OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

15 τόνοι βιοαπόβλητα συλλέχθηκαν σε δύο μήνες στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Η δημοτική Αρχή του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, έχει από την πρώτη στιγμή δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια για τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή, τα οποία συντελούν στην επιπλέον μόλυνση του περιβάλλοντος, δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και, βεβαίως, επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς με υπέρογκα και σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτα κόστη.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης επενδύει στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου στον τομέα της καθαριότητας, με απώτερο στόχο την καλύτερη διαχείριση των ζητημάτων Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας.

Η χρήση των καφέ κάδων, που εφαρμόζεται από τις 14 Φεβρουαρίου για την συλλογή των οργανικών απορριμμάτων, είναι μια πρώτη ένδειξη της πρόθεσης αλλαγής του μοντέλου. Έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς με την μείωση που επιτυγχάνεται, μειώνονται και τα κόστη που επιβαρύνουν τους πολίτες, ενώ μέσω της κομποστοποίησης παράγεται λίπασμα χρήσιμο για τη γεωργία και τον εδαφικό εμπλουτισμό των κήπων.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά και δείχνουν την ορθή κατεύθυνση, στην οποία αρχίζει να βαδίζει ο Δήμος. Συγκεκριμένα, στις 9 εβδομάδες που είναι σε εφαρμογή η χρήση καφέ κάδου στο Δήμο μας, έχουμε συλλέξει 15 τόνους βιοαπόβλητα! Η ποσότητα αυτή δεν είναι μικρή, αν υπολογιστεί το γεγονός ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε με 10 κάδους, οι οποίοι σταδιακά έφτασαν τους 50 σε διάφορα σημεία της πόλης μας. Από αυτούς, οι 25 περίπου χρησιμοποιούνται κυρίως ή και αποκλειστικά από επιχειρήσεις εστίασης, μανάβικα, σούπερ μάρκετ, λαχανόκηπους και λαϊκές αγορές.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως, μέχρι σήμερα, το ποσοστό ανακύκλωσης που κατέγραφε ο Δήμος μας ετησίως δεν ξεπερνούσε το 7-8%. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα απορρίμματα κατέληγαν στις χωματερές, αυξάνοντας το οικονομικό κόστος, αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τι πετάμε κυρίως στον καφέ κάδο;

– Φρούτα και φλούδες φρούτων
-Λαχανικά

-Κλαδάκια, φύλλα, χώμα, πριονίδι και όποιο άλλο οργανικό υλικό προέρχεται από την περιποίηση του κήπου μας
– Στάχτη από τζάκι
-Ξηρούς καρπούς και περιβλήματα
-Υπολείμματα καφέ, φίλτρα καφέ, φακελάκια τσάι
– Δημητριακά, ρύζι, άλευρα

Μπορούμε να πετάξουμε ακόμα υπολείμματα τροφών, αποφάγια, χαρτιά κουζίνας, γαλακτοκομικά, όμως προσοχή :

1. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αφήνουμε ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΟΥΝ πριν τα αποθέσουμε στον καφέ κάδο
2. Δεν χρησιμοποιούμε σακούλες πλαστικές παρά μόνο χάρτινες ή βιοδιασπώμενες ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΝΟΥΜΕ.

Πού συναντούμε τους καφέ κάδους;

Οι υπόλοιποι καφέ κάδοι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βρίσκονται στα εξής σημεία:

-Γυμνάσιο Λυκόβρυσης
– Στην οδό Λυκοβρύσεως, στο Δημοτικό Κατάστημα Λυκόβρυσης
– Στην οδό Φαέθωντος και Αιόλου, στο Ηλιακό Χωριό
-Στη Μάρκου Μπότσαρη και Βρυούλων στην Άνω Πεύκη
– Στην Κανάρη και Δημοκρατίας, Άνω Πεύκη
– Στη Β. Βουλγαροκτόνου και Πόντου, Άνω Πεύκη
– Στην 25 ης Μαρτίου και Πόντου, Άνω Πεύκη
– Στην Πίνδου και Δημοκρατίας, Άνω Πεύκη
-Στο ύψος του αριθμού 11 της οδού Πίνδου, στην Άνω Πεύκη
– Στην Ιωαννίνων και Πίνδου, Άνω Πεύκη
– Στην Παύλου Μελά, Άνω Πεύκη
– Στην Πελοποννήσου και Δημοκρατίας, Άνω Πεύκη
-Στην Απόλλωνος και Λεωφόρο Ειρήνης
– Στην Καζαντζάκη και Κοραή, στην Άνω Πεύκη
– Στην Ηρώων Πολυτεχνείου (κοντά στο κατάστημα Jysk)
– Στην οδό Δημάρχου Τρυπιά και Υψηλάντου, Κάτω Πεύκη

– Στη Δημάρχου Τρυπιά και Βόλου, Κάτω Πεύκη
– Στη Δημάρχου Τρυπιά και Αϊδινίου, Κάτω Πεύκη
– Στο ύψος του αριθμού 5 της οδού Αγωνιστών στη Κάτω Πεύκη
-Στην οδό Καποδιστρίου και Νάξου, Κάτω Πεύκη
– Στην οδό Βύρωνος και Αγωνιστών, Κάτω Πεύκη
-Στην Πρεβέζης και Αγωνιστών, Κάτω Πεύκη
– Στη Χρυσοστόμου Σμύρνης και Τομπάζη, Κάτω Πεύκη
– Στη Χρυσ. Σμύρνης και Προύσσης, Κάτω Πεύκη
– Στην Αθανασίου Διάκου και Κολοκοτρώνη, Κάτω Πεύκη
– Στη Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ρήγα Φεραίου, Κάτω Πεύκη
– Στην οδό Υψηλάντου και Αγίου Παντελεήμονος
– Στην Ελευθερίου Βενιζέλου και Δαγκλή, Κάτω Πεύκη
– Στην Πλατεία Παπαναστασίου, στην Κάτω Πεύκη.

Η συλλογή του περιεχομένου των καφέ κάδων γίνεται από ειδικό απορριμματοφόρο- μηχάνημα το οποίο πλένει τον κάδο κάθε φορά που τον αδειάζει. Το «καφέ» απορριμματοφόρο ξεκίνησε να κάνει την αποκομιδή των κάδων βιοαποβλήτων μια φορά την εβδομάδα και τώρα έχει φτάσει στις τρεις φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμά του είναι:

1. Δευτέρα πρωί
2. Τετάρτη απόγευμα
3. Πέμπτη πρωί

Προσοχή: όταν έστω και μια μικρή ποσότητα υλικού τοποθετηθεί σε λάθος κάδο είναι ικανή να καταστρέψει μεγάλη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών. Τότε, ο κάδος αυτός θα πρέπει να περισυλλεγεί με το κανονικό απορριμματοφόρο και ο στόχος της ανακύκλωσής μας έχει χαθεί.

Με τη συμμετοχή σας και την ορθή χρήση του καφέ κάδου ο αριθμός των κάδων και η συχνότητα των δρομολογίων του καφέ απορριμματοφόρου μπορεί να αυξηθεί μειώνοντας ταυτόχρονα το περιεχόμενο και τον αριθμό των πράσινων κάδων.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί :

-Η διαδικασία της κομποστοποίησης μειώνει σημαντικά τον όγκο αλλά και την ποσότητα των υλικών που ως τώρα οδηγούνται στην ταφή.
– Η μείωση της ταφής των απορριμμάτων μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη

-Από τη φυσική διαδικασία της κομποστοποίησης παράγεται λίπασμα και αποφεύγεται η χρήση βλαβερών και ενεργοβόρων στην παραγωγή τους χημικών λιπασμάτων.
– Η κομποστοποίηση αποτελεί την οικονομικότερη μέθοδο διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης δήλωσε σχετικά:

«Η χρήση του καφέ κάδου είναι η πρώτη από μια σειρά από δράσεις που θα εφαρμόσουμε για την αύξηση της ανακύκλωσης στο Δήμο μας. Πιστοί στη δέσμευσή μας για μείωση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων, που δημιουργούσαν οικονομική “ασφυξία” στο Δήμο μας, εφαρμόζουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως είμαστε σε καλό δρόμο.
Είναι σημαντικό και οι πολίτες να αντιληφθούν την σημασία να ενημερωθούν και να συμβάλλουν στον ορθό διαχωρισμό των απορριμμάτων. Η συνεργασία τους είναι πολύτιμη στην προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους. Γι΄ αυτό, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε, να λύνουμε απορίες και να προσθέτουμε επιπλέον σημεία όπου θα συναντούν καφέ κάδους.
Έχουμε τις δυνατότητες, τα εργαλεία και το σχέδιο, ώστε εργαζόμενοι από κοινού με τους δημότες μας, να πετύχουμε τους στόχους και να τους επιστρέψουμε την προσφορά με σημαντικά ανταποδοτικά».

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας
Μαρίνα Μαγκουρίλου αναφέρει:

«Μέχρι σήμερα, η διαλογή των απορριμμάτων γινόταν με τρόπο επιβλαβή για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία του Δήμου. Αυτό θέλουμε να αλλάξει! Ο καφέ κάδος λειτουργεί ως ένα πρόσθετο ρεύμα ανακύκλωσης. Εκεί αποθέτουμε τα βιοαπόβλητα των οικιακών απορριμμάτων μας, τα οποία με κατάλληλη επεξεργασία γίνονται λίπασμα και ξαναγυρίζουν στη γη από την οποία παράχθηκαν. Έτσι επιτυγχάνεται ένας αέναος κύκλος ζωής με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και για την υγεία μας. Στην ουσία, επιστρέφουμε στη γη ό,τι αυτή μας προσφέρει εξοικονομώντας φυσικούς, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους!».

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμος Καλαμάτας στο Balkan Energy Forum στην Κοζάνη

otavoice

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στο γραφείο του Δημάρχου Ορεστιάδας

otavoice

Δημιουργήθηκε το 2ο βοτανικό μονοπάτι Σίφνου

otavoice

Στους έβδομους ουρανούς για το 7ο αστέρι ο “πράσινος” δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου

otavoice

Απ. Τζιτζικώστας: Νέος εξοπλισμός από την Περιφέρεια σε 2η ΕΜΑΚ και εθελοντές

otavoice

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση “Food and Drink Expo”

otavoice