OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Σε μαζική αποχή από τις εκλογές καλεί ο δήμαρχος Πόρου- “Δεν είμαστε πρόβατα”

Σε μαζική αποχή από τις κάλπες για τις εκλογές της 21ης Μαΐου καλεί ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης τους δημότες, σαν μια ύστατη κίνηση αντίδρασης στα σχέδια μετατροπής του νησιού σε βασίλειο επιχιερηματικών συμφερόντων. .

Σε ανάρτησή του στο Facebook εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απευθύνει το συγκεκριμένο κάλεσμα. Όπως αναφέρει, ο λόγος είναι το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο το νησί θα γίνει επισήμως βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων και θα διοικείται από μια πολυεθνική εταιρεία.

Ο κ. Δημητριάδης τονίζει ότι «ο Πόρος χρειάζεται να εκπέμψει στην κεντρική εξουσία ένα ηχηρό και ομοιογενές μήνυμα ότι δεν πάει άλλο! Και θεωρώ ότι μόνο με τη μαζική αποχή το μήνυμα αυτό θα μπορούσε να είναι ομοιογενές, σαφές και επικοινωνιακά αξιοποιήσιμο».

Η ανάρτηση του Δημάρχου Πόρου

Φίλες και φίλοι,

Tην Κυριακή καλούμαστε να συμμετέχουμε στις εθνικές εκλογές, από τις οποίες εξαρτώνται πολλά σοβαρά ζητήματα για τον Πόρο και για την χώρα μας. Επειδή έχω συγκεκριμένη άποψη για το τι πρέπει να κάνουμε για το καλό της περιοχής μας, οφείλω να την επαναλάβω και να την αναλύσω, όπως άλλωστε έκανα και στις εθνικές εκλογές του 2019. Σε αυτές τις εκλογές. λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εμείς οι Ποριώτες θεωρώ ότι πρέπει να ενεργήσουμε με αμιγώς ΤΟΠΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, παραμερίζοντας τόσο τα ιδεολογικές και κομματικές προτιμήσεις μας, όσο και τα προσωπικά μικροσυμφέροντά μας.

Γιατί ειδικά σε αυτές τις εκλογές; Επειδή σήμερα βρίσκεται το πιστόλι στον κρόταφό μας και Η ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΑΤΗΘΕΙ! Αναφέρομαι στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο το νησί του Πόρου θα γίνει επισήμως βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων (ΠΟΑΥ) και θα διοικείται από μια πολυεθνική εταιρεία. Σύμφωνα με το επίσημο Κράτος, ο Πόρος δεν θα είναι πλέον ένας τουριστικός προορισμός, αλλά ένα κέντρο ιχθυοκαλλιέργειας και σταδιακά η τοπική επιχειρηματικότητα και απασχόληση θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό. Δεν πρόκειται για κάποιο μακρινό σενάριο, αλλά για μια εξέλιξη που αν δεν την σταματήσουμε θα ολοκληρωθεί σε ελάχιστους μήνες, όπως έγινε π.χ. στον Δήμο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Μια εξέλιξη που όλα τα «κόμματα εξουσίας» έχουν μέσα στο πρόγραμμά τους και μόνο κάποια «μικρά κόμματα» (Μέρα25, ΚΚΕ, κόμματα οικολογίας) έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σε αυτήν.

Ο σχεδιασμός αυτός, ως γνωστόν, ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) το 2011 με το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, διατηρήθηκε από την συγκυβέρνηση Παπαδήμου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και την κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ), παρατάθηκε με ΠΝΠ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (κόμματα μάλιστα που πριν γίνουν κυβέρνηση είχαν ταχθεί εναντίον του σχεδιασμού και στην συνέχεια μας εξαπάτησαν) και ξανά προσφάτως παρατάθηκε 3 φορές φορές από την κυβέρνηση της ΝΔ (κόμμα που σε όλους τους τόνους έχει δεσμευτεί σήμερα στις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας ότι θα θεσμοθετήσει άμεσα τις 25 ΠΟΑΥ που προβλέπονται σε όλη την χώρα).

Με λίγα λόγια ΕΜΕΙΣ, οι οποίοι και έχουμε ψηφίσει διαχρονικά τα παραπάνω κόμματα και τα επιλέγουμε να μας διοικήσουν, είμαστε εκείνοι που έχουμε νομιμοποιήσει με την ψήφο μας τον σχεδιασμό για την βιομηχανοποίηση του Πόρου και ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι είμαστε που θα πατήσουμε ή όχι την σκανδάλη στο πιστόλι που σήμερα βρίσκεται στον κρόταφό μας.

Θεωρώ λοιπόν επιτακτικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ως κάτοικοι ενός διαχρονικά περιφρονημένου από την κεντρική εξουσία μικρού νησιού που η Πολιτεία έχει αποφασίσει να το ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ, δεν έχουμε -τουλάχιστον στην σημερινή συγκυρία- την πολυτέλεια να ψηφίζουμε με υπερκείμενα «εθνικά» κριτήρια, αλλά οφείλουμε να ενεργούμε αποκλειστικά με τοπικά κριτήρια! Πρόκειται για ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, αξιοπρέπειας και δήλωσης των προθέσεών μας για το τι θα ακολουθήσει αν τυχόν το ΠΔ για την ΠΟΑΥ του Πόρου εγκριθεί.

Ευτυχώς, δεν θα καθορίσουν οι 3.000 ψηφοφόροι του Πόρου το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, οπότε οι ψηφοφόροι αυτοί ας ενεργήσουν με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση του τόπου τους και ας αποβάλουν τελείως από το μυαλό τους το αντανακλαστικό που έχουν πολλοί ότι «πρέπει να ψηφίσουμε το Α κόμμα γιατί δεν πρέπει να εκλεγεί το Β»!

Ποια ψήφος αντιστοιχεί στο κριτήριο της υπεράσπισης του Πόρου λοιπόν; Έχω πει ξανά ότι, κατά την άποψή μου, ο Πόρος χρειάζεται να εκπέμψει στην κεντρική εξουσία ένα ηχηρό και ομοιογενές μήνυμα ότι δεν πάει άλλο! Και θεωρώ ότι μόνο με την μαζική αποχή το μήνυμα αυτό θα μπορούσε να είναι ομοιογενές, σαφές και επικοινωνιακά αξιοποιήσιμο. Προφανώς ένα υψηλό ποσοστό αποχής δεν θα μας σώσει, αλλά σε κανένα άλλο σενάριο, με όποια κατανομή των ποσοστών μεταξύ των κομμάτων, δεν θα υπάρχει κάποιο αξιοποιήσιμο μήνυμα από τις εκλογές. Άλλωστε, θα ακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές και «εδώ είμαστε», έτοιμοι να αναθεωρήσουμε ενδεχομένως την στάση μας αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη σε επίπεδο προεκλογικών δεσμεύσεων των «μεγάλων κομμάτων».

Γι’ αυτό και έχω προτείνει δημόσια στους κατοίκους του νησιού να απέχουν από τις εκλογές αυτές, στηρίζοντας έτσι την στρατηγική μέσω της οποίας ο Δήμος προσπαθεί να σώσει το νησί από την βιομηχανοποίηση και να εξασφαλίσει τα βασικά αγαθά που δικαιούμαστε ως πολίτες του Ελληνικού Κράτους! Είναι σεβαστός βέβαια κάθε αντίλογος που λέει ότι «η ψήφος αποτελεί κατάκτηση που δεν πρέπει να απεμπολούμε» και για όσους τον υιοθετούν υπάρχουν τα κόμματα που έχουν εκφράσει ρητά την αντίθεσή τους στην δημιουργία ΠΟΑΥ.

Σημειώνω ότι η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα κόμμα «εξουσίας» να ανταποκριθεί στην ανοικτή πρόσκληση του Δήμου να έρθει να μας ενημερώσει για τις θέσεις του. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από την περιοχή «στα κρυφά», κλιμάκιο ή υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είδα καν, υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ είδα τυχαία αρκετούς, αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση πλην της κας Δ. Μιχαηλίδου (η οποία για το θέμα της ΠΟΑΥ κατέθεσε την προσωπική αρνητική της γνώμη, αλλά όχι κάποια δέσμευση του κόμματός της) και κανείς δεν άρθρωσε σε καμία ομιλία ή δήλωσή του την παραμικρή δέσμευση για τα θέματα που μας καίνε, ενώ από τα «μικρά» κόμματα μόνο το Μέρα25 ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου και εξέφρασε ρητή αρνητική θέση για την ΠΟΑΥ.

Σε ό, τι αφορά τους αξιότιμους υποψήφιους βουλευτές, φαντάζομαι κανείς ψηφοφόρος δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι όσοι από αυτούς ήταν εκλεγμένοι τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφεραν (παρά τις όποιες προσπάθειές τους) απολύτως τίποτα για να αποτρέψουν την βιομηχανοποίηση του Πόρου. Ούτε, βέβαια, κατάφεραν να μας εξασφαλίσουν γιατρούς, εκπαιδευτικούς, πυροσβέστες και αστυνομικούς (αποκλειστικές αρμοδιότητες της Κεντρικής Κυβέρνησης). Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η ψήφος στα κόμματα και τους βουλευτές αυτούς σημαίνει ΑΠΟΔΟΧΗ των παραπάνω και ΕΝΤΟΛΗ να συνεχιστούν. ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΜΕ;

Δεν δυσκολεύομαι να πω, λοιπόν, ότι όποιος τους ψηφίσει διαλέγει να μην έχουμε γιατρούς, διαλέγει να γίνουμε βιομηχανική ζώνη κ.ο.κ. Και είναι συνυπαίτιος και ο ίδιος ως ψηφοφόρος για την κατάσταση αυτή!

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν έχω ξεκάθαρη άποψη για το ποιο κόμμα θα ήταν καλύτερο για την χώρα να κερδίσει τις εκλογές και για το ποιο κόμμα εκτιμώ ότι θα τις κερδίσει. Το κόμμα αυτό λοιπόν και οι βουλευτές του (όπως και όλοι όσοι εκλεχθούν στην Α΄ Πειραιά Νήσων), θα πρέπει να καταλάβουν ότι ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΣΦΑΓΗ!

Θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ και ΟΡΓΗ! Θα πρέπει να αρχίσουν ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ και, εν τέλει, μετά τις εκλογές θα πρέπει ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ για να μας ΣΩΣΟΥΝ, γιατί εκείνοι θα μας εκπροσωπούν και αύριο και από αυτούς θα περιμένουμε και πάλι βοήθεια!

Και όπως έχω πει ξανά, όποιος μας σώσει θα κερδίσει την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη μας, διαφορετικά η οργή μας θα είναι μόνιμη και στο μέλλον δεν θα συζητάμε με εκλογικούς όρους, αλλά με όρους τοπικής εξέγερσης.

Γιάννης Δημητριάδης

Δήμαρχος Πόρου”

Σχετικά Άρθρα

Δ. Πύργου: Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στη Βαρβάσαινα

otavoice

Εργασίες ανακαίνισης σε σχολεία της πόλης από τον Δήμο Πειραιά

otavoice

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, στο δημαρχείο Καβάλας

otavoice

Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας για τα ΤΠΣ των Δ.Ε. Άριος, Αρφαρών και Θουρίας

otavoice

Δ. Σικυωνίων: Επιτυχές το τριήμερο κυνοφιλικών εκδηλώσεων στον Φενεό

otavoice

Ο Φωκίων Ζαΐμης, Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου της CPMR

otavoice