Λιβάνιος: «Ενίσχυση του ρόλου των Συμβουλίων, χωρίς υπερεξουσίες Δημάρχου και Περιφερειάρχη»

Στην ενίσχυση του ρόλου των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και όχι σε υπερεξουσίες Δημάρχων και Περιφερειαρχών προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να ξεπεράσει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των δήμων σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κατά την διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή.

Ο κ. Λιβάνιος εξήγγειλε άμεση παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας με την απλή αναλογική.

«Τις επόμενες ημέρες, είπε, έρχεται στη βουλή νομοθετική παρέμβαση που επιλύει τα προβλήματα που έφερε η άκριτη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Δήμαρχοι και περιφερειάρχες έχουν προσωπική λαϊκή νομιμοποίηση και δεν πρέπει να είναι όμηροι υπόγειων συμφωνιών ή ακόμα και εκβιασμών».

Επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της ταυτόχρονης νομιμοποίησης και των δημοτικών/ περιφερειακών συμβουλίων και των δημάρχων/περιφερειαρχών με λαϊκή εντολή και δήλωσε χαρακτηριστικά «Για να το ξεκαθαρίσουμε, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα ενισχύσουν τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου και δεν θα είναι ο δήμαρχος ούτε καλυμμένος με υπερεξουσίες, ούτε θα γίνει οιονεί δικτάτορας».

Προανήγγειλε πρώτον,  ότι το υπουργείο θα προχωρήσει  «στη σύνταξη Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (2006), τον Καλλικράτη (2010) και τον Κλεισθένη (2018), οι τροποποιήσεις είναι εκατοντάδες. Δημιουργούμε ειδική διαδικτυακή πύλη με διαθέσιμα νομοθετήματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΔ & εγκυκλίους».

Και δεύτερον,  ότι θα προχωρήσει στην «ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κυβέρνησης, αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειών και δήμων, με μετακίνηση των αντίστοιχων πόρων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε τί οφείλει να κάνει το κράτος, τί πρέπει να κάνουν οι περιφέρειες και τί οι δήμοι».

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να πάψει ο πολίτης να είναι ο κλητήρας του κράτους. «Οφείλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη, την καθημερινότητα ευκολότερη. Είναι αδιανόητο να χρειάζονται δεκάδες υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων, αιρετών και κρατικών λειτουργών για τη διενέργεια ενός διαγωνισμού», ανέφερε.
Σχολιάστε