OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Εσπερίδα στο Ρέθυμνο- Η Κυκλική οικονομία και η εφαρμογή της στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης(Ε.Σ.Δ.Α.Κ), το Δήμο Ρεθύμνου, τον Δήμο Αμαρίου και το Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ  διοργανώνει εσπερίδα με θέμα:

«Η Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία»

Η εσπερίδα θα διεξαχθεί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο Κρήτης το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00. Στην εσπερίδα έχουν προσκληθεί να μιλήσουν για την Κυκλική Οικονομία και όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της μέσω καινοτόμων δράσεων, εκπρόσωποι της επιστημονικής
κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανάπτυξη της «Πράσινης» Γεωργίας και Κτηνοτροφίας O κύριος στόχος της εσπερίδας και των βιωματικών εμπειριών κυκλικής οικονομίας στην κτηνοτροφία και στην γεωργία της Κρήτης είναι, η ένωση των δυνάμεων του επιστημονικού κόσμου και των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δυναμικό σύστημα παραγωγής στο πνεύμα της πράσινης γεωργίας και κτηνοτροφίας η οποία θα βρίσκεται υπό επιστημονικό έλεγχο και θα υποστηρίζεται από ενεργούς παραγωγούς του πρωτογενή τομέα.

Βιωματική εμπειρία με επισκέψεις σε μονάδες της περιοχής

Για πρώτη φορά,στα πλαίσια ανάπτυξης προγραμμάτων ενημέρωσης και εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις των συνέδρων σε τοπικές μονάδες παραγωγής.

Συγκεκριμένα πριν την υλοποίηση της εσπερίδας θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο Νομό Ρεθύμνου σε τρεις διαφορετικές μονάδες  με έμφαση στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας στον κτηνοτροφικό τομέα του Νομού Ρεθύμνου της Κρήτης -Βιωματικές Εμπειρίες :

– Παρουσίαση καλής πρακτικής κυκλικής Οικονομίαςσε Μονάδα πάχυνσης αρνιών «ΜΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ- «ΚΙΝΕΖΟΚΩΣΤΑΣ» με χρήση αποβλήτων φυτικής και ζωικής παραγωγής. Συνέργειες-Αρμονική Συνύπαρξη και αλληλοσυμπλήρωση Γεωργίας και κτηνοτροφίας.

– Επίσκεψη σε μονάδα τυροκομικής στο Αμάρι Ρεθύμνου «ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΑΜΑΡΙΟΥ-ΜΑΝΟΥΚΑΡΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ».Στη μονάδα αυτή σε συνεργασία με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ρεθύμνου υλοποιείται η αδειοδότηση της χρήσης ορού τυρογάλακτος στη διατροφή των αιγοπροβάτων σε ορισμένες αιγοπροβατοφικές εκμεταλλεύσεις.

Οι κτηνοτρόφοι ενημερώνονται και εκπαιδεύονται σε αυτή την κατεύθυνση προβαίνοντας στη συλλογή του ορού τυρογάλακτος με σκοπό τη χρήση του ως ζωοτροφή στα αιγοπρόβατα

– Επίσκεψη σε Ελαιουργείο του Ν. Ρεθύμνου «ΒΙΟΖΩΕΛ ΣΥΡΙΔΑΚΗΣ ΑΕ»Περιήγηση -Περιγραφή της διαδικασίας χρήσης των φύλλων ελιάς και άλλων χόρτων που προκύπτουν από την αποφίλωση του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο στην διατροφή των αιγοπροβάτων και αιγών ως χονδροειδή ζωοτροφή .

Περιγραφή των εκπαιδευτικών διαδικασιών που ακολουθούν στα πλαίσια της επιστημονικής καθοδήγησης των κτηνοτρόφων στην ορθή χρήση των φυτικών αποβλήτων των ελαιουργείων ως χονδροειδή ζωοτροφή.

– Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη που οργανώνεται από το Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου ΑΚΟΜΜ- ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ

Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην γεωργία και στον αγροδιατροφικό τομέα αποτελεί πλέον μονόδρομο. Στα πλαίσια αυτά , μετά την λήξη της εσπερίδας ομάδα δράσης που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείουθα οριστεί ως αρμόδια για την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών .

Εγγραφές συμμετοχής

Όσοι ενδιαφέρονται να μετέχουν στο συνέδριο και στην εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στις διευθύνσεις [email protected] , [email protected] .(Πληροφορίες Γερακιανάκη Μαρία, Ε.Σ.Δ.Α.Κ,Τηλ:2810-361619

Σχετικά Άρθρα

Γρ. Κωνσταντέλλος: «Πολύ δύσκολη κατάσταση, οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν»

otavoice

Δ.Σύρου-Ερμούπολης: Συνεργασία του Γραφείου Πολιτισμού με την ΕΡΤ

otavoice

Δ.Ωραιοκάστρου: Τιμήθηκαν οι ήρωες των μαχών Κιλκίς-Λαχανά το 1913

otavoice

Ξεκινάει στις 28/6 το Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου 2024

otavoice

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για θέματα Δημόσιας Υγείας

otavoice

Ψήφισμα Δ.Σ. Πύργου για τον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο Πανηλειακού, Σ. Σταυρόπουλο

otavoice