OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Στη τελετή έναρξης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης Ελευσίνα 2023, ο Γ. Πατούλης (Βίντεο)

Πατούλης: «Η καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού χτυπά στην Ελευσίνα. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάδειξη του ιστορικού, πολιτιστικού και βιομηχανικού πλούτου της πόλης»

Την σημαντική συμβολή της Ελευσίνας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την υπερηφάνεια που η Περιφέρεια Αττικής είναι ο βασικός υποστηρικτής και χορηγός αυτής της παγκοσμίου εμβέλειας διοργάνωσης, υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην λαμπρή τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου.

Την τελετή έναρξης χαιρέτισαν η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ο Υφ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Α. Οικονόμου και η Πρόεδρος του ΔΣ της “Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” Δ. Γερουλάνου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, η Γ. Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Α. Γκερέκου, βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και πλήθος επισήμων.

«Ως Περιφερειάρχης Αττικής, νιώθω βαθύτατη συγκίνηση και υπερηφάνεια, για την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τον χαιρετισμό του, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε ολόκληρη την Αττική, ίσως και σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει τόπος που να αποτυπώνει τόσο καθαρά την ιστορική πορεία του ανά τους αιώνες, όπως η Ελευσίνα, στα χώματα της οποίας καταγράφονται τα μυστήρια της μετάβασης από το παρελθόν στο παρόν και από το σήμερα  στο αύριο».

Παράλληλα, ο κος Πατούλης εστίασε στην βιομηχανική κληρονομιά της πόλης, αναφέροντας την διαδρομή της πόλης μέσα στις χιλιετίες, από τα πρώτα θρησκευτικά μυστήρια στην Ελλάδα και τα απαράμιλλα αρχαιολογικά μνημεία, έως τις πρώτες οργανωμένες μονάδες παραγωγής που λειτούργησαν στην περιοχή, τα κατάλοιπα των οποίων αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο ανοικτό βιομηχανικό μουσείο των Βαλκανίων.

«Η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου μας αποτελεί για εμάς βασικό στρατηγικό πυλώνα με εθνική προοπτική, αλλά και μια ουσιαστική επένδυση στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης», τόνισε ο κος Πατούλης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα στέλνουμε από Ελευσίνα σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα: ότι η Αττική είναι η διαχρονική πολιτιστική μητρόπολη, που περιμένει τον παγκόσμιο επισκέπτη για να του προσφέρει μοναδικές πνευματικές εμπειρίες.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, που θα μυήσει την Ευρώπη στη λάμψη του διαχρονικού ελληνικού πνεύματος». Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής, έχει συμβάλλει ενεργά στο μεγάλο εγχείρημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023, με χρηματοδότηση ύψους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, για υποδομές και δράσεις, αναγκαίες για τη διοργάνωση.»

Η εμβληματική τελετή έναρξης ήταν ιδέα του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρινού, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Chris Baldwin και ήταν εμπνευσμένη από την ιστορία και τη μυθολογία της ίδιας της πόλης: τις Πομπές και τη σύνδεση του Πάνω με τον Κάτω Κόσμο.

Δείτε σχετικό βίντεο στο παρακάτω link:

Σχετικά Άρθρα

Συνεργασία Δ.Κουρέτα και Ν. Σακκά για το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων

otavoice

Ο θεσμός των ΤοΣΠΠα και η συμμετοχή των πολιτών ως μέσο για περιορισμό της παραβατικότητας στις γειτονιές

otavoice

Απαγόρευση αλιείας σε λίμνες, ποτάμια, από 1/4 στην ΠΕ Τρικάλων

otavoice

Ι. Καϊτεζίδης: «Έτοιμος ο δήμος μας για το νέο ΕΣΠΑ της ΠΚΜ»

otavoice

Συνεχίζονται οι πεζοπορικές διαδρομές του Δήμου Πλατανιά

otavoice

Τρεις προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας στον Δήμο Κιλκίς

otavoice