OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βαυαρία: Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κατά του διατάγματος για τους σταυρούς

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Βαυαρίας (VGH) απέρριψε τις προσφυγές κατά του λεγόμενου Διατάγματος του Σταυρού του πρωθυπουργού της Βαυαρίας. Ο κανονισμός ορίζει ότι ένας σταυρός πρέπει να κρέμεται σε κάθε κρατικό κτίριο στη Βαυαρία.

Το διάταγμα για τα κρατικά γραφεία στη Βαυαρία παραμένει σε ισχύ. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το Βαυαρικό Διοικητικό Δικαστήριο (BayVGH) απέρριψε αρκετές προσφυγές κατά του κανονισμού.

Η αγωγή κατατέθηκε από την Bund für Geistesfreiheit (Ένωση για την Ελευθερία της Σκέψης), η οποία ασκεί κριτική στη θρησκεία, καθώς και από 25 επιχειρηματίες, πολιτικούς και πολιτιστικούς λειτουργούς.

Οι ενάγοντες θεώρησαν ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά τους παραβιάζονταν εάν ένας σταυρός έπρεπε να είναι ευδιάκριτος στην είσοδο κάθε επίσημου κτιρίου. Απαίτησαν να καταργηθεί ο κανονισμός και να αφαιρεθούν οι σταυροί.

Οι λόγοι της απόφασης δεν είναι ακόμη γνωστοί

Οι πραγματικοί λόγοι για την απόφαση δεν είναι ακόμη διαθέσιμοι και πρόκειται να συνταχθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Μόνο όταν επιδοθεί η αιτιολογία της απόφασης θα αρχίσει η περίοδος για ενδεχόμενη προσφυγή από την Ένωση για την Ελευθερία της Σκέψης. Οι υπόλοιποι ενάγοντες μπορούν να προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας.

Πολλές επικρίσεις για το Διάταγμα του Σταυρού

Το διάταγμα για τους σταυρούς ήταν μία από τις πρώτες επίσημες πράξεις του Markus Söder ως πρωθυπουργού την άνοιξη του 2018, που ορίζει ότι ένας σταυρός πρέπει να τοποθετείται σε ευδιάκριτη θέση στην είσοδο κάθε επίσημου κτιρίου “ως έκφραση του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της Βαυαρίας”.

Εκείνη την εποχή, ο Söder υποστήριξε ότι ο σταυρός αποτελούσε δέσμευση για την ταυτότητα, συνδυάζοντας αξίες όπως η ανεκτικότητα, η φιλανθρωπία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπρόσωποι από διάφορους κοινωνικούς τομείς επέκριναν το διάταγμα. Ακόμη και οι εκκλησίες διαμαρτυρήθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, ο Söder προώθησε το διάταγμα για τον σταυρό με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και του Landtag τον Απρίλιο του 2018.

Η Ένωση για την Ελευθερία της Σκέψης και διάφορα άτομα κατέθεσαν αγωγή εναντίον του.

Ο Herrmann χαιρετίζει την απόφαση – απογοητευμένοι οι ενάγοντες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Joachim Herrmann δήλωσε ότι οι ενάγοντες δεν μπόρεσαν να επικρατήσουν με τις ενστάσεις τους “κατά της τοποθέτησης σταυρών στην είσοδο κρατικών επίσημων κτιρίων ως έκφραση του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της Βαυαρίας”. Το καλωσόρισε αυτό. “Τώρα πρέπει να περιμένουμε τους λόγους της απόφασης”.

Οι ενάγοντες δεν θέλουν να περιμένουν τόσο πολύ: ο Michael Wladarsch της Ένωσης για την Ελευθερία της Σκέψης στη Βαυαρία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση. “Ήμασταν συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά την προφορική ακρόαση” ότι το BayVGH θα ακολουθούσε την επιχειρηματολογία των εναγόντων.

Η Assunta Tammelleo από την Bund für Geistesfreiheit του Μονάχου παραδέχτηκε ότι είναι λυπημένη με την ετυμηγορία: “Περιμέναμε κάτι άλλο μετά τη δίκη”. Είναι “πολύ περίεργη” για τους λόγους των δικαστικών αποφάσεων και “φυσικά θα ασκηθεί έφεση”.

Το διάταγμα υποβαθμίστηκε σε σύσταση

Επί του παρόντος, το διάταγμα είναι ένας διοικητικός κανονισμός. Αρχικά, επρόκειτο να εφαρμοστεί σε όλα τα κρατικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, των αρχείων, των μουσείων και των θεάτρων. Σε ένα δεύτερο βήμα, τα πανεπιστήμια και τα πολιτιστικά ιδρύματα εξαιρέθηκαν από τον κανονισμό. Εν τω μεταξύ, το κρέμασμα του σταυρού έχει υποβαθμιστεί σε “σύσταση”. Ωστόσο, κανείς δεν ελέγχει αν η σύσταση αυτή εφαρμόζεται πραγματικά.

Πηγή bavariagr.de

Σχετικά Άρθρα

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα από το βράδυ και τα δυτικά

otavoice

Ευρωεκλογές-Επιστολική ψήφος: Στις 121.000 εγγραφές – Βήμα βήμα η διαδικασία διαλογής

otavoice

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα σβήσει το «σιωνιστικό καθεστώς»

otavoice

Κουτσούμπας από Μόντρεαλ: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού

otavoice