OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δημιουργήθηκε αυτοτελές τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου στον Δήμο Κιλελέρ

Ο Δήμος Κιλελέρ στα πλαίσια των διατάξεων του Ν. 4795/2021 αναφορικά με το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού τροποποίησε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, δημιούργησε Αυτοτελές Τμήμα υπαγόμενο στον Δήμαρχο.

Η μη επάρκεια πιστοποιημένου προσωπικού για τον εσωτερικό έλεγχο και λόγω της υποχρεωτικής λειτουργίας εκ του νόμου, ο Δήμος προχώρησε σε συνεργασία για την λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου με το “ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ  ΚΑΠΟΔΟΣΤΡΙΑΣ” μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των δημοτικών υπαλλήλων για το τι είναι ο Εσωτερικός Έλεγχος και πως μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του Εσωτερικού Ελέγχου αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στον δημόσιο τομέα της κάθε χώρας γιατί αποτελεί πλέον μια δραστηριότητα που συμβάλει καθοριστικά στην λειτουργία του κάθε οργανισμού. Παρουσιάζει δε εξαιρετικό ενδιαφέρον και τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών διεθνών ερευνών. Κι αυτό γιατί αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωστής διακυβέρνησης των οργανισμών.

Σκοπός του εσωτερικού ελέγχου είναι να παρακολουθεί , να προσδίδει αξία και να υποβάλλει  προτάσεις τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την διαχείριση κινδύνων. Για τη βελτίωση των λειτουργιών του Δήμου  με ετήσιους προγραμματισμένους τακτικούς ελέγχους  και έκτακτους αν προκύψουν. Για θέματα άμεσης αντιμετώπισης  με ταυτόχρονη ενημέρωση του Δημάρχου και της Γενικής Γραμματέως.

Η διαδικασία Εσωτερικού Ελέγχου είναι ένα αναγκαίο εργαλείο στα χέρια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) εν προκειμένω, ώστε να περιορίσουν τα φαινόμενα διαφθοράς και να βελτιώσουν στο έπακρο το έργο της τοπικής τους ανάπτυξης. Για την υποστήριξη της επίτευξης των στόχων τους με αποδοτικό, αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα περιουσιακά στοιχεία και τους πόρους του Δήμου παρέχοντας  επίκαιρες και αξιόπιστες δημοσιονομικές και διαχειριστικές πληροφορίες.

Πρόκειται δηλαδή για μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη υπηρεσία απαραίτητη ώστε οι Ο.Τ.Α. να επιτυγχάνουν τους αντικειμενικούς τους στόχους και να εκτελούν τις λειτουργίες τους με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice