OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Η Π.Ν.Α. στην έκθεση «Greek Cultural & gastronomic week»

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στην πρόσκληση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος πραγματοποίησε στις 19 Φεβρουαρίου 2024 τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Greek Cultural & gastronomic week» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που διοργανώνει και συμμετέχει ετησίως σε δεκάδες εκδηλώσεις γαστρονομίας στα νησιά της, στην επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό, έστειλε στην γαστρονομική και πολιτιστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) παραγωγών από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα:

Μελεκούνι Ρόδου από τον παραγωγό Δ. Πισσάκα (Filema), κρασί SEIRADI από τον αγροτικό συνεταιρισμό Πάρου, φάβα και τοματάκι Σαντορίνης της Ένωσης Θηραϊκών Προϊόντων ΣΑΝΤΟ, λικέρ Κίτρου του παραγωγού Βαλληνδρά από τη Νάξο καθώς και γραβιέρα δωδεκάμηνης ωρίμανσης από το τυροκομείο Πιτταρά Νάξου και αρσενικό ορεινής Νάξου από το τυροκομείο Μπαμπούνη.

Τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου εκτέθηκαν παράλληλα με την προβολή βίντεο από γαστρονομικές εκδηλώσεις στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ανάμεσα σε προϊόντα από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου. Η έκθεση πλαισιώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών, χορών και μουσικής από τα νησιά του Ν. Αιγαίου και όλη την Ελλάδα, με τη συνεργασία του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών.

Στην εβδομάδα Γαστρονομίας και Παράδοσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Νότιο Αιγαίο εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Έπαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ιωάννης Μαργαρίτης.

Την έναρξη της έκθεση πραγματοποίησε ο Ευρωβουλευτής κ. Κυμπουρόπουλος τονίζοντας την σπουδαιότητα της παράδοσης και του πολιτισμού που αντικατοπτρίζεται στις παραδοσιακές φορεσιές και τα τοπικά προϊόντα της χώρας μας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαστρονομία της Μεσογειακής διατροφής.

Η πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της χώρας μας είναι ριζωμένη μέσα στους αιώνες και από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έχει γίνει κομμάτι του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού.» Παράλληλα, ευχαρίστησε για την αποστολή των προϊόντων τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου.

Έπειτα το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην σύνδεση της πολιτιστικής παράδοσης και όλων των πολιτισμικών στοιχείων στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δημιουργώντας έτσι μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Μεταξύ άλλων τόνισε πως «Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πολλές από τις αξίες της Ευρώπης αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κώτσηρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης η οποία προάγει τον ελληνισμό στην Ευρωβουλή. Παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου και του ιδίου για την ελληνική ομογένεια και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω εργαλείων δημόσιας διπλωματίας.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Έπαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης δήλωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι παντού εντός και εκτός Ελλάδας για να προωθήσει την πολιτιστική παράδοση, να ταξιδέψει προϊόντα και παραγωγούς στον κόσμο, να στηρίξει δεκάδες κάθε χρόνο γαστρονομικά δρώμενα. Πιστεύουμε στην Γαστρονομία ως δύναμη ανάδειξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας και την υπηρετούμε με σεβασμό. Γιατί, έτσι υπηρετούμε την ταυτότητα και προσωπικότητα των νησιών μας.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκφράζει τις ευχαριστίες της στους παραγωγούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της (Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου, ποτοποιεία Βαλληνδρά (Νάξος), Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ΣΑΝΤΟ (Σαντορίνη), Filema- Δ. Πισσάκα (Ρόδος), τυροκομείο Μπαμπούνη (Νάξος), τυροκομείο Πιτταρά (Νάξος).

Σχετικά Άρθρα

Ιγν. Καϊτεζίδης: «Ο Δήμος μας πρωταγωνιστής και στα νέα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου»

otavoice

Με ένα δεύτερο drone ενισχύει ο Δήμος Πεντέλης την προστασία του Πεντελικού

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Πάνω από 300 έργα χρηματοδοτούνται μέσω του νέου ΕΣΠΑ»

otavoice

Δ.Ν.Ιωνίας: Δωρεάν μετακίνηση φοιτητων στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

otavoice

Δ.Πατρέων: Στο πλευρό των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των λαϊκών στρωμάτων

otavoice

Τοποθέτηση αυτόνομου συστήματος εισόδου – εξόδου SEATRAC στο Παράλιο Άστρος

otavoice