OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον τομέα της Υγείας

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων της τις δημόσιες υποδομές παροχής υγείας και στις 5 Ενότητές της, έχει δεδιαθέσει αποκλειστικά για το Νοσοκομείο Καλαμάτας συνολική πίστωση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημαντικά ποσά έχουν διατεθεί και για τα νοσοκομεία στις άλλες Π.Ε.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρα 8 Μαΐου κατά την παράδοση προς χρήση της επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του χώρου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Με την παρέμβαση αυτή, μέρος του ΤΕΠ το οποίο μέχρι σήμερα αποτελούσε χώρο αναμονής συγγενών – ασθενών, αναδιαρρυθμίστηκε προκειμένου να δημιουργηθεί ΤΕΠ για παιδιά. Επίσης, παραπλεύρως της εισόδου του Τμήματος, στον υφιστάμενο ημιυπαίθριο χώρο, δημιουργήθηκαν δύο νέοι χώροι αναμονής συγγενών — συνοδών των εισερχόμενων ασθενών.

Η παρέμβαση αυτή, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης αποτελεί μέρος του με προϋπολογισμό 4.095.425,14 ευρώ έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 και αφορά προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτήριο του Νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και την προσθήκη ορόφου στο υφιστάμενο ισόγειο της Ψυχιατρικής Κλινικής, όπου χωροθετούνται δύο νέες νοσηλευτικές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών.

“Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, γιατί ασφαλώς ήταν αναγκαίο, αλλά και για τη σημαντική συμβολή του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην αντιμετώπιση της πανδημίας” επισήμανε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

Η επιλογή αυτή έγινε γιατί το νοσοκομείο αυτό περιέθαλψε στην πρώτη φάση της πανδημίας ασθενείς από διάφορες περιοχές της Περιφέρειάς μας, καθώς δέχθηκε να δώσει τον αγώνα αυτό απέναντι στην πανδημία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αείμνηστο ιατρό Νίκο Γραμματικόπουλο και τον δικό του αγώνα, όπως και των συναδέλφων του γιατρών στην ειδική μονάδα κόβιντ του Νοσοκομείου Καλαμάτας”.

Ο Περιφερειάρχης, έκανε αναφορά και στη νοσηλευτική μονάδα Κυπαρισσίας του Γ.Ν. Μεσσηνίας, γνωστοποιώντας ότι το έργο αναβάθμισής της θα χρηματοδοτηθεί με 1,5 εκ ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, κάλεσε δε τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου να παραδώσουν σύντομα στην Περιφέρεια την σχετική μελέτη.

“Αποτελεί υποχρέωσή μας να συνδράμουμε τις δημόσιες δομές υγείας καθώς είμαστε μια Περιφέρεια όπου οι επιδόσεις στον τομέα της υγείας δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε” σημείωσε ο Π. Νίκας, παρατηρώντας ότι “όλα μας τα νοσοκομεία χρειάζονται συντήρηση, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό -και τα χρήματα δεν είναι πολλά”, για να εκφράσει ταυτόχρονα ικανοποίηση από το γεγονός ότι -όπως δήλωσε- “η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης διαθέτει τις πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό 150 περιφερειακών ιατρείων”.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Καταλήγοντας, Περιφερειάρχης επισήμανε ότι αποτελεί σημαντική και ουσιαστική εξέλιξη ότι πλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσωπείται στα Δ.Σ. των δημόσιων νοσοκομείων -με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόνοιας Άγγελο Χρονά να είναι ο εκπρόσωπός της αποτελώντας μέλος της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

“Έχει ως υποχρέωση να μελετά τα θέματα και να απαντά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και να εισάγει σε αυτό πρωτογενώς θέματα αναφορικά με τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας. Πλέον δεν θα ρωτάμε, αλλά θα μαθαίνουμε από πρώτο χέρι για τις ανάγκες και θα παρεμβαίνουμε για να βοηθάμε την καλή λειτουργία των νοσοκομείων στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, καθώς γνωρίζουμε ότι στον τομέα της δημόσιας υγείας υπάρχουν προβλήματα -και σε υποδομές και σε προσωπικό” κατέληξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, εκφράζοντας ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με την διοικήτρια του Γ.Ν. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συνδράμει το Νοσοκομείο Καλαμάτας με συνολική πίστωση 9.648.956,47 ευρώ, η οποία αφορά τόσο σε διάφορα έργα, όσο και προμήθεια εξοπλισμού, αλλά και κάλυψη αμοιβών του επικουρικού προσωπικού κατά την περίοδο της πανδημίας της covid-19.

Αναλυτικά:

Α) Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, με προϋπολογισμό 4.095.425,14 ευρώ, από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η πράξη περιλαμβάνει:

  1. Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας – Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, με προϋπολογισμό 3.374.282,90 ευρώ και αφορά:

α. Προσθήκη ορόφου στο ισόγειο κτήριο της υφιστάμενης Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας και σε προσθήκη κατ’ επέκταση, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κόμβου κατακόρυφης επικοινωνίας, ένα κλιμακοστάσιο διαφυγής και έναν ασθενοφόρο ανελκυστήρα.

Ειδικότερα, στην καθ’ ύψος προσθήκη επί του κτηρίου στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα του Νοσοκομείου, χωροθετούνται δύο νέες Νοσηλευτικές Μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών.

β. Επέκταση και αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Συγκεκριμένα, μέρος του ΤΕΠ το οποίο σήμερα αποτελεί αναμονή συγγενών – ασθενών, αναδιαρρυθμίζεται για να δημιουργηθεί Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά. Επίσης, παραπλεύρως της εισόδου του Τμήματος στον υφιστάμενο ημιυπαίθριο χώρο, δημιουργούνται δύο νέοι χώροι αναμονής συγγενών — συνοδών των εισερχόμενων ασθενών.

Η συνολική επιφάνεια της προσθήκης καθ’ ύψος της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας είναι 1.102,10 μ2 ενώ η επιφάνεια προσθήκης κατ’ επέκταση του ισογείου του ΤΕΠ είναι 99 μ2.

Β) Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του νέου έργου, με προϋπολογισμό 721.142,24 ευρώ

Άλλες δράσεις για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Α) Ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 5.114.280 ευρώ από το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Β) Ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας μέσω της ενίσχυσης Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, με προϋπολογισμό 109.532,33 ευρώ από το ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Γ) Ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 149.719,24 ευρώ από το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Δ) Προμήθεια εξοπλισμού των δομών του Γ.Ν. Μεσσηνίας με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσληψη 12 ατόμων στον Δήμο Νάουσας

otavoice

Ο Δήμαρχος Ξάνθης στην παρουσίαση του νέου ηλεκτροκίνητου μονοθέσιου της DRT

otavoice

Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Έδεσσας

otavoice

Ύδρα: Ξεκινάει ο βιολογικός καθαρισμός με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

Δήμος Θέρμης: Άρχισε η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

otavoice

Ακόμη μια τιμητική διάκριση στον Δήμο Μαραθώνος

otavoice