OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

«Μαντώ, η ηρωίδα της Μυκόνου»: Στον Δήμο Πάρου η παράσταση – αφιέρωμα στη σπουδαία γυναίκα της Επανάστασης

Επανάσταση 1821: «Μαντώ η ηρωίδα της Μυκόνου» σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα

Το θεατρικό έργο «Μαντώ η ηρωίδα της Μυκόνου» του Δρ Γεωργίου Κοζυράκη αναφέρεται στη δράση της Μαντούς Μαυρογένους, στη συμβολή της στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και καλύπτει ένα χρονικό πλαίσιο από το 1822 έως τον θάνατό της.

Η μεγάλη ηρωίδα της Ελλάδας, κόρη του Νικόλαου Μαυρογένους, μεγαλέμπορου που ήταν εγκατεστημένος στην Τεργέστη. Η μητέρα της ήταν Μυκονιάτισσα, κόρη του Αντώνη Χατζή Μπάτη και την έλεγαν Ζαχαράτη. Με την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 παίρνει μέρος στις συσκέψεις που γίνονται για συμμετοχή στον Ιερόν Αγώνα και αποφασίζει να πάει στην Μύκονο. Εξοπλίζει με δικές της οικονομίες δύο πλοία και τα στέλνει να πάρουν μέρος στον Αγώνα, μαζί με άλλα δύο μυκονιάτικα πλοία που εξόπλισαν Μυκονιάτες.

Τον Ιούνιο του 1821 άλλα τέσσερα μυκονιάτικα πλοία εξοπλίζονται, με προτροπή της Μαντώς, που είναι η ψυχή της Επανάστασης στην Μύκονο. Υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή στους αγώνες του Έθνους για την εθνική Ελευθερία και Ανεξαρτησία, αγωνίστρια και πολέμαρχος. Ατρόμητη μαχήτρια, υπέροχος άνθρωπος, με σπάνια πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η Μαντώ Μαυρογένους δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη Μύκονο. Μετά από δική της προτροπή, οι κάτοικοι του νησιού, ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων. Η Μαυρογένους εξόπλισε πλοία από δικά της χρήματα και ηγήθηκε του αγώνα κατά των πειρατών που λυμαίνονταν τις Κυκλάδες και αργότερα πολέμησε στο Πήλιο, στη Φθιώτιδα και στη Λιβαδειά. Κάτοχος της γαλλικής γλώσσας, συνέταξε συγκινητική έκκληση προς τις γυναίκες της Γαλλίας, ζητώντας τη συμπαράστασή τους στον πληθυσμό της Ελλάδας. Επίσης, εκτός από τη Γαλλική, μιλούσε άπταιστα την Ιταλική, αλλά και την Τουρκική.

Μαντώ η ηρωίδα της Μυκόνου

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το θεατρικό έργο «Μαντώ η ηρωίδα της Μυκόνου» του Δρ Γεωργίου Κοζυράκη αναφέρεται στη δράση της Μαντούς Μαυρογένους, στη συμβολή της στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και καλύπτει ένα χρονικό πλαίσιο από το 1822 έως τον θάνατό της. Παράλληλα, την παρακολουθεί σε όλους τους σταθμούς της ζωής της από τη Μύκονο, τη Ρούμελη, το Μοριά έως την Πάρο. Σκοπός του έργου είναι να φωτιστεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθεί η φήμη της ως γνήσιας πατριώτισσας που υπερασπίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της ακλόνητες εθνικές, πνευματικές και ηθικές αξίες όπως η ελευθερία, ο αλτρουισμός και η ανυστερόβουλη προσφορά προς την πατρίδα.

Συντελεστές

Ερμηνεύουν οι

Αννα Μωραιτου, Ευτυχία Αργυροπούλου, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Αρετή Τσιαμπόκαλου και Μέλπω Σφακιανάκη. Στον ρόλο του αφηγητή ο Κωνσταντινος Νιαρχος , ενώ το τραγούδι της Μαντώς συνέθεσε και ερμηνεύει επί σκηνής σε πρώτη εκτέλεση ο Μαυρίκιος Μαυρικίου.

Η παράσταση παρουσιάστηκε σε
ΜΥΚΟΝΟ
ΑΘΗΝΑ
ΣΥΡΟ -ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Εθνικοθρησκευτική Εκδήλωση, με την ευγενική χορηγία Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, αφιερωμένη στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με την παρουσίαση του θεατρικού δρώμενου, με τίτλο «ΜΑΝΤΩ, Η ΗΡΩΪΔΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ»..
Κείμενο: Γεώργιος Κοζυράκης
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
Μεταφραση γαλλικων πηγων : Νεκταριος Παλαιολογος
Μουσική: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Β. Σκηνοθέτη: Θανάσης Σταυρόπουλος
Ενδυματολογία: Παραδοσιακές φορεσίες Αιμιλία Γιαννοπούλου
Χορογραφίες: Nick Mathiews
Κατασκευή σκηνικού: Ergon – Ιωάννου
Φωτογραφίες: Ιωάννης Ντόνεφ
Γραφιστική επιμέλεια: star artwork
Οργάνωση παραγωγής: Πολυδεύκης Πολυδεύκη – Νικολέτα Πικέα
Ηχοληψία – Φωτισμοί: Σπύρος Πιπερίδης
Hair stylist – Make up artist: Νικολέτα Πικέα
Παραγωγή: Δήμος Μυκόνου – Music & Drama Productions / Μαυρίκιος Μαυρικίου

Σχετικά Άρθρα

Στις πληγείσες από το χαλάζι μηλοκαλλιέργειες ο Δήμαρχος Καστοριάς

otavoice

Συνάντηση του Δημάρχου Πειραιά με τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα

otavoice

Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων: Ξεκίνησε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης

otavoice

Δήμος Ν.Ιωνίας: Ξεκίνησε η πλήρης ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ Ευαγγελίστριας

otavoice

Δήμος Ελασσόνας: Σε νέα εποχή η υπηρεσία καθαριότητας

otavoice

ΑΣΕΠ: Εκπαιδευτικοί στον Δήμο Ερμιονίδας

otavoice