OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Απ. Καλογιάννης: Να αποσυρθεί το σχέδιο που ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΥΑ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που προβλέπει συγχώνευση των ΔΕΥΑ και ανοίγει τον δρόμο σε ιδιώτες, ζήτησε μέσω του Ράδιο ΕΝΑ ο Απόστολος Καλογιάννης α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων. Όπως προειδοποίησε, συγχωνεύσεις σημαίνουν είσοδο ιδιωτών, που θα φέρει αυξήσεις στους λογαριασμούς για τους πολίτες, ενώ ζήτησε να μείνουν ως έχουν οι ΔΕΥΑ και να απελευθερωθούν οι προσλήψεις, για να στελεχωθούν, διότι το αύριο θα είναι ζοφερό…

Όπως είπε ο κ. Καλογιάννης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, αν τα πράγματα πάνε έτσι όπως λέει η κυβέρνηση, ουσιαστικά, θα γίνει ότι εφαρμόστηκε στην Ευρώπη πριν 20-25 χρόνια, έρχεται καθυστερημένα να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, στα κρατίδια της Γερμανίας επαναδημοτικοποιούνται να νερά, στην Αγγλία το ίδιο. Οι ιδιωτικές εταιρίες που τα πήραν τα χρεοκόπησαν αι τα χρέη τα πληρώνει ο δημότης και το Δημόσιο. Δεν μπορούμε να πάμε από ιδεοληψίες σε μια τέτοια διαδικασία, όπως έγινε με την ενέργεια.

Νομοθετήματα που βρίσκουν απέναντι την Τ.Α.

Μας γεμίζει ανησυχία η τακτική της τελευταίας περιόδου της κυβέρνησης, η οποία πολύ σύντομα και κάποιες φορές εν μια νυκτί, όπως έγινε με την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων στους Δήμους και στη συνέχεια με τη συγχώνευση των νομικών προσώπων, γιατί φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτή τη μεταβατική κατάσταση που υπάρχει από την αλλαγή των Δημοτικών Αρχών και των συλλογικοτήτων της Αυτοδιοίκησης, για να περάσει νομοθετήματα, τα οποία είναι σαφές ότι βρίσκουν την Αυτοδιοίκηση απέναντι, επισήμανε ο δήμαρχος Λαριαίων.

Μεταφέροντας το κλίμα που υπήρξε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση και παράταξη, ήταν αντίθετη με την εξέλιξη αυτή και μετά την ενημέρωση ανάγκασε τον υπουργό ως ένα βαθμό να λέει ότι θα δώσει κάποιο χρόνο και θα γίνει μια διαβούλευση και το θέμα θα λυθεί σίγουρα εντός του 2024.

«Υπάρχει σχέδιο, αλλά δεν δίνεται στους Δήμους και στα όργανά μας για να μπορέσουμε να κάνουμε τις προτάσεις μας και είμαστε πολύ ανήσυχοι, γιατί, για παράδειγμα η γεωγραφική χωροθέτηση των οργάνων δεν σημαίνει απλά συγχωνεύσεις, σημαίνει μια υπερσυγκέντρωση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης ενός κοινωνικού αγαθού, όπως το νερό, σε επίπεδο Θεσσαλίας», τόνισε.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι ένας τέτοιος φορέας αν έχει εγκατασταθεί στη Λάρισα και έχει να αντιμετωπίσει ένα σπάσιμο αγωγού στην ορεινή Αργιθέα ή στο Πήλιο.

«Αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα, απαιτούν πολύ μεγάλη συζήτηση, αλλά αυτό επίσης που μας ανησυχεί είναι ότι η άποψη του υπουργού, στο γραφείο του οποίου μας έχει κατατεθεί ότι θα έχουμε φθηνότερο νερό, κατά τη γνώμη μου είναι εκτός τόπου και χρόνου», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης.

Η πίτα μεγαλώνει οι ιδιώτες έρχονται

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΔΕΥΑ, το μεγάλωμα αυτής της πίτας σημαίνει είσοδο των ιδιωτών και αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι όμιλοι είναι αυτοί περίπου που έχουν ασχοληθεί και με τα απορρίμματα και ήδη αγοράζουν μικρές εταιρίες που ασχολούνται με τα νερά, για να δημιουργήσουν οχήματα εισόδου στα αυριανά ΣΔΙΤ.

Όπως είπε, αν πιστεύει κανείς ότι μέσα από αυτή η διαδικασία και την εμπλοκή και εταιριών, που έτσι ή αλλιώς θα φροντίσουν να κερδίσουν και η άποψη ότι το νερό θα είναι φθηνότερο είναι εκτός τόπου και χρόνου και αν πάμε με αυτό τον τρόπο, θα δούμε σίγουρα αύξηση και επιβάρυνση των πολιτών, κάτι που έχει ειπωθεί εμμέσως πλην σαφώς, όταν η κυβέρνηση μιλάει για απρόσωπα σχήματα που θα μπορούν να κάνουν μια πολιτική, όπως ο ίδιος ο φορέας το θέλει, χωρίς να έχουν πολιτικό κόστος, δούναι λαβείν και διαβούλευση με τους πολίτες.

«Τα όποια χρέη της Αυτοδιοίκησης, έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, για την οποία οι ΔΕΥΑ δεν πήραν ούτε ένα Ευρώ ενίσχυση, τη στιγμή που για τα έτη 2022-23 έχουν 120 εκ. € επιβάρυνση για τα ενεργειακά τους, με πολύ μεγάλη συζήτηση, με διαβούλευση, εμπλοκή και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αποφασίστηκε ότι θα δώσει κάποια πρώτα 20 εκ. € από την αρχή του 2023, που δεν δόθηκαν ποτέ», επισήμανε ο κ. Καλογιάννης.

Κίνητρα δυνατότητες που υπήρχαν

Ακόμη τόνισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό του κ. Σταθάκη, ενώ υπήρχε δυνατότητα των ΔΕΥΑ για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και προτεραιότητα στη διασύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ, στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ εγκαταλείφθηκε, οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν μελέτες για Φ/Β που δεν μπόρεσαν ποτέ να διασυνδέσουν στο δίκτυο και θα ήταν μια τεράστια ελάφρυνση στο υψηλό κόστος και τώρα η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει 250 εκ. € για να βοηθήσει της ΔΕΥΑ που είναι χρεωμένες και θα δώσει χώρο στον ΔΕΔΔΗΕ για να γίνει η συνένωση.

«Εμείς λέμε δώστε τα χρήματα και αφήστε τα πράγματα όπως είναι», ανέφερε ο δήμαρχος Λάρισας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο, επιτρέπει συνενώσεις, αυτή τη στιγμή οι διαδημοτικές συνεργασίες έχουν νομικό πλαίσιο και η ΔΕΥΑΛάρισας, μέσα από προγραμματική σύμβαση δίνει νερό στον Δήμο Κιλελέρ. Όλα αυτά είναι ζητήματα που μπορούν να λυθούν με καλό τρόπο, διαβούλευσης και με μια αποδοχή ότι οι ΔΕΥΑ πρέπει να βοηθηθούν για τα οικονομικά τους, αλλά οφείλουν και να ελεγχθούν και να διασφαλίσουν μια ομαλή πορεία στη διαχείριση ενός αγαθού, το οποίο έχει μια τοπικότητα, επισήμανε.

«Αν τα πράγματα πάνε έτσι όπως λέει η κυβέρνηση, ουσιαστικά, θα γίνει ότι εφαρμόστηκε στην Ευρώπη πριν 20-25 χρόνια, έρχεται καθυστερημένα να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, στα κρατίδια της Γερμανίας επαναδημοτικοποιούνται να νερά, στην Αγγλία το ίδιο. Οι ιδιωτικές εταιρίες που τα πήραν τα χρεοκόπησαν αι τα χρέη τα πληρώνει ο δημότης και το Δημόσιο. Δεν μπορούμε να πάμε από ιδεοληψίες σε μια τέτοια διαδικασία, όπως έγινε με την ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε ότι αν κάποιοι θέλουν να δουν τι θα γίνει, ας μελετήσουν το ζήτημα της διαχείρισης του νερού στην Αυστραλία, όπου το νερό είναι στο χρηματιστήριο και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση προς όφελος του πολίτη, αλλά είναι μια κατάσταση που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Ακόμη είπε ότι πέρα από τις ΔΕΥΑ υπάρχουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες δεν είναι επιχειρήσεις της περιφέρειας, αλλά έχουν να διαχειριστούν από ένα πολεοδομικό συγκρότημα και πριν χρόνια έσπασε ένας κεντρικός αγωγός στη Θεσσαλονίκη και έμεινε μια βδομάδα χωρίς νερό.

«Δεν είναι δυνατόν να πάμε με σχήματα που υποτίθεται ότι θα έχουν μια εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, αλλά στην ουσία θα συνενωθούν οι ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στις περιφερειακές ΔΕΥΑ. Αν δεν απελευθερωθούν οι προσλήψεις, για να στελεχωθούν οι ΔΕΥΑ, το αύριο θα είναι ζοφερό», προέβλεψε ο κ. Καλογιάννης.

Όπως είπε, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι μια σταδιακή αλλά σταθερή απαξίωση του δημοτικού τομέα, η οποία σε αναγκάζει να πας σε ιδιώτη ακόμη και αν δεν γίνουν συγχωνεύσεις.

Πηγή: magnesianews.gr

Σχετικά Άρθρα

Γερμανοί μαθητές στο Δημαρχείο Εορδαίας

otavoice

Η ατζέντα της 12ης και 13ης τακτικής συνεδρίασης του Π.Σ. Ιονίων Νήσων

otavoice

ΠΔΜ- Θ. Ζυμπίδης: Να ξεπεράσσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος

otavoice

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου ενημέρωσε τους πολίτες για το έργο σε λαϊκή συνέλευση

otavoice

Ο Δήμος Πετρούπολης συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση του Δήμου Πατρέων

otavoice

Δημοσιογραφική αποστολή στην Κρήτη από τη Γερμανία και την Ελβετία

otavoice