OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Εξαιρετικές παρουσιάσεις του έργου του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, με Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για την εποπτεία του την Μαρία – Χριστίνα Τσιάμα, διεξήχθησαν δύο εξαιρετικές παρουσιάσεις της
προσωπικότητας και του έργου του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, από δύο πολύ αξιόλογους ομιλητές, στο πλαίσιο του κύκλου «Μαθήματα Σύγχρονης Ιστορίας», τον οποίο επιμελείται ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.

Ο Ανδρέας Κούκος – Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος Δ.Σ. Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας παρουσίασε το θέμα:

«Η Αντιπολίτευση κατά του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (1828- 1831). Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων»

Στην εισήγησή του ο Ανδρέας Κούκος αναφέρθηκε στις συνθήκες στην επαναστατημένη χώρα τον Ιανουάριο του 1828, την εποχή που ανέλαβε κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας. 

« Οι ιδεολογικές θέσεις του πρώτου κυβερνήτη και των συνεργατών του είχαν οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής που είχε σαφή στοιχεία πολιτικού εκσυγχρονισμού, τα οποία όμως προϋπέθεταν την αναπόφευκτη θέσπιση σταδίων αυστηρά ελεγχόμενων. Αυτή η αντίληψη και η πορεία μείωσε τα περιθώρια διαλόγου με παραδοσιακές δυνάμεις που ένοιωσαν να αμφισβητούνται τα συμφέροντά τους από το σχέδιο του Καποδίστρια. Έτσι  ενισχύθηκαν οι αντικυβερνητικές δυνάμεις και βαθμιαία ανατράπηκαν οι ευνοϊκές για τον Καποδίστρια ισορροπίες. Σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αντιπολίτευσης είχαν κάποιες από τις μεγάλες δυνάμεις που θεώρησαν ότι η πολιτική του Καποδίστρια υπονόμευε τη δική τους ηγεμονική θέση στα πολιτικά ελληνικά πράγματα.»

Και ο Λάμπρος Βαζαίος, ιατρός- συγγραφέας με θέμα:

«Ο Καποδίστριας μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Ανεξάρτητος» της Ύδρας»

Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του Ι. Καποδίστρια από την εφημερίδα  «Ανεξάρτητος Εφημερίς της Ελλάδος» που πρωτοεκδόθηκε στην Ύδρα το 1827.

« Τον Ι.Καποδίστρια, τον Κυβερνήτη όπως τον αποκαλούσε, περιέβαλε  με σεβασμό ο εκδότης  και οι σχέσεις τους ήταν σχέσεις εμπιστοσύνης και αποδοχής. Ήταν ένας από τους ελάχιστους Υδραίους, αν όχι ο μόνος, που στάθηκε δίπλα στον Κυβερνήτη.  Ο Κερκυραίος αριστοκράτης και ο  αυστηρός  και εριστικός Υδραίος Ναυτικός Αγωνιστής, ο χαλκέντερος εργάτης του Τύπου, φαίνεται ότι βρήκαν κοινά σημεία στις Αρχές και στις Αξίες που υπηρετούσαν. Ο Κυβερνήτης με τον προσεκτικό πατριωτισμό του πολύπειρου Διπλωμάτη και ο Π.Κ. Παντελή με την ορμητική και συχνά οργίλη αρθρογραφία του, υπηρέτησαν τον ίδιο σκοπό.

« Οι Δημοκρατικοί θεσμοί είναι το προσεκτικόν τέρμα και όχι η απρόσεκτος αρχή» έγραφε ο Ι.Καποδίστριας  και ο Π.Κ.Παντελή ανυποχώρητος στις αρχές του υπάκουσε στην παράκληση του και ανέστειλε την κυκλοφορία της «Ανεξαρτήτου» στην Αίγινα. Ήταν τότε που το πολιτικό του ένστικτο τον έφερε σε αντίθεση, σε ανοιχτό πόλεμο  με το περιβάλλον του Κυβερνήτη  χωρίς όμως να επηρεασθούν στο παραμικρό οι προσωπικές τους σχέσεις. Ήταν οι αντιφάσεις σπουδαίων ανδρών της εποχής, που προανήγγειλαν όμως το  τραγικό για την Πατρίδα τέλος του Ι.Καποδίστρια. Η δολοφονία του Ι.Καποδίστρια έκλεισε τον κύκλο του αίματος και του θανάτου, που άνοιξε ο Μέττερνιχ με το μισελληνικό του μένος.»

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Αιγιαλείας: Μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, στην κοπή πίτας

otavoice

Δήμαρχος Εορδαίας: “Καινοτομώ και μένω στον τόπο μου”

otavoice

Χ. Δούκας: «Ξεκινάμε δυναμικά την προσπάθεια για ανακύκλωση. Η πράσινη Αθήνα αρχίζει τώρα»

otavoice

Δήμος Κατερίνης: Πρώτη συνεδρίαση για την ΔΕ Ισότητας των Φύλων

otavoice

Σε πλήρη λειτουργία το νέο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού των Ψαρών

otavoice

Νέα σύγχρονη παιδική χαρά στο Βέλος, στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου

otavoice