OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ψήφισμα Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για το νομοσχέδιο για την παιδεία από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας , και με κλειστά σχολεία, το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση κατέθεσε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης και της πανδημίας ως ευκαιρίας, ώστε να περάσει ριζικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών.

Το πολυνομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια όλων των αντι-εκπαιδευτικών μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Οι όποιες κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος την προηγουμένη περίοδο, αναιρούνται. Οι περικοπές σε προσλήψεις και οι καταργήσεις- συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων έρχονται μαζί με την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα έχουν άμεσες συνέπειες στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται έχουν στόχο το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών , όπως και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Ένα ατελείωτο τείχος από αλλεπάλληλες εξεταστικές δοκιμασίες ορθώνεται μπροστά στο μαθητικό πληθυσμό. Το σχολείο μετατρέπεται σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο για όποιον αντέχει οικονομικά και ψυχολογικά. Πάνω από τα κεφάλια των μαθητών, πίσω από κάθε εφηβική σκανδαλιά υψώνεται η δαμόκλειος απειλή της αναγραφής της διαγωγής στους τίτλους σπουδών που θα ακολουθεί ως ανεξίτηλο στίγμα κάθε «ταραξία» για τον υπόλοιπο εργασιακό και κοινωνικό του βίο. Η αξιολόγηση αποτελεί το μέσο και το όχημα για την επιβολή όλων των αντι-εκπαιδευτικών ρυθμίσεων .

Το σχολείο της μόρφωσης συνεχίζει να μετατρέπεται σε σχολείο των κατακερματισμένων δεξιοτήτων στα πρότυπα και τις ανάγκες της αγοράς, των εργοδοτών και των αφεντικών. Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου σταδιακά μεταλλάσσεται σε ωρολόγιο πρόγραμμα δημοτικού σχολείου με διακριτά αντικείμενα, ενώ πάνω από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού πέφτει βαριά η σκιά του εξεταστικού κάτεργου της δευτεροβάθμιας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας – με εκπρόθεσμη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο – νομοθετεί τη ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοση του μαθήματος.
Η βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας προδίδει την παιδαγωγική σχέση και την παιδαγωγική εμπιστοσύνη εκπαιδευτικού και μαθητών, υπονομεύει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία.

Η σχολική αίθουσα είναι χώρος απαραβίαστος, ανήκει στην κοινότητα της τάξης δεν μπορεί να ελέγχεται και να παρακολουθείται.

Η μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί να μην μπουν κάμερες στις σχολικές τάξεις, είναι μια μάχη όλης της κοινωνίας .
Παράλληλα το άνοιγμα των σχολείων χωρίς την χρηματοδότηση των δήμων και των Σχολικών Επιτροπών , με τις ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο Δήμος με αυτή την ενέργεια απαιτεί την άμεση χρηματοδότηση των σχολείων , ζητάει διορισμούς σε μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων.
Στηρίζει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς στον αγώνα που δίνουν για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου .
Ζητάει την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου και της τροπολογίας.

Σχετικά Άρθρα

ΚΕΔΕ: Ψήφισμα για την άμεση απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη

otavoice

Αντωνακόπουλος: «Το αίτημα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα»

otavoice

Τζιτζικώστας: «Δεν υπάρχει ευημερία και πρόοδος, χωρίς κοινωνική συνοχή & αλληλεγγύη»

otavoice

Το ευχαριστώ της East West στο δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, για την φιλοξενία στην Attica Green

otavoice

Με επιτυχία το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων στον Δήμο Οιχαλίας

otavoice

Τους πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Πατρών, υποδέχτηκε ο Κ. Πελετίδης

otavoice