OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΝΑΤΟ: Υπεγράφη το πρωτόκολλο προσχώρησης Σουηδίας – Φινλανδίας

Το πρωτόκολλο σημαίνει ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα προστατεύονται μέχρι την επικύρωση από τη ρήτρα άμυνας ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση εναντίον όλων
Οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα Τρίτη το πρωτόκολλο προσχώρησης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Με βάση αυτό τους επιτρέπεται να ενταχθούν στη συμμαχία, μόλις τα κοινοβούλια επικυρώσουν την απόφαση, στη σημαντικότερη επέκταση του ΝΑΤΟ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 .

«Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. «Με 32 έθνη γύρω από το τραπέζι, θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί».

Το πρωτόκολλο σημαίνει ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ και να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες, αλλά δεν θα προστατεύονται από τη ρήτρα άμυνας του ΝΑΤΟ ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση εναντίον όλων μέχρι την επικύρωση. Αυτό είναι πιθανό να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Οι 30 πρεσβευτές του ΝΑΤΟ και ο Στόλτενμπεργκ στάθηκαν μαζί για μια φωτογραφία στην οποία οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας κρατούσαν ψηλά τα υπογεγραμμένα πρωτόκολλά τους, πριν ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα.

“Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας! Τώρα ξεκινά η διαδικασία επικύρωσης από κάθε έναν από τους συμμάχους”, ανέφερε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε. «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για τη διασφάλιση της συλλογικής μας ασφάλειας», είπε.

«Με 32 έθνη γύρω από το τραπέζι, θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί και οι λαοί μας θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς, καθώς αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη κρίση στην ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην εισαγωγική του τοποθέτηση πριν από τη συνεδρίαση για την υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, που είναι έτοιμες και επιθυμούν να συνδράμουν στην κοινή μας ασφάλεια», τόνισε ο ΓΓ της Συμμαχίας.

Ο  Ερντογάν συνεχίζει να εκβιάζει

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει πρώτα να τηρήσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία σε μια συμφωνία, διαφορετικά η επικύρωση δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Μετά από εβδομάδες διπλωματίας, ο Ερντογάν και οι Φινλανδοί και Σουηδοί ομόλογοί του συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων ασφαλείας που θα επιτρέψουν στις δύο σκανδιναβικές χώρες να ξεπεράσουν το τουρκικό βέτο που επέβαλε η Άγκυρα τον Μάιο λόγω των ανησυχιών της για την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το υπογεγραμμένο μνημόνιο, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να μην υποστηρίξουν τις κουρδικές μαχητικές ομάδες PKK και YPG ή το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ, το οποίο η Άγκυρα λέει ότι οργάνωσε απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση με το ακρωνύμιο FETO .

Όμως δεν είναι διατεθειμένες να υποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη για να ικανοποιηθούν όλα τα τουρκικά αιτήματα. Στη χώρα μας λειτουργεί η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, διαμήνυσαν.

Σχετικά Άρθρα

Το 78% των Βρετανών λέει «ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

otavoice

Σεισμός στο Καστελόριζο

otavoice

Γερμανία: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

otavoice

O Αρμένιος πρέσβης διαψεύδει τo Μαξίμου: “Ξεδιάντροπο ψέμα ότι ζητήσαμε παρακολούθηση Ανδρουλάκη”

otavoice

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

otavoice

FT: Η Δύση ανησυχεί για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας

otavoice