Θεσσαλονίκη-Αντιπολίτευση: Χάθηκε μια ευκαιρία ενός συναινετικού προϋπολογισμού για το Δήμο

Σε ανακοίνωση τους  δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για μια ευκαιρία να ψηφιστεί ένας συναινετικός προϋπολογισμός, η οποία χάθηκε.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Στη σημερινή συζήτηση του Δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2022, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (στο σύνολό τους, σχεδόν), δεν θέλησαν να περιοριστούν στις καθιερωμένες κριτικές τοποθετήσεις και μια ατελέσφορη αρνητική ψήφο. Προετοίμασαν (στο μέτρο των ελάχιστων χρονικών δυνατοτήτων που τους δόθηκαν),μια εναλλακτική πρόταση σύμφωνη με το νόμο, που τροποποιούσε 83 συγκεκριμένους κωδικούς εξόδων, βελτιώνοντας το κοινωνικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Αντί, όμως, η διοίκηση του Δήμου να επιδιώξει να συνδιαμορφώσει με την κοινωνία και τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους έναν προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, να μεριμνά περισσότερο για την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής, επέλεξε να υπερψηφίσει μόνη της έναν προϋπολογισμό πλασματικό, άνευρο, άσχετο με τις προεκλογικές εξαγγελίες αλλά και τη σημερινή ρητορική του Δημάρχου.
Δεν γνωρίζουμε τι φοβήθηκε ή ποιες πιέσεις δέχθηκε ο πρόεδρος του σώματος Πέτρος Λεκάκης, που προέβη σε ένα πρωτόγνωρο για τα ήθη της τοπικής αυτοδιοίκησης ατόπημα:
απέκλεισε πραξικοπηματικά και φίμωσε την θεσμικά κατοχυρωμένη δυνατότητα του δημοτικού συμβουλίου να συζητήσει και να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα, επιβάλλοντας αντιδημοκρατικά μια γνωμοδοτική εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας πάνω από τη γνώμη των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της πόλης.
Μετά από αυτό, η αυθόρμητη απόφασή μας να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση ή να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, ήταν υποχρεωτική: είχαμε χρέος να διαφυλάξουμε τη χαμένη τιμή της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, που βάλλεται διαρκώς από τις μεθοδευμένες προσπάθειες της διοίκησης με στόχο την ακύρωση των αρμοδιοτήτων του και τον πολιτικό του ευνουχισμό.
Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σθεναρά σε κάθε τέτοια απόπειρα αλλοίωσης της βούλησης των πολιτών της Θεσσαλονίκης που μας όρισαν, ως δημοτικούς συμβούλους, να τους εκπροσωπούμε με επάρκεια, αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης και αξιοπρέπεια.

Οι ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΑΗΔΟΝΑ ΝΕΛΛΗ
ΑΡΧΟΝΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΒΟΥΓΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ
ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΤΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ
ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΣΑΒΛΗΣ ΔΡΟΣΟΣ
ΧΡΥΣΙΔΟΥ ΕΛΛΗ
Σχολιάστε