OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ευρωεκλογές: Συγκέντρωση αυτοδιοικητικών της Αττικής με τον Κ. Μητσοτάκη

Συγκέντρωση εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη της αυτοδιοίκησης, στην οποία συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Green Park και ήταν καλεσμένοι οι αυτοδιοικητικοί του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Μαρκόπουλος, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Διονύσης Χατζηδάκης, ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, κά…

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:  Αυτές οι ευρωεκλογές έχουν μια τόσο ξεχωριστή σημασία, σε μια συγκυρία, θέλω να θυμίσω, που στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η Ελλάδα, αν έχει καταφέρει κάτι και νομίζω ότι όσοι από εσάς εκπροσωπείτε τη χώρα σε ευρωπαϊκά όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης το γνωρίζετε, γνωρίζετε καλά ότι όταν πηγαίνετε και εκπροσωπείτε την Ελλάδα στην Ευρώπη δεν μας αντιμετωπίζουν πια ως το «μαύρο πρόβατο».

Δεν είμαστε εμείς η δακτυλοδεικτούμενη προβληματική χώρα, η οποία δημιουργεί μόνο ζητήματα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαστε πια μια χώρα η οποία έχει κερδίσει αξιοπιστία, η οποία μπορεί να διαπραγματεύεται εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, έχοντας πάντα το μυαλό της και το βλέμμα της στραμμένο και στο καλό της Ευρώπης αλλά και στο καλό της Ελλάδας.

Θέλω να θυμίσω ότι όταν εμείς διαπραγματευτήκαμε το νέο ΕΣΠΑ, σε μια πολύ σύνθετη διαπραγμάτευση, στην οποία μπήκε μέσα και η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, εμείς ήμασταν και αυτοί που επιμείναμε, στην κατανομή του νέου ΕΣΠΑ, να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τις περιφέρειες, με 30% αυξημένους πόρους. Γιατί αυτή η αρχή της επικουρικότητας, την οποία εσείς πρεσβεύετε, να μπορούμε να λύνουμε δηλαδή τα προβλήματα όσο πιο κοντά στον πολίτη, εξακολουθεί σε έναν βαθμό να είναι ζητούμενο για τη χώρα μας.

Θέλω όμως να θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση -και όσοι από εσάς εκπροσωπείτε και ασκήσατε διοίκηση τα τελευταία πέντε χρόνια το γνωρίζετε καλά- έδωσε στην αυτοδιοίκηση πρωτόγνωρα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, προγραμμάτων, έργων σε όλα τα επίπεδα.

Και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις οι οποίες ήταν έτοιμες με ώριμες μελέτες, με ώριμα έργα, κατάφεραν και εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη σημαντική οικονομική δυνατότητα, την οποία δεν θα μπορούσαμε να είχαμε δώσει στην αυτοδιοίκηση αν η χώρα εξακολουθούσε να είναι σε ένα καθεστώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Να, λοιπόν, πώς συνδέεται η πορεία των δημόσιων οικονομικών με τους πόρους που μπορούμε να διαθέσουμε στην αυτοδιοίκηση και πώς συνδέονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την επικουρικότητα με τη δυνατότητα που έχετε εσείς τελικά να υλοποιείτε σημαντικά έργα προς όφελος των δημοτών και των πολιτών τους οποίους εκπροσωπείτε.

Σκεφτείτε λίγο τι σημαντικές αποφάσεις έχουμε να πάρουμε την επόμενη πενταετία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήμουν προσωπικά αυτός ο οποίος διαπραγματεύτηκε το Ταμείο Ανάκαμψης. Και θέλω να θυμίσω ότι όταν έκλεισε αυτή η συμφωνία, το καλοκαίρι του 2020, πείσαμε την Ευρώπη και κυρίως τις πιο σκεπτικές χώρες, τους λεγόμενους «φειδωλούς» ή, με άλλα λόγια, «τσιγκούνηδες» της Ευρώπης, ότι έπρεπε να κάνουν αυτή την υπέρβαση.

Διότι χρειαζόμασταν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να ανακάμψουν οι οικονομίες μας μετά τον Covid. Και καταφέραμε και φέραμε πίσω στην πατρίδα 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας επιχορηγήσεις, ευρωπαϊκές ενισχύσεις και σε δάνεια.

Θα υπάρχει, λοιπόν, νέο Ταμείο Ανάκαμψης όταν θα λήξει το υφιστάμενο Ταμείο Ανάκαμψης το 2026; Η άποψη μου είναι πως πρέπει να υπάρξει, γιατί πολύ απλά η Ευρώπη έχει προτάξει μια σειρά από στρατηγικές προτεραιότητες, τις οποίες πρέπει να χρηματοδοτήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν αρκούν μόνο οι εθνικοί προϋπολογισμοί για να χρηματοδοτήσουμε την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, την πραγματική σύγκλιση. Διότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα -και αυτό θέλω να το τονίσω- εις βάρος των κονδυλίων της σύγκλισης. Οι περιφερειακοί πόροι θα παραμείνουν ένα πολύ ισχυρό κομμάτι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Είναι οι πόροι αυτοί που ξέρουμε πολύ καλά ότι εκμεταλλεύεται κατ’ εξοχήν η τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να δρομολογήσει αναπτυξιακά αλλά και κοινωνικά έργα.

Σχετικά Άρθρα

115 εκατ. ευρώ ενέκρινε το ΥΠΕΝ για τον Βοτανικό- Χ. Δούκας: «Ανοίγει ο δρόμος …»

otavoice

Δ. Θερμαϊκού: Επαναλειτουργεί το περιφερειακό ιατρείο της Αγίας Τριάδας

otavoice

ΠΣτΕ: Καταλληλόλητα ακτών κολύμβησης Π.Ε. Φθιώτιδας και Εύβοιας

otavoice

Δήμος Αθηναίων: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω πολύ υψηλού κινδύνου

otavoice

Δ.Κυριακίδης: Η Μάχη του Κιλκίς πάντοτε θα μας εμπνέει και θα μας δίνει δύναμη

otavoice

Δ.Αμαρουσίου: Εντυπωσίασαν τα Τμήματα Ρυθμικής-Μπαλέτου-Σύγχρονου Χορού

otavoice