OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Διημερίδα στην Πάτρα για τον φεμινισμό στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990

Με διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, συνεχίζεται στην Αγορά Αργύρη, η έκθεση με τίτλο «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», που μεταφέρουν στην Πάτρα το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας/Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας και τη Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή και ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί συνεδρία με τίτλο «Εκφράσεις του φεμινιστικού κινήματος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και μετά», με Συντονίστριες τις Πόλυ Γεωργακοπούλου, (Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας), Νικολίτσα Καζάνη (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας).

Η Λίλιαν Γαζή, εκπαιδευτικός και σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, Γ. Γ. της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών θα μιλήσει με θέμα: «Οι γυναικείες οργανώσεις και η συμβολή τους στον κοινωνικό μετασχηματισμό», ενώ η Γεωργία Ντούσια οικονομολόγος από το «Σπίτι Γυναικών», θα αναφερθεί στη «Διαμόρφωση και άνθιση του αυτόνομου φεμινιστικού κινήματος. Θεωρήσεις και πολιτικές πρακτικές».

Στη δεύτερη συνεδρία, θα μιλήσει η Έλλη Περπερίδου-Αργυριάδου, συνταξιούχος συμβολαιογράφος, πρώην μέλος Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, που θα αναπτύξει το θέμα: «Η παρουσία και οι δράσεις της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών στην Πάτρα της Μεταπολίτευσης» και στη συνέχεια, η Αγγελική Γιαβάση, συνταξιούχος καθηγήτρια ΑΤΕΙ, εφαρμοσμένης Κοινωνικής Εργασίας, μέλος Ένωσης Γυναικών Ελλάδος – παράρτημα Πάτρας, θα μιλήσει για τον «Φεμινισμό στα Χρόνια της Μεταπολίτευσης». Τέλος, οι δικηγόροι Θηρεσία Πολίτη και Μαρία Σιάτου θα αναφερθούν στις «Πολιτικές ισότητας στη μεταπολίτευση. Επιτεύγματα – Διεκδικήσεις, 1974-2006»

Κατά την δεύτερη μέρα, το Σάββατο, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τις 10 το πρωί. Η ενότητα έχει τίτλο «Έμφυλες ανισότητες και έμφυλη βία σήμερα. Πώς τις αντιμετωπίζουμε;» Συντονίστριες της πρώτης συνεδρίας είναι η Έλλη
Περπερίδου-Αργυριάδου, (Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας) και η Ειρήνη Πεφάνη (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας).

Η Ευαγγελία Γιαννοπούλου, Νομικός και πολιτικός επιστήμονας, μέλος της Π.ΕΠ.ΙΣ/Π.Δ.Ε, μέλος του Πανελλαδικού Δ.Σ της Ε.Γ.Ε. θα αναπτύξει το θέμα «Οι γυναίκες στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων: Το δημοκρατικό έλλειμμα και η αναγκαιότητα ισότιμης συμμετοχής», ενώ η Μαριάννα Κονδύλη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, θα μιλήσει με θέμα: «Γλωσσικός σεξισμός και αντιστάσεις». Στη συνέχεια, η ιστορικός και δημοσιογράφος, Αγγέλικα Ψαρρά θα αναφερθεί στις «Γυναικοκτονίες. Σύντομο οδοιπορικό μιας χρήσιμης έννοιας».

Στη δεύτερη συνεδρία συντονίστριες θα είναι η Μαρία Σιάτου (Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας) και τη Σταυρούλα Καραθανάση (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας).

Η Βασιλική Σέγγα, νομικός, στέλεχος Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Πάτρας θα κάνει την παρουσίαση του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας, θα αναφερθεί στην έκταση του φαινομένου της βίας και θα μιλήσει για τη νομική συμβουλευτική

Στη λειτουργία του ξενώνα κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πατρέων θα αναφερθεί η υπεύθυνη Φιλοξενίας Μάρια Αραβαντινού, ενώ η Αμαλία-Σταματίνα Σαρρή, νομικός, στέλεχος της Γ.Γ.Ι.Φ θα αναφερθεί στις «Πολιτικές και δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την προώθηση της Ουσιαστικής Ισότητας των φύλων. Νέες προκλήσεις και προοπτικές».

Η έκθεση με τίτλο «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974- 1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» λειτουργεί μέχρι τις 14 Απριλίου 2019 στην Αγορά Αργύρη, καθημερινά από 9:00 έως 14:00 και από 17:00 έως 21:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Σχετικά Άρθρα

Κοινή επιστολή Δημάρχου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη κ΄ Πρύτανη Παν.Πειραιώς για επέκταση γραμμής του μετρό

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Μπαίνουμε στον τουριστικό χάρτη και πρέπει να το υποστηρίξουμε τα επόμενα χρόνια»

otavoice

Δικαιώνει τον Χρήστο Τεντόμα, ο πλήρης έλεγχος της δικαιοσύνης

otavoice

Στο δημαρχείο της Πτολεμαΐδας, ο Πύρρος Δήμας

otavoice

Δ.Χαλκηδόνος: Επιστολή Δημάρχου για την αστική συγκοινωνία των οικισμών Ελεούσας-Βαλτοχωρίου

otavoice

Δ.Πατρέων: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης οδών και πεζοδρομίων

otavoice