Λέει ΟΧΙ η αυτοδιοίκηση στη Θράκη, στην εξόρυξη χρυσού

Μήνυμα κατά της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη , έστειλαν οι αυτοδιοικητικοί , τονίζοντας τους κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και την αρνητική επιρροή στην ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα επεσήμαναν την αρνητική θέση των τοπικών κοινωνιών , σε μια ενδεχόμενη εξέλιξη.

Στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν ξεκαθάρισαν ότι: «Λέμε για πολλοστή φορά ένα μεγάλο όχι στον Χρυσό» και συμμετείχαν  ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης,ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης , ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, και η εκπρόσωπος της διανομαρχιακής επιτροπής κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού Ροδόπης Έβρου, κ. Σταυρούλα Εμμανουηλίδου.

Ο  δήμαρχος Κομοτηνής τόνισε πως στόχος μας είναι «Να διατηρήσουμε ενεργή και ζωντανή την κοινοποίηση της ριζικής αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη Χρυσού», ενώ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε στους αγώνες που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη διαχρονικά και μετέφερε το μήνυμα «να συνεχίσουμε αυτούς τους αγώνες». Θύμισε στο κοινό πλήθος ομόφωνων αποφάσεων κατά του Χρυσού και μια σειρά κινητοποιήσεων.Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα και στο ευρωκοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών έκανε λόγο για «σταθερή και διαχρονική αντίθεση του Δήμου» και θύμισε την αντίδραση που έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέχρι σήμερα βάζει stop στην επένδυση. Επιπλέον με επιχειρήματα ανέλυσε τους λόγους που αν γίνει αυτή η επένδυση, θα επηρεαστεί αρνητικά όλη η περιοχή και οι κάτοικοί της υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και την λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.

Η εκπρόσωπος της διανομαρχιακής επιτροπής Σταυρούλα Εμμανουηλίδου επεσήμανε ότι «Το θέμα έχει ανακινηθεί από τη νέα κυβέρνηση»  και μετέφερε την κάθετη άρνηση  σε μια τέτοια επένδυση και πρόσθεσε μάλιστα ότι «Δεν υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού».

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ  Βαγγέλης Λαμπάκης, ενημέρωσε για μια σειρά πρωτοβουλιών που ελήφθησαν ακόμη και στον Καναδά (έδρα της Eldorado). Αναφέρθηκε στην επιστημονική τεκμηρίωση καθηγητών για τις αρνητικές επιπτώσεις της εξόρυξης στο περιβάλλον και στη ζωή των πολιτών. «Οι χρυσοθήρες δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο»  κατέληξε.
Σχολιάστε