιλόξενος για ζωή

otavoice