OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Νέα Σμύρνη: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ελληνοαρμενικής φιλίας

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ελληνοαρμενικής φιλίας στην πλατεία Καρύλλου της Ν. Σμύρνης.
Τον εναρκτήριο λόγο της εκδήλωσης εκφώνησε η Αρσαλούις Σαπριτσιάν.
Χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Ν. Σμύρνης εκφώνησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Βαγγέλης Χατσατουριάν, εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος ο Σέρκο Κουγιουμτζιάν και ο γλύπτης του μνημείου Αράμ Τορός.
Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησαν ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Σεβ. Κεγάμ Χατσεριάν, ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Αρμάν Κρικοριάν.
Στα αποκαλυπτήρια παρευρέθηκαν ο τέως υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλαίρη Δεληγιάννη, ο πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος (πρώτος Έλληνας Πρέσβης στην Αρμενία), αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου, εκπρόσωποι Ποντιακών Οργανώσεων.
Εκ μέρους της αρμενικής κοινότητας παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Σεβ.Κεγάμ Χατσεριάν, ο Έξαρχος των Αρμενίων Καθολικών Σεβ.Χοβσέπ Μπεζαζιάν, η αντιπρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Άννα Μικιρτιτσιάν, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Τακβόρ Οβακιμιάν, η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Χριψιμέ Χαρουτιουνιάν, ο άγιος πατέρας Μπαρέτ Χατσεριάν, εκπρόσωποι των οργανώσεων της αρμενικής κοινότητας.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το σύνολο “Νανόρ” του Χαμασκαϊνπαρουσίασε αρμενικούς παραδοσιακούς χορούς. Παρουσιάστηκαν ελληνικά και αρμενικά τραγούδια.
Ένα νέο μνημείο κοσμεί την Πλατεία Καρύλλου στη Νέα Σμύρνη. Είναι αφιερωμένο στη φιλία που ενώνει τον Ελληνικό και τον Αρμενικό λαό, τιμώντας τη συμπόρευση και τη μακροημέρευση των δυο λαών.
Χάρη στο όραμα της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και την πολιτική βούληση του Δημάρχου Νέας Σμύρνης κ. Σταύρου Τζουλάκη και του Προέδρου του Πολιτιστικού και Αθλητικού οργανισμού Νέας Σμύρνης κ. Βαγγέλη Χατζατουριάν, η φιλία, η ιστορία και ο πολιτισμός αποτυπώθηκαν σε μάρμαρο, για να θυμίζουν σε εμάς και στις ερχόμενες γενιές ότι γνωρίζοντας και τιμώντας τις ρίζες μας, με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη, οι λαοί μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν από τραγωδίες, αλλά και να καταφέρουν θαύματα.
Ο γλύπτης Αράμ Τορός, για το μνημείο Ελληνοαρμενικής φιλίας, επέλεξε το ελληνικό μάρμαρο μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Αρμενικού πολιτισμού.
Ο Ήλιος, σύμβολο φωτός, καλοσύνης και δικαιοσύνης, το ιερό όρος Αραράτ, όπου σύμφωνα με τις Γραφές προσάραξε η κιβωτός του Νόε, η ροδιά που συμβολίζει την αναγέννηση και την ευημερία, το κλίμα μιας και η Αρμενία έχει παράδοση χιλιετηρίδων στην παραγωγή οίνου, ο αετός με το σύμβολο του αέναου που απεικονίζει την έμφυτη ρώμη και το σθένος των Αρμενίων. Το μοναστήρι Χορ Βιράμπ μας υπενθυμίζει πως η Αρμενία υπήρξε το πρώτο κράτος που αναγνώρισε το χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία το 301 και το μνημείο «Εμείς είμαστε τα βουνά μας» με τη γιαγιά και τον παππού από το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), που μοιάζει να είναι ριζωμένο μέσα στα βουνά και μας δένει με τις ρίζες μας
(Από την εναρκτήρια ομιλία της κας. Αρσαλούις Σαπριτσιάν, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου) – 28 Μαίου 2023

Σχετικά Άρθρα

Πελετίδης: «Ο πατραϊκός λαός, στις 8 Οκτώβρη θα δώσει ξανά την απάντησή του»

otavoice

Μία άλλη προσέγγιση για τον Δήμο Ναυπλιέων πέραν από την ρίψη περιττωμάτων

otavoice

Καστερίδης: «Ας βρούμε αυτά που μας ενώνουν για να πάει η Πέλλα μπροστά»

otavoice

ΠΚΜ: Στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο του κόμβου Κ16 της Θεσσαλονίκης

otavoice

Δ. Μπέλτσος: “Γυναίκες και νεολαία στην πρώτη γραμμή! Κοσμοσυρροή στις θεματικές βραδιές”

otavoice

Συνεχίζεται η περιοδεία του Ι. Μαλανδράκη σε χωριά του Δήμου Πλατανιά

otavoice