OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Παρέμβαση για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις Δήμου Ιλίου στο Πάρκο Τρίτση

Με την κυνική ομολογία ότι «οι αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΕΝ ανήκουν στο Δήμο Ιλίου» , ύστερα από την παρέμβαση του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου και το επίμονο αίτημα να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση Γιάννης Πολύζος αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του σχετικά με το μέλλον τους.

Η ομολογία αυτή επιβεβαιώνει πλήρως το Δήμαρχο ότι ο Φορέας Διαχείρισης, μαζί με ελάχιστους ανθρώπους, που αυτοαποκαλούνται «συλλογικότητες», είναι εκείνος που υψώνει τείχη στην επίλυση του ζητήματος των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Ιλίου.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι άνθρωποι διορισμένοι, που δεν έχουν καμία σχέση με τους Συλλόγους, τα Σωματεία, τους Φορείς και την κοινωνία του Ιλίου κρατούν όμηρο έναν ολόκληρο Δήμο, μη αποδίδοντάς του εγκαταστάσεις που του ανήκουν, παρά το γεγονός ότι το είχε αποδεχθεί η ίδια η κυβέρνηση δια του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έχει δηλώσει πως το θέμα θα διευθετηθεί με πράξη παραχώρησης από το Φορέα Διαχείρισης.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζενέτος:
«Το κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης στους αθλητικούς Συλλόγους, που έγινε ερήμην του Δήμου Ιλίου, δε μας εκπλήσσει, διότι από καιρό έχουμε αντιληφθεί ότι υπάρχει σχέδιο σχετικά με τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Εκείνο που μας εκπλήσσει είναι ο ρόλος δημοτικής κυβερνητικής παράταξης, η οποία, όπως φαίνεται, δε διστάζει να θυσιάσει ακόμη και τα συμφέροντα της πόλης μας στον προεκλογικό της αγώνα, καθώς τα μέλη της δεν είχαν καν την στοιχειώδη ευθιξία να αντιδράσουν στη δήλωση του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης. Καλούμε, για άλλη μια φορά, την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδώσει στο Δήμο τη χρήση των δικών του εγκαταστάσεων. Ευχαριστούμε θερμά το σύνολο των αθλητικών σωματείων του Δήμου μας για την άμεση ανταπόκριση τους και τη στήριξή τους για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος που έχει δημιουργήσει ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το πάνδημο μέτωπο, σύντομα θα δώσει τέλος στην ιδιότυπη ομηρία και αναμονή».

Δείτε το βίντεο με το διάλογο μεταξύ του Δημάρχου Ιλίου και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης

Όλη η αλήθεια για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ιλίου στο Πάρκο Τρίτση

Με το άρθρο 53 του Ν.4414/2016 (Παραχώρηση δημοσίου κτήματος – κινητά στοιχεία, συστατικά και παραρτήματα) και ισχύ από τις 09.08.2016, αφαιρούνται αθλητικές εγκαταστάσεις και ζωτικής σημασίας χώροι του Δήμου Ιλίου, όπως το Δημοτικό Στάδιο Ιλίου (στίβος και γήπεδο ποδοσφαίρου), το Γήπεδο Ποδοσφαιρικών Ακαδημιών Δήμου Ιλίου, τον χώρο πρόσβασης και τον περιβάλλοντα χώρο των δύο γηπέδων, το χώρο εκδηλώσεων των Πολιτιστικών, Εθνικοτοπικών Συλλόγων και Αθλητικών Σωματείων, το φυτώριο του Δήμου, καθώς επίσης, χώρους που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιούνται από τον Δήμο Ιλίου και τους πολίτες του για περισσότερο από 30 χρόνια, όπως το Γήπεδο Μπάσκετ επί της οδού Ελευσινίων Μυστηρίων, το Γήπεδο Ποδοσφαίρου 5×5 επί της Λ. Φυλής, το χώρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μπίμπιζα και Ελευσινίων Μυστηρίων, ο οποίος έχει προταθεί στο ΕΣΠΑ ως πράσινο σημείο ανακύκλωσης, το αμαξοστάσιο του Δήμου και το χώρο που στεγάζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων & Πρασίνου και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Ο Δήμος Ιλίου αντιδρά αμέσως και ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα αποκαθιστά την κατάσταση.

Στις 01.09.2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου αποφασίζει να μην υποδείξει ο Δήμος μέλος στο Διοικητικό
Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου καθώς, μεταξύ άλλων, γίνεται επιστροφή στο αποτυχημένο μοντέλο του 2002, αφαιρείται η αρμοδιότητα διαχείρισης του Πάρκου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Α.Σ.Δ.Α.), τη στιγμή που η φροντίδα των πάρκων και των χώρων πρασίνου αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα της Τ.Α., αφαιρούνται πόροι της Τ.Α. για να χρηματοδοτηθεί ο νέος Φορέας, ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο, αφαιρούνται τα Δημοτικά Τέλη και οι Δημοτικοί Φόροι από τον Δήμο Ιλίου, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το Πάρκο, για τα καταστήματα που λειτουργούν εντός αυτού, ιεραρχικά πάνω από τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, προβλέπεται διορισμός Γενικού Διευθυντή με αποδοχές.

Στις 24.05.2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου προχωρά σε έκτακτη συνεδρίαση, καθώς δεν υπάρχει καμία περαιτέρω εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία αφαιρεί τη χρήση δημόσιων χώρων από πολίτες ενός Δήμου και ιδιαίτερα, όταν η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει παραχωρήσει ήδη παρόμοιους χώρους σε άλλους Δήμους.

Στις 07.06.2017 ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος συναντάται με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη για το ζήτημα και του παραδίδει επιστολή, ψηφίσματα και αποφάσεις 81 Αθλητικών, Πολιτιστικών, Εθνικοτοπικών Συλλόγων, Συλλογικοτήτων, Γονεϊκών κινημάτων και Φορέων του Δήμου, με αίτημα την επαναφορά των χώρων στο Δήμο. Οι δυο πλευρές συμφωνούν σε νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες, παρουσία τεχνικών κλιμακίων.

Στις 03.07.2017 πραγματοποιείται μια ακόμα συνάντηση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Πρόεδρο του Φορέα διαχείρισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» Γιάννη Πολύζο και το μέλος του Δ.Σ. Νίκο Μπελαβίλα, παρουσία συνεργατών. Συμφωνείται εκ νέου να λυθεί το πρόβλημα που δημιούργησε ο Ν.4414/2016, με πράξη παραχώρησης από το Φορέα Διαχείρισης, ώστε να επιστραφούν για χρήση στον Δήμο Ιλίου οι ζωτικής σημασίας χώροι που αφαιρέθηκαν από αυτόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και η λειτουργία εγκαταστάσεων του Δήμου.

Στη συνέχεια, ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου προχωρά στη σύσταση επιτροπής, η οποία θα διερευνούσε τους όρους της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Φορέα και του Δήμου Ιλίου. Η συμφωνία επιτυγχάνεται και η εισήγηση της επιτροπής στο Δ.Σ. του Φορέα θα ήταν θετική, όσον αφορά στην πράξη παραχώρησης χρήσης των εγκαταστάσεων στο Δήμο Ιλίου και τη διαμόρφωσή τους προς όφελος των κατοίκων. Κάποιο «αόρατο χέρι» ωστόσο βγάζει το θέμα από την ημερήσια διάταξη και έκτοτε δε συζητείται ποτέ.

Από τότε μέχρι σήμερα, δυστυχώς το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί πολεοδομική άδεια τόσο για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, όσο και για τη δημοπράτηση του κολυμβητηρίου στην Ελευσίνιων Μυστηρίων, παρόλο που ο Δήμος διαθέτει ώριμη μελέτη εφαρμογής για την κατασκευή του.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης: Ο Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ- Τι είπε για Πατούλη

otavoice

Ο λαός πρέπει να έχει περισσότερους δημάρχους και περιφερειακούς συμβούλους στο πλευρό του

otavoice

Δ. Πτωχός: «Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, το έχουμε κάνει στο παρελθόν και έχουμε μια καταπληκτική ομάδα»

otavoice

Δήμαρχος Ανατ. Σάμου: “Είναι δέσμευση ζωής, ο βιολογικός θα λειτουργήσει, τα ψέματα τελείωσαν”

otavoice

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2 ο Run Πύργος- Κατάκολο

otavoice

Τζιτζικώστας σε Δυτική Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά: “Χτίσαμε μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης”

otavoice