OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Φωτιά στη Γλυφάδα: Εκκένωση στο Πανόραμα Βούλας- Μάχη με τις φλόγες

Στις αυλές των πρώτων σπιτιών έφτασαν οι φλόγες και ήδη οι κάτοικοι στην περιοχή της Άνω Βούλας έχουν λάβει μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να εκκενώσουν την περιοχή. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους Άνω Βούλας».

Ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα, κοντά στην περιοχή Πουρνάρι. Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ γίνονται ρίψεις νερού από και εναέριες δυνάμεις. Το έργο της κατάσβεσης ωστόσο δυσχεραίνουν οι άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ.

Συνολικά επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζ/ρων τμημάτων και 20 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ, 3 Ε/Π καθώς & 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Επίσης κινητοποιήθηκε 1 Ε/Π του Ε.Σ.  Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες & ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ζημιές έχουν υποστεί τρία τριώροφα σπίτια, αρκετές αυλές, ενώ έχουν καεί και αρκετά αυτοκίνητα.

Πριν από λίγη ώρα έπεσε ο αέρας και η εικόνα είναι καλύτερη και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αισιοδοξούν ότι σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών.

Σε γενική επιφυλακή έχει κηρυχθεί όλη η δύναμη της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την ‘Ανω Γλυφάδα και έφτασε στην ‘Ανω Βούλα.

Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, καθώς εδώ και περίπου μία ώρα είναι σε εξέλιξη και δεύτερη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού.

Το μέτωπο που απασχολεί τους πυροσβέστες είναι της δεύτερης πυρκαγιάς στο βουνό, όπου εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το μέτωπο αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως από τις εναέριες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν.

Νωρίτερα έγινε εισήγηση από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, υποστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από την οδό Αριστείδου στη Βούλα, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς το Πανόραμα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την οριοθετήσουν , ενώ έκκληση για εκκένωση του Πανοράματος έχει απευθύνει και μέσω των ΜΜΕ ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κωνσταντέλλος Γρηγόρης.

Σε δηλώσεις του στο OPEN ανέφερε χαρακτηριστικά: “Έχουμε ζητήσει την εκκένωση του ορεινού Πανοράματος. Προσπαθούμε να ελέγξουμε στη φωτιά, η οποία είναι στα όρια της πόλης. Εξαπλώθηκε αστραπιαία”.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη «καναντέρ», δύο ελικόπτερα (το ένα για συντονισμό και το άλλο για κατάσβεση) και στο έδαφος 42 πυροσβέστες με 12 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ και εθελοντών πυροσβεστών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχουν αναφορές για σπίτια που μπορεί να απειλούνται, αλλά εξακολουθεί να πνέει δυνατός αέρας που προκαλεί ανησυχία στους πυροσβέστες, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχει δάσος και καίγονται μόνο ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση.

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης μαζί με τον διευθυντή Αθηνών, αρχιπύραρχο Αθανάσιο Χατζόπουλο.

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού,  Γιάννης Κωνσταντάτος, αναφέρει πως η κατάσταση είναι αποπνικτική καθώς οι καπνοί έχουν πνίξει τα πάντα και οι εθελοντές δίνουν μάχη να σώσουν σπίτια από τη φωτιά.

Εξαιτίας της φωτιάς, δόθηκε εντολή ν’ ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας από τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τις κατοικίες τους.

Διακοπές κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς στην Άνω Γλυφάδα
Σε διακοπές κυκλοφορίας και ρυθμίσεις έχει προχωρήσει η Τροχαία στην Άνω Γλυφάδα, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη πλησίον της περιοχής Πουρνάρι.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Υμηττού, από το ύψος της οδού Απόλλωνος, στο ρεύμα προς την θέση Κρεμασμένος Λαγός, ενώ γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας στην συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου.

Ξεκίνησε από σταθμό του ΔΕΔΔΗΕ λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας- Τι απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ 

Η φωτιά σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, ενώ λόγω της πυρκαγιάς υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που έφτασε έως το Πανόραμα της Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό του.

Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αφού ξέσπασε η φωτιά, να έγινε ίσως έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις, όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να κοπεί προληπτικά.

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τη ΓΓ του ΚΚ Καναδά Liz Rowley

otavoice

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η χώρα -Απόκοσμες εικόνες

otavoice

Αργεντινή: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά πολιτικής λιτότητας και υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου

otavoice

Το Κογκρέσο ενέκρινε την βοήθεια στην Ουκρανία- Μπάιντεν: Άμεση αποστολή όπλων

otavoice

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice