OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Καίγεται και ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα- Τι κοινό έχει με το Δάσος Δαδιάς και Πάρνηθα

Στις φλόγες και ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα. Έντονη ανησυχία για την πυρκαγιά που μαίνεται για πέντε μέρες.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Kontra ο διοργανωτής Φεστιβάλ Βωβούσας, Καμίλο Νόλλας, πως κάποιοι εθελοντές εισήλθαν στον πυρήνα του δρυμού το Σάββατο για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στην προσπάθεια κατάσβεση.

Συμπλήρωσε όμως πως λόγω της φύσης του δάσους η φωτιά δείχνει να έχει αναζωπυρωθεί από το μεσημέρι της Δευτέρας. Αυτό αποτυπώνεται και από τις φωτογραφίες που δείχνουν την φωτιά να έχει επεκτεθεί.

Συνεχίζει να καίει η φωτιά τον Εθνικό Δρυμό στην περιοχή των Γρεβενών. Η φωτιά που είναι σε εξέλιξη είναι έρπουσα και όχι επικόρυφη, εξαπλώνεται στο ρέμα του Αυγού στη Βάλια Κάλντα στα όρια της Π.Ε. Γρεβενών.

Η κατάσβεση επιχειρείται με επίγεια και εναέρια μέσα μέχρι τώρα, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία καθώς η φωτιά εξελίσσεται σιγά – σιγά στον μοναδικό παρθένο εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα, που αποτελει βιότοπο για αγριόγιδες, αρκούδες και ειδικό βιότοπο για δρυοκολάπτες.

Έκκληση να ενισχυθεί με εναέρια μέσα, τα οποία μπορούν να επιχειρούν, με ρίψεις νερού λόγω του δύσβατου και απόκρημνου της περιοχής. Πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής και εθελοντές δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, σε μια προσπάθεια να μην πάρει η φωτιά διαστάσεις και δεν θα μπορεί να ελεγχθεί σ’ ένα δάσος μοναδικού φυσικού κάλλους.

Στο δύσκολο έργο της Π.Υ. συνδράμει η Αντιπεριφέρεια Γρεβενών, με την Αντιπεριφέρεια Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε με ένα ΦΕΚ (ΦΕΚ Β’ 6191 της 23ης Δεκεμβρίου 2021) επτά συγκεκριμένους Φορείς Προστασίας Εθνικών Δρυμών σε όλη τη χώρα, δηλαδή διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Ανάμεσα στους επτά Εθνικούς Δρυμούς είναι η Βάλια Κάλντα και το Δάσος της Δαδιάς που όλως τυχαίως καίγονται ταυτόχρονα. Να σημειωθεί επίσης πως στους επτά, περιλαμβάνονται ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, που σημαντικό τμήμα κάηκε πέρσι αλλά και ο Υμμητός που έγινε και φέτος στόχος εμπρηστών. 

Αυτή είναι η λίστα:

1.Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας
2.Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
3.Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
4.Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
5.Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
6.Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
7.Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Σχετικά Άρθρα

Ερυθρός Σταυρός: Ανέφικτη η εκκένωση της Ράφα υπό τις παρούσες συνθήκες

otavoice

ΗΠΑ: Η Γερουσία αναγκάζει το TikTok να κόψει τους δεσμούς του με την Κίνα

otavoice

24 Απριλίου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (video)

otavoice

Ρωσία: Πυρκαγκά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις μετά από ουκρανική επίθεση με drones

otavoice

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τη ΓΓ του ΚΚ Καναδά Liz Rowley

otavoice

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η χώρα -Απόκοσμες εικόνες

otavoice