OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου: Δεν ξέρουμε ακόμη πως μολύνθηκε το δίκτυο ύδρευσης

Για το σοβαρό ζήτημα με την μόλυνση του δικτύου ύδρευσης στις κοινότητες Ριζόμυλου και Στεφανοβίκειου  που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από εκατό περιστατικά γαστρεντερίτιδας, αναφέρθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

Όπως είπε «το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας. Ευτυχώς είναι απομονωμένο μόνο στο δίκτυο το συγκεκριμένο των δύο κοινοτήτων, το οποίο υδρεύεται από ξεχωριστή δεξαμενή και οι γεωτρήσεις βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο[…] Η πρώτη αναφορά που έχουμε στα χέρια μας ήταν την Παρασκευή 31/5 το απόγευμα από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίαςόπου αναφέρθηκαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα οποία είχαν καταγραφεί και σίγουρα η πρώτη αναφορά ήταν ότι μάλλον υπάρχει σχέση με την ποιότητα του πόσιμου νερού. Αμέσως προβήκαμε σε δειγματοληψίες, τα αποστείλαμε σε πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο της Μαγνησίας. Αντίστοιχα η Διεύθυνση Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Παρασκευή προς το βράδυ βγάλαμε την πρώτη ανακοίνωση για την πρόληψη κάποιων καταστάσεων δυσκολότερων να ενημερωθούν οι δημότες να σταματήσει η χρήση του νερού γιατί είχε εκτιμηθεί ότι μάλλον είναι ακατάλληλο».

Πρόσθεσε ότι «την επόμενη μέρα, Σάββατο και Κυριακή, γίνονταν συνεχώς δειγματοληψίες και διερεύνηση του θέματος και χθες το μεσημέρι που βγήκε ο Περιφερειάρχης και εγώ αντίστοιχα και κάναμε επίσημα τις δηλώσεις, αποδείχθηκε ότι το νερό είναι ποιοτικά ακατάλληλο, ήταν επιβαρυμένο μικροβιολογικά και συγκεκριμένα είχε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Αυτό όμως το οποίο ακόμη δεν έχει διερευνηθεί από τον ΕΟΔΥ και από τη Διεύθυνση Υγείας, είναι ο τρόπος που διείσδυσε στο σύστημα, στο δίκτυο το συγκεκριμένο μικρόβιο. Σήμερα πάλι και το συνεργείο το δικό μας εκτιμώ και ο ΕΟΔΥ που θα έρθει τις επόμενες ώρες και η Διεύθυνση Υγείας προβαίνουμε συνεχώς δειγματοληψίες και ελέγχουμε το δίκτυο να δούμε πιθανή φθορά του δικτύου».

Στην επισήμανση της Χριστίνας Βίδου ότι υπήρξε μια πληροφορία ότι γίνονταν έργα και κατά τη διάρκεια των εργασιών υπήρξε διαρροή βοθρολυμάτων κι αν αυτό ισχύει ο κ. Νασίκας ανέφερε «έργο γίνεται στην περιοχή του Ριζομύλου, αλλά επειδή η μικροβιακή επιβάρυνση βρέθηκε στη δεξαμενή που είναι πάνω στο βουνό, σίγουρα δεν έχει επηρεάσει το έργο και μετά το έργο είναι μόνο στην κοινότητα Ριζομύλου» ενώ σημείωσε « το έργο που γίνεται στον Ριζόμυλο είναι απορροής των ομβρίων υδάτων, καμία σχέση με το δίκτυο ύδρευσης. Ήταν η πρώτη εκδοχή που ακούστηκε από την Παρασκευή, αλλά αυτός ο παράγοντας έχει ήδη αποκλειστεί. Γιατί σας λέω, χιλιόμετρα πιο πίσω βρίσκεται η δεξαμενή και βρέθηκε μικροβιακό φορτίο εκεί[…]».

«Η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel»

Στο αν συσχετίζεται η μόλυνση με την πλημμύρα και με τις ζημιές του δικτύου ο κ. Νασίκας ανέφερε ότι « απέκλεισε ο ΕΟΔΥ κατηγορηματικά ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel. Τώρα αν αποδειχτεί κάτι στις επόμενες ημέρες, αν έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα γιατί έχουμε τα στάσιμα νερά περίπου τρία έως τέσσερα μέτρα νερό στην περιοχή του Ριζομύλου είναι ακόμη η διερεύνηση, αλλά η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel».

«Δεν είχε γίνει έλεγχος στο νερό για σαλμονέλα»

Σχετικά με τους ελέγχους στο νερό και πότε έγινε τελευταία φορά η εξέταση είπε «μία φορά κάθε μήνα έχουμε τις μικροβιολογικές εξετάσεις οι οποίες ήταν καλές[…] Ήταν 9/5 αν δεν κάνω λάθος. Αυτές οι εξετάσεις όμως δεν εμπεριέχουν στον έλεγχο το μικρόβιο της σαλμονέλας. Δηλαδή τα άλλα ήταν σε φυσιολογικές τιμές όπως ήταν κάθε μήνα. Ο προγραμματισμός είναι πάντοτε ανά 6 μήνες οι φυσικοχημικές και κάθε μήνα οι μικροβιολογικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις ήταν καλές, γίνονταν ανάλογα η χλωρίωση, ο τρόπος όπως υπήρχε χρόνια ολόκληρα, αλλά δεν υπήρχε έλεγχος για το μικρόβιο της σαλμονέλας[…]».

Έκανε γνωστό ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε αποκλείσει όλο το δίκτυο, έχουμε πάει υδροφόρες στις δύο κοινότητες και τροφοδοτούμε με εμφιαλωμένα νερά όλες τις οικογένειες και ταυτόχρονα σήμερα ήδη τα συνεργεία βρίσκονται πάνω στο συγκεκριμένο σημείο. Αρχίζει πλέον η εξυγίανση του υδρευτικού συστήματος με πλύση της δεξαμενής με ειδικό συνεργείο.
Ταυτόχρονη -γιατί βρέθηκε και στο περιφερειακό δίκτυο το μικρόβιο- πλύση όλου του δικτύου και παρακολούθηση μέτρων ΕΟΔΥ ήδη και με τη Διεύθυνση Υγείας από τρεις ουσιαστικά φορείς να μπορέσουμε στις επόμενες μέρες να ολοκληρώσουμε τη διεργασία αυτή».

« Ευτυχώς το φαινόμενο ήρθε σε ύφεση και νιώθουμε πραγματικά ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή το όπλο να ξέρουμε πού να στραφούμε για να βρούμε την αιτία. Βρήκαμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρουμε την αιτία να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα. Εκτιμώ ότι τις επόμενες 72 ώρες θα έχουμε καταλήξει» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου.

Επίσης σε ερώτηση για το τι θεωρεί πιθανό σενάριο σχετικά με το τι συνέβη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας απάντησε « θα ξέρουμε στο τέλος της εβδομάδας. Αυτή τη στιγμή έχω σενάρια στο μυαλό μου, αλλά δεν μπορώ να τα πω γιατί δεν τα έχω επιβεβαιώσει. Όταν θα επιβεβαιωθούν στο τέλος της εβδομάδας[…] θα πούμε ακριβώς πώς έγινε και αν χρειαστεί θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν».

Σχετικά Άρθρα

Ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης για την απώλεια του Δ. Γκοτσούλια

otavoice

Συνάντηση Τζιτζικώστα – Λιβάνιου – Γκιουλέκα, αύριο στη Θεσσαλονίκη

otavoice

Επίτιμη δημότης της Ηρωικής Νήσου Κάσου, η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου

otavoice

Ο Δήμος Χαλανδρίου εφαρμόζει το νόμο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει

otavoice

Θ. Λιβάνιος: Eπιτάχυνση των προσλήψεων από το ΑΣΕΠ

otavoice

Δ. Ωραιοκάστρου: Εκδήλωση μνήμης στο Μελισσοχώρι

otavoice