OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τίμησε η Αθήνα

Έλαβε την ύψιστη τιμητική διάκριση “Ευκλεής Αθηναίος” από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

Την ύψιστη τιμητική διάκριση της Πόλεως των Αθηνών «Ευκλεής Αθηναίος» απένειμε στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίοο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, σε μία συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κατάμεστο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Πρόκειται για τιμητική διάκριση που απονέμεται για πρώτη φορά και που σύμφωνα με τη σχετική πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης δίνεται σε εξέχουσες προσωπικότητες για το εξαίρετο ήθος, την κοινωνική τους ευαισθησία, την πλούσια και διαρκή προσφορά τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της ελευθερίας, καθώς και για τη συμβολή τους στη διαχρονική ανάδειξη του οικουμενικού και ελληνικού πολιτισμού.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αφού εξήρε τον δύσκολο καθημερινό αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχη να εκπληρώνει υπό οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες την Οικουμενική του αποστολή, τόνισε: «Σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί, όλοι ενωμένοι. Πέρα και πάνω από ιδεολογίες και κόμματα. Εκπροσωπώντας όλες τις πτυχές της εθνικής μας ζωής. […] Ενωμένοι κλήρος και λαός, στον ίσκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χέρι-χέρι αγκαλιάζοντας τον κορμό του. Τον κορμό ενός πανύψηλου και υπερήφανου δέντρου με ρίζες βαθιές, που χάνονται στην ιστορία και αγγίζουν τα έγκατα της ύπαρξής μας. Ενός δέντρου που στέκει όρθιο, δε λυγίζει και δε σπάει στις θύελλες των αιώνων. Αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής, ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη με τον όποιο μάς συνδέουν δεσμοί ισχυροί, μακρόχρονοι, άδολοι και ακατάλυτοι. Ταυτόχρονα, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Πως είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τον φωτεινό Φάρο της ορθοδοξίας, αλλά και του γένους με όλες μας τις δυνάμεις».

«Συμβάλλαμε στη ρύθμιση μιας εκκρεμότητας σχεδόν 200 ετών»

Ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρθηκε και στις ιστορικές διαστάσεις που αποκτά η σημερινή ημέρα για τον Δήμο Αθηναίων, με αφορμή την παραχώρηση του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Σήμερα, ενώπιον του Παναγιωτάτου, και με τις ευλογίες του Μακαριότατου επισφραγίζεται και συμβολικά για πρώτη φορά στην Ιστορία, η παραχώρηση Ιερού Ναού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εδώ στην πρωτεύουσα. Το Πατριαρχείο απέκτησε το σπίτι του, την έδρα του, λίγα λεπτά από εδώ. Ο ναός του Αγίου Νικολάου στη Βασιλίσσης Σοφίας -ιδιοκτησία της ελεήμονος Εταιρείας Αθηναίων είναι κι επίσημα πλέον η βάση του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Αποτελεί υπέρτατη τιμή για τον Δήμο Αθηναίων, για την ελεήμονο Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο, αλλά και για εμένα προσωπικά, που συμβάλαμε στη ρύθμιση μια εκκρεμότητας σχεδόν 200 ετών», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης για την τιμητική διάκριση “Ευκλεής Αθηναίος” και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, υπό τον Κώστα Μπακογιάννη.

«Καθ’ όλη τη θητεία σας, κύριε Δήμαρχε, έχετε εργασθεί ευόρκως και αποτελεσματικώς για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, με όραμα για τον πολιτισμό, με κοινωνική ευαισθησία, με ιδιαιτέρα μέριμνα για τους εν ανάγκες. Για τη σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. Μέγα υπήρξε το ενδιαφέρον σας και για τα παιδιά και τους νέους, τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, την αναβάθμιση των χώρων αθλήσεως και αναψυχής και την κατασκευή νέων τοιούτων. Επιδείξατε πολύ ευαισθησία για το περιβάλλον, για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τη δενδροφύτευση, για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Εθνικού Κήπου και γενικότερα για τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων σε διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα. Άνθρωπος ανοικτών οριζόντων, καλλιεργήσατε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με δήμους του εξωτερικού, όπως με τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινουπόλεως και τον Προκαθήμενο της. Απόδειξη αποτελεί και η σημερινή σεμνή τελετή. Είχατε σημαντική συμβολή  εις την παραχώρηση του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου Πτωχοκομείου της ελεήμονος Εταιρείας εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Σας ευγνωμονούμε ιδιαιτέρως για αυτό. Με αυτά τα αισθήματα, ευχαριστούμε άπαξ έτι για την απονομή εις την ημών μετριότητα του τίτλου του «Ευκλεούς Αθηναίου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε και στη σημασία της Ορθοδοξίας, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον: «Η δημιουργική σύζευξις ελληνισμού και χριστιανισμού δεν είναι ένα επεισόδιο, αλλά μόνιμο στοιχείο της ταυτότητός μας υπό την μορφήν της Ορθοδοξίας. Η Ορθοδοξία είναι αρρήκτως συνυφασμένη με το ήθος και τον πολιτισμό μας, με τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά μας, την κοινωνική ζωή και την αξιολογία μας. Αυτός ο πολιτισμός έσωσε το γένος μας εις την ιστορικήν του πορείαν. Με αυτόν συναρτάται και το μέλλον μας».

Φωτογραφία Βασίλης Λαμπίρης

Σχετικά Άρθρα

Ενεργοποίηση ψηφιακών θυρίδων Δήμου Αντιπάρου

otavoice

Εγκαινιάστηκε η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου

otavoice

Δήμος Κορδελιού: Με επιτυχία το Φεστιβάλ Γυμναστικής για Όλους “EGO Gym White Tower 2023”

otavoice

Σύμφωνο τουριστικής συνεργασίας Δήμου Αριστοτέλη – Λέσκοβατς Σερβίας

otavoice

Πρόσληψη 12 ατόμων στον Δήμο Νάουσας

otavoice

Ο Δήμαρχος Ξάνθης στην παρουσίαση του νέου ηλεκτροκίνητου μονοθέσιου της DRT

otavoice