ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ : Οι μάσκες νίκησαν το τέρας της γραφειοκρατίας

Και όμως η γη γυρίζει….  το τέρας της γραφειοκρατίας νικήθηκε, έστω με πρόσχημα  μια υγειονομική κρίση.
Όταν την Πέμπτη 21 Αυγούστου, πάρθηκε η απόφαση ότι οι μαθητές πρέπει να φοράνε μάσκες σήμανε συναγερμός στο Υπουργείο Εσωτερικών που κλήθηκε να βγάλει τα «κάστανα» από τη φωτιά. Μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρωί της  Παρασκευής 22 Αυγούστου, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης  Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι το κόστος          (στα 6,2 εκατ. ευρώ) για την αγορά των μασκών το αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, που πολιτικά εποπτεύει τους Δήμους, οι οποίοι νομικά είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Τη Δευτέρα το πρωί, 24 Αυγούστου, η πρώτη δόση (6,2 εκατ €) των χρημάτων της επιχορήγησης για τις μάσκες ήταν στο ταμείο της ΚΕΔΕ και η σκυτάλη πέρναγε στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Την Πέμπτη 27 Αυγούστου, η ΚΕΔΕ έλαβε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων τις προδιαγραφές και την ίδια ημέρα έκανε την προκήρυξη για τις μάσκες, αφού πήρε το «πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την ίδια ημέρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι προσωρινοί ανάδοχοι θα ανακηρυχθούν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου και θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής. Ο στόχος είναι όποτε κι αν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να έχουν στα χέρια τους από δύο μάσκες ο καθένας. Βέβαια αν συνυπολογίσουμε ότι εκτός από την παραγωγή και το πακετάρισμα για 322 δήμους της χώρας, θα ακολουθήσει και η διανομή το φιλόδοξο εγχείρημα φαντάζει αρκετά δύσκολο.
Η ΚΕΔΕ για να εξασφαλίσει την ομαλή ροή των ενεργειών και να προλάβει καταστάσεις όρισε επιτροπή παρακολούθησης από μέλη της.

Ο μηχανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ  έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά που, κάνοντας ένα επιτυχημένο «αγώνα δρόμου». Βέβαια μετά την χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου για πιθανή παράταση της έναρξης της σχολικής χρονιάς , για τις 14 Σεπτεμβρίου, αν παραμείνουν τα ισχύοντα επιδημιολογικά δεδομένα που είναι το πιο πιθανό, η αποστολή μάσκες στα σχολεία θα στεφθεί με επιτυχία, αφού θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος.

Αυτό που μένει είναι πως ο σχεδιασμός της λειτουργίας του κράτους πρέπει κάποτε να γίνει άμεσος, λειτουργικός, χωρίς αγκυλώσεις και δαιδαλώδεις διαδικασίες και κυρίως χωρίς πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων που οδηγεί σε ευθυνοφοβία.
Σχολιάστε