Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής κατά της εκχώρησης δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο

Την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο καταγγέλλει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής. Στην έκτακτη συνεδρίαση που κάλεσε η δημοτική αρχή, το Συμβούλιο συζήτησε αποκλειστικά για τη νέα εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, η οποία ακολούθησε τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση αυτή, ακόμα 10.199 ακίνητα του Δημοσίου συνολικής έκτασης 511.357,451 τ.μ., μεταφέρονται στο Υπερταμείο ως εγγύηση για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Το ψήφισμα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενώ καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Συνεργασία Πολιτών» Γεώργιος Κοντόσταυλος και παρατηρήσεις είχε ο επικεφαλής της παράταξης «Καισαριανή Τώρα» Χρήστος Βοσκόπουλος.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

«Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που ακολούθησε το ΦΕΚ Β’ 2317/19-06-18 και κατ’ επιταγή των μνημονιακών της δεσμεύσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε στην εκχώρηση στην ΕΕΣΠ (το γνωστό Υπερταμείο – πρώην ΤΑΙΠΕΔ) ακόμη 10.199 ακινήτων του Δημοσίου συνολικής έκτασης 511.357,451 τ.μ.

Τα ακίνητα αυτά αποτελούν πλέον «εγγύηση» για την αποπληρωμή των ντόπιων και ξένων δανειστών του κρατικού χρέους. Στη λίστα περιλαμβάνονται σχολεία, Νηπιαγωγεία, πλατείες, δασικές εκτάσεις, μνημεία κλπ. που παίρνουν το δρόμο της εκχώρησης, ακολουθώντας τα λιμάνια – αεροδρόμια – πρώην δημόσιες επιχειρήσεις και εκτάσεις που ξεπουλήθηκαν και ξεπουλιούνται προγραμματισμένα. Μοναδικός σκοπός να πιαστούν «οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων» και να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που κάνουν μπίζνες εκμεταλλευόμενοι τον ελληνικό λαό και τη δημόσια περιουσία.

Αποκαλύπτεται και με αυτόν τον τρόπο ότι στη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, συνεχίζεται χωρίς παρέκκλιση το ίδιο αντιλαϊκό έργο, που διατηρεί την εργασιακή ζούγκλα και φτιάχνει έναν επιχειρηματικό παράδεισο. Ότι η περίφημη «επιστροφή στην κανονικότητα» σημαίνει μονάχα προσήλωση στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που προηγήθηκαν. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που περιμένει το λαό.

Ανάμεσα στα ακίνητα της λίστας του υπουργείου Οικονομικών, και σύμφωνα με τον ως τώρα έλεγχο, εμφανίζονται 28 καταχωρήσεις εκτάσεων που βρίσκονται στο δήμο μας. Μέσα σε αυτά είναι αθλητικοί χώροι (γήπεδο ΝΗΑΡ-ΗΣΤ, ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, μπάσκετ Αλεξάνδρου), το πάρκο του Άι Γιάννη, το 2ο Δημοτικό σχολείο, παιδικές χαρές (Αμασείας, 2ας Μαΐου), μέχρι και η πλατεία του Αγ. Νικολάου.

Θυμίζουμε ότι το ίδιο είχε επιχειρηθεί λίγα χρόνια πίσω, το 2014, από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν εκχωρούσε στο ΤΑΙΠΕΔ τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Τότε βρήκε απέναντι την αποφασιστικότητα του καισαριανιώτικου λαού, που με τη δράση του δεν επέτρεψε να προχωρήσει κανένα τέτοιο βέβηλο σχέδιο.

Με την ίδια αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουμε και την τωρινή προσπάθεια.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής:

Καταγγέλλουμε τη νέα αυτή προσπάθεια εκχώρησης δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση των δανείων και ως μια ακόμα προϋπόθεση για την τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων και την επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων. Τα ακίνητα και οι εκτάσεις αυτές αποτελούν δημόσια περιουσία που είτε εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες είτε θα μπορούσε να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού.

Ειδικά για τα ακίνητα και τις εκτάσεις που αφορούν το Δήμο Καισαριανής δεν θα επιτρέψουμε καμία αμφισβήτηση αυτών που ο λαός κέρδισε με τους αγώνες του ώστε να μπορεί να έχει όλες τις υποδομές και τους χώρους για να ικανοποιεί τις ανάγκες του σε μόρφωση, ψυχαγωγία, αθλητισμό. Δεν θα δεχθούμε να ξεπουληθούν οι αθλητικοί χώροι, τα σχολεία, πλατείες και πάρκα της πόλης μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί το δήμαρχο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες επόμενες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια περιουσία του Δήμου Καισαριανής.

Καλούμε το λαό της Καισαριανής να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα».
Σχολιάστε