OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Το Αζερμπαϊτζάν σε νέα προσπάθεια εθνοκάθαρσης των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επιστολές απέστειλε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας στον Πρόεδρο και τους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων καταγγέλλοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν προχωρά σε νέα προσπάθεια εθνοκάθαρσης των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στην επιστολή αναφέρεται:

Αξιότιμοι κύριοι,
Έχοντας ως πρόσχημα τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, ήδη από χτες το πρωί, μια ομάδα ανθρώπων από το Αζερμπαϊτζάν, κρατούν κλειστή τη γραμμή σωτηρίας – τον μοναδικό δρόμο, που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ/Αρτσάχ με τη Δημοκρατία της Αρμενίας. Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια προσπάθεια των Αζέρων μέσα σε εννέα ημέρες, με αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό 120.000 αυτόχθονων Αρμενίων της περιοχής, καθώς και την εγκατάλειψη εκατοντάδων Αρμενίων στο δρόμο, σε συνθήκες βαρύ χειμώνα.

Το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει ακόμα μιά φορά την τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020, δηλαδή την υποχρέωσή του να εγγυηθεί την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, οχημάτων και φορτίων προς αμφότερες κατευθύνσεις μέσω του Διαδρόμου του Λατσίν. Εάν δεν σταματήσει αμέσως η προκλητική αυτή κίνηση, το Αζερμπαϊτζάν θα προκαλέσει αναπόφευκτα ανθρωπιστική κρίση και θα υπονομεύσει την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή. Τα τελευταία δυό χρόνια οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν διενεργούν υφέρπουσα εθνοκάθαρση εναντίον του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, χρησιμοποιώντας διάφορες, ευφάνταστες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών προκλήσεων, εκφοβισμού των κατοίκων και ψυχολογικής τρομοκρατίας. Η νέα αυτή πρόκληση είναι ξεκάθαρα μέρος αυτής της πολιτικής.

Η διεθνής κοινότητα επιβάλλεται να δει ξεκάθαρα την κυνική προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν.

Σας καλούμε να συμβάλλετε στην προσπάθεια αυτή, ζητώντας

– την άμεση παράταση της αποστολής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αύξηση του αριθμού των εμπειρογνωμόνων,
– την επιβολή διπλωματικών και οικονομικών μέτρων και προσωπικών κυρώσεων κατά της περιουσίας των αρχών του Αζερμπαϊτζάν,
– την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν,
– τη δημιουργία απτών μηχανισμών για την προφύλαξη και διασφάλιση του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη δημιουργία ανθρωπιστικού γραφείου στη χώρα.

Να αναφέρουμε πως όλα τα προαναφερθέντα σημεία έχουν ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας στις 15.11.2022 και 30.11.2022 αντίστοιχα, με συντριπτική πλειοψηφία.
Βασιζόμαστε σε εσάς για να αποτρέψετε τη γενοκτονική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν κατά του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού.

Με εκτίμηση,
ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σχετικά Άρθρα

AP: Η Κίνα σταμάτησε τις έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού

otavoice

Γερμανία: Κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Σύλληψη στελέχους του ακροδεξιού AFD

otavoice

Υποτροφίες σε Έλληνες από την Ιαπωνική Κυβέρνηση για σπουδές στην Ιαπωνία

otavoice

Ανησυχία σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για την επικείμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα

otavoice

Ην. Βασίλειο- νομοσχέδιο για απελάσεις: Μετανάστες νεκροί στη Μάγχη

otavoice

ΥΠΕΞ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραγνωρίζει και αγνοεί παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές

otavoice