OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στηρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου δράσης για την Προαγωγή Υγείας των πολιτών και την εφαρμογή τακτικών προληπτικής ιατρικής συνεργάζεται με φορείς που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ίδιο αντικείμενο.

Ένας από αυτούς τους φορείς είναι και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, και συγκεκριμένα το Παράρτημα Πατρών, που δραστηριοποιείται σε πολύπλευρους τομείς παρέχοντας συστηματική στήριξη στον συνάνθρωπο.

Αναλυτικά η συνεργασία έγκειται στα εξής:

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με τους υπεύθυνους για την εφαρμογή των προγραμμάτων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του παραρτήματος Πατρών προκειμένου να πραγματοποιηθούν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε στελέχη υπηρεσιών και σε προσωπικό και μαθητές σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πιθανά να προκύψει μέσα στο χώρο τους, μέχρι να γίνει διακομιδή σε νοσοκομειακή μονάδα.

Η εκπαίδευση γίνεται από ειδικά καταρτισμένα στελέχη του Ε.Ε.Σ., διαρκεί 12 με 14 ώρες, γίνεται με βιωματικό τρόπο και μέσα από σεμινάρια δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να αναπτύξουν δεξιότητες και να επιλύσουν απορίες με την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας. Το σημαντικό στις επείγουσες καταστάσεις είναι ότι σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων υπάρχει το περιθώριο να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις ή ακόμα και να σωθούν ζωές, εάν υπάρχει παρέμβαση στα πρώτα λεπτά.

Την τρέχουσα χρονιά ξεκινάει και η οργάνωση των πρώτων Εκπαιδεύσεων στα δύο σχολεία που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και για το προσωπικό που απασχολείται στο 2 ο Ειδικό Σχολείο Κ. Αχαΐας.

Στη συνέχεια θα εκπαιδευτεί το προσωπικό του Κέντρου Φιλοξενίας Ατόμων με Αναπηρία «Κιβωτός της Αγάπης» και οδηγοί taxi express. Την Πέμπτη 18 Απριλίου οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων είχαν συνάντηση με τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο, βοηθό του Περιφερειάρχη για θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό της δράσης.

Επίσης, η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος Πατρών θα αναπτύξει και θα υλοποιήσει προγράμματα προληπτικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας τόσο των μαθητών όσο και των κατοίκων που ζουν κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της Αχαΐας, όπου η πρόσβαση σε Υπηρεσίες
Υγείας δεν είναι εύκολη.

Η Επιστημονική Ομάδα του Ε.Ε.Σ, με τη συνδρομή της κινητής μονάδας της Περιφέρειας θα πραγματοποιήσει τις επισκέψεις στα σχολεία. Στελεχώνεται από παιδίατρο, νοσηλεύτρια και εθελοντές νοσηλευτικής. Κατά τις επισκέψεις στις απομακρυσμένες περιοχές θα γίνει και διάθεση του έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Σημαντική είναι και η προσφορά του φορέα στην εθελοντική αιμοδοσία, αφού ενημερώνει, οργανώνει και πραγματοποιεί εθελοντικές αιμοδοσίες κινητοποιώντας τα μέλη του και ευαισθητοποιώντας τα νεότερα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και αυτό το πεδίο δράσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ανά τακτικά διαστήματα αναπτύσσεται συνεργασία για τη δημιουργία κατάλληλου έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Ακόμη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και το πρόγραμμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΕΕΣ που ασχολείται με οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και σε συνεργασία με σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς αναπτύσσουν τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη σε μαθητές ενθαρρύνοντας την εθελοντική συμμετοχή.

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμος Καλαμάτας στο Balkan Energy Forum στην Κοζάνη

otavoice

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στο γραφείο του Δημάρχου Ορεστιάδας

otavoice

Δημιουργήθηκε το 2ο βοτανικό μονοπάτι Σίφνου

otavoice

Στους έβδομους ουρανούς για το 7ο αστέρι ο “πράσινος” δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου

otavoice

Απ. Τζιτζικώστας: Νέος εξοπλισμός από την Περιφέρεια σε 2η ΕΜΑΚ και εθελοντές

otavoice

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση “Food and Drink Expo”

otavoice