OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΠΣτΕ: Ξεκινά η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Στυλίδας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, με την Δήμαρχο Στυλίδας Βιργινία Στεργίου και τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Γιαλικάρη με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ».

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 990.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε δημοπράτησε και υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Στυλίδας.

Βασικά στοιχεία της ανάπλασης είναι:

– Η δημιουργία πλατείας ναυτικής παράδοσης, η οποία θα διαμορφωθεί με βοτσαλωτό ψηφιδωτό με μοτίβα ναυτικά και στο κέντρο θα τοποθετηθεί γλυπτό με θέμα από τη θάλασσα, τους ανθρώπους της και τη ναυτοσύνη.

– Η δημιουργία και εγκατάσταση σε δημοτική έκταση απέναντι από την πλατεία της λεγόμενης «Πύλης» προς τη θάλασσα. Στραμμένη έκκεντρα θα δίνει οπτική φυγή προς τη θάλασσα. Στο εσωτερικό της θα υπάρχει ψηφιδωτό μεγάλης κλίμακας φωτιζόμενο. Η απεικόνιση θα αφορά την ίδια τη Στυλίδα ως ανθρώπινη – γυναικεία- μορφή σε σχέση με τους – ανθρωπόμορφους επίσης- Μαλιακό και Όθρυ. Εξωτερικά θα τοποθετηθούν μεταλλικές πλάκες εγχάρακτες, σχετιζόμενες με ιστορικά γεγονότα της Στυλίδας.

– Η ανάδειξη του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
– Η εγκατάσταση νέου δικτύου φωτισμού, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ιστών φωτισμού στην κεντρική διαδρομή της πλατείας, προβολέων αρχιτεκτονικού φωτισμού για την ανάδειξη την εκκλησίας και της “Πύλης” και ενδοδαπέδιων φωτιστικών κυκλικού σχήματος, που θα τοποθετηθούν περιμετρικά της πλατείας.

Προβλέπεται ακόμη αρδευτικό δίκτυο των δέντρων, των θάμνων και των διακοσμητικών φυτών που θα φυτευθούν στα πεζοδρόμια, όσο και στα παρτέρια. Στη νότια πλευρά της πλατείας θα εγκατασταθεί φορτιστής αυτοκινήτων σε επιδαπέδια βάση.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης για να ικανοποιηθούν αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και να υλοποιηθούν σημαντικά έργα, όπως η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Στυλίδας. Μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την έναρξη των εργασιών για τη ριζική αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας. Παρέμβαση, που γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου. Αυτή είναι η βασική κατεύθυνση της ανάπλασης, που θα κάνει πιο φιλόξενη την κεντρική πλατεία και θα αναδείξει το ρόλο της Στυλίδας, ως αστικό πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Φθιώτιδας και όχι μόνο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας τόνισε: «Συνεργαστήκαμε με τη δημοτική αρχή και προχωρούμε στην υλοποίηση ενός έργου που θα έλεγε κανείς ότι έχει καθυστερήσει εδώ και δεκαετίες να γίνει. Την αμέσως επόμενη περίοδο θα εγκατασταθεί εργολάβος και το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες, όπως προβλέπεται από τη σύμβασης κατασκευής. Σε ένα χρόνο από σήμερα, λοιπόν, θα είμαστε και πάλι εδώ για να χαρούμε και να απολαύσουμε μια σύγχρονη πλατεία, που θα αναδεικνύει όλη την ομορφιά και την ιστορία της Στυλίδας».

Η Δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου δήλωσε: «Είναι ένα παρά πολύ σημαντικό έργο αυτό που υπεγράφη σήμερα από τον Περιφερειάρχη. Είναι ένα έργο ζωής, έργο πνοής, το όνειρο των Στυλιδιωτών να γίνει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τελευταία παρέμβαση, κατασκευή ή ανάπλαση στην κεντρική πλατεία έγινε το 1945. Από τότε δεν έχει μπει ούτε ένα πετραδάκι!  Θα είμαστε εμείς, η δημοτική μας αρχή και η Περιφερειακή αρχή που ξεκινήσαμε και θα ολοκληρώσουμε το έργο, κάνοντας αυτό το όνειρο πραγματικότητα!»

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice