OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Νότια Εύβοια: Ισχυρός σεισμός 4.9 Ρίχτερ, ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9  ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην Νότια Εύβοια, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα.

Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε έντονα την Κεντρική και Νότια Εύβοια και είναι συνέχεια της πρωινής σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο στο evima.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων Χρήστος Τρανός ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός ο σεισμός σε σπίτια σχόλια και άλλα κτίρια.

Η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση είναι πιο έντονη από τις δυο που σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες , σε μια περιοχή που οι σεισμολόγοι την χαρακτήρισαν ως έκπληξη. αφού έχει χαμηλή σεισμικότητα.

«Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας, προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», είχε αναφέρει το πρωί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Μάλιστα είχε προσθέσει πως δεν μπορεί ακόμα να αποφανθεί εάν τα 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός κάτι που με τον αποψινό επιβεβαιώνεται.

Σε νεότερη εκτίμηση του ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο σε μια περιοχή άγνωστη σεισμικά, αφού δεν είχε δωσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν. Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε αρχικά ότι ήταν  ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σμηνοσειρά, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνεχεια του φαινομένου».

«Θεωρώ ότι χρειάζεται επιτήρηση ο χώρος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Θα πρέπει να αποφεύγουν παλιές κατασκευές, οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το συγκεκριμένο ρήγμα έχει κατεύθυνση προς την Αττική με αποτέλεσμα να καταλαβαίνουμε τον σεισμό πολύ πιο ισχυρά.

«Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ, στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» συμπλήρωσε, «ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Σχετικά Άρθρα

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα από το βράδυ και τα δυτικά

otavoice

Ευρωεκλογές-Επιστολική ψήφος: Στις 121.000 εγγραφές – Βήμα βήμα η διαδικασία διαλογής

otavoice

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα σβήσει το «σιωνιστικό καθεστώς»

otavoice

Κουτσούμπας από Μόντρεαλ: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού

otavoice