OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΠΕ Αν. Αττικής: Επίσκεψη Μητσοτάκη-Αναστασιάδη, στα έργα για το πάρκο μνήμης στο Μάτι

Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη υποδέχτηκαν κατά την επίσκεψή τους σήμερα στον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα για τη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στο Μάτι ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός και ο οικείος Δήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.

Τα έργα εκτελούνται με δωρεά 1 εκ. περίπου ευρώ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ από τα υπόλοιπα 10 εκ. ευρώ της δωρεάς, τα περισσότερα θα χρησιμοποιηθούν, για να κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα 98 κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή Σκουφέϊκα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, για να στεγαστούν πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους στην καταστροφική φωτιά.

Αφού ο Πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που από την πρώτη στιγμή της καταστροφής έσπευσε να βοηθήσει με αυτό το σημαντικό ποσό, οι δύο ηγέτες φύτεψαν συμβολικά στο χώρο ένα δέντρο ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Το σχέδιο ανάπλασης του ακινήτου, έκτασης περίπου 130 στρεμμάτων που ανήκε στο ΝΑΤ
και είχε μείνει αναξιοποίητο επί χρόνια προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή
ποδηλατόδρομου, γηπέδων ποδοσφαίρου, αντισφαίρισης και beach volley, ειδικών
χωμάτινων λόφων για mountain bikes, χώρων παιχνιδιού και περιβαλλοντικής αγωγής για
παιδιά, διαδρόμων για περιπάτους, τη διαμόρφωση χώρων ανάπαυσης και τη χωροθέτηση
σημείου όπου θα διοργανώνονται υπαίθριες εκδηλώσεις. Προβλέπεται επίσης η φύτευση
σχεδόν 11.000 δένδρων και θάμνων.

Όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με πρόνοιες για την απρόσκοπτη πρόσβαση ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. Δίπλα στο πάρκο θα επισκευαστούν και θα ανακαινιστούν δύο κτίρια τα οποία θα αξιοποιηθούν ως εκθεσιακό και επιμορφωτικό κέντρογια τις ανάγκες των πολιτών. Σχεδιάζεται επίσης «πράσινος» χώρος στάθμευσης με φωτοβολταϊκές μονάδες στα στέγαστρα, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία όλων των υποδομών.

Κατά την ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, τόνισε πως έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που αφορά στην τοπική αποκατάσταση ενώ για το σχεδιασμό και των 2.500 στρεμμάτων ο Υπουργός ενημέρωσε σχετικά ότι τον Ιούνιο θα έχει τελειώσει και η δεύτερη φάση, το ρυμοτομικό σχέδιο και η πράξη εφαρμογής.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ενημέρωσε ότι το πάρκο μνήμης θα κυκλωθεί με θερμικές κάμερες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων να ανιχνεύουν την οποιαδήποτε φλόγα ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν κρουνοί, οι οποίοι θα συνδεθούν με το δίκτυο για να υπάρχει άμεση δυνατότητα πυρόσβεσης αλλά και για άλλες χρήσεις του νερού.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, από την Κυπριακή Δημοκρατία ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Κων/νος Αραβώσης, ο Γενικός Επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής του ΥΠΕΝ Θανάσης Ρέππας, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αν.Αττικής και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός κατά τη δήλωσή του σημείωσε ότι: «Βρισκόμαστε σήμερα στο χώρο όπου τον Ιούλιο του 2018 η περιοχή και οι άνθρωποί της έζησαν μία ανείπωτη καταστροφή, για να διαπιστώσουμε την πρόοδο των έργων ανάπλασης που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρουσία του Πρωθυπουργού μας, του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας, του Περιφερειάρχη μας αλλά και όλων των αρμόδιων Κυβερνητικών στελεχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη, και στο πρόσωπό του όλους τους Κύπριους αδελφούς μας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους σε ώρες δύσκολες για την περιοχή μας. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης συνδράμουν ενεργά στην επίτευξη αυτού του σπουδαίου έργου για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της πυρόπληκτης περιοχής».

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση για την αντιπυρική ετοιμότητα δημάρχου Σαρωνικού με στελέχη της Πυροσβεστικής

otavoice

Στην άσκηση «Μίνωας» ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου

otavoice

Π. Σακελλαρόπουλος: «Διαρκείς οι προσπάθειες αναβάθμισης του αεροδρομίου του Αράξου»

otavoice

Αμπατζόγλου: Το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμαρουσίου

otavoice

Η απάντηση δημάρχου Πειραιά σε δημοσιεύματα περί εμπλοκής σε οπαδική βία

otavoice

Τζιτζικώστας: Πρώτη η Κεντρική Μακεδονία στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

otavoice