OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δικαίωση για το δήμο Ζαχάρως, ενάντια στη «βαθιά και γκρίζα γραφειοκρατία»

ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ και με τη βούλα της Δικαιοσύνης! η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000: (α) GR2330005: «Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά, Κακόβατος», και (β) GR2330008: «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο-Κυπαρισσία»
«Σπουδαία νίκη για το δίκαιο των Πολιτών ενάντια στην κατάφωρη παραβατικότητα που εκπορεύεται από τη «βαθιά και γκρίζα γραφειοκρατία», δήλωσε ο Δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος.
Το Ε’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στη συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου 2023, αθώωσε τον Δήμαρχο Ζαχάρως και τους δημοτικούς συμβούλους Φώτη Αλεξανδρόπουλο, Δημήτρη Κλημαντίρη, την πρόεδρο της κοιν. Σχίνων Σταυρούλα Καπετοπούλου και το δημότη Γιώργο Κατσικαρώνη, που είχαν μηνυθεί για συκοφαντική δυσφήμιση από τον συντάκτη της «Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης προστατευόμενης περιοχής Natura, GR 2330005 – Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά, Κακόβατος».
Συγκεκριμένα οι αθωωθέντες είχαν καταγγείλει ότι: «η Ε.Π.Μ. είναι ανυπόγραφη και ασφράγιστη από τους αρμόδιους για την επίβλεψη και την παραλαβή της, ενώ η Τεχνική Έκθεση και πολλά σχέδια δεν υπογράφονται ούτε καν από τον μελετητή και ότι αυτές οι ουσιώδεις και κατά συρροή παραλείψεις, συνιστούν καταφανή παράβαση του Ν. 3316/2005 ‘περί Δημοσίων Συμβάσεων Εκπόνησης Μελετών’ και της Απόφασης 69269/5387/ΦΕΚ 678Β του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθιστώντας την Ε.Π.Μ. άκυρη, παράνομη και διαβλητή […] Ενώ η εφαρμογή των συμπερασμάτων και των προτάσεων της άκυρης, παράνομης και διαβλητής Ε.Π.Μ. δια του Προεδρικού Διατάγματος συνιστούν εγκληματική ενέργεια, με θύματα τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής του Δήμου Ζαχάρως και ολόκληρης της Νότιας Ηλείας και μάλιστα στο διηνεκές […] Ενώ οι συντάκτες της Ε.Π.Μ. εν γνώσει τους ψευδώς βεβαιώνουν ότι στην υπόψη περιοχή υπάρχουν «Οικότοποι και Είδη προτεραιότητας» που ή δεν υπάρχουν καθόλου ή η έκταση και ο πληθυσμός τους δεν είναι αντιπροσωπευτικός, με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος σε διάφορα πρόσωπα, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν φορείς δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και στοχεύουν στην είσπραξη, στο διηνεκές, τεράστιων χρηματικών ποσών, ανερχόμενων σε εκατομμύρια ευρώ από τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Ταμεία για την προστασία, τη διαχείριση, τη μελέτη και για άλλες δραστηριότητες, εν ονόματι «οικοτόπων» και «ειδών» που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν».
Το Δικαστήριο δέχτηκε πως η καταγγελία του Δημάρχου και των τεσσάρων συγκατηγορουμενών του ΔΕΝ ήταν ψευδής, ΟΥΤΕ έγινε από δόλο ή βαριά αμέλεια, ΟΥΤΕ ότι παραμόρφωσαν δολίως τα πράγματα. Αναγνώρισε, επίσης, το άμεσο και ειδικό ενδιαφέρον που είχαν οι αθωωθέντες ως θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, να καταγγείλουν την Ε.Π.Μ. σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε ένα Προεδρικό Διάταγμα που συνιστά εγκληματική ενέργεια, με θύματα τις δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής του Δήμου Ζαχάρως και ολόκληρης της Νότιας Ηλείας στο διηνεκές.
Ο Δήμαρχος Ζαχάρως δήλωσε ότι η αθώωση των εκπροσώπων του Δήμου συνιστά σπουδαία νίκη για το δίκαιο των Πολιτών ενάντια στην κατάφωρη παραβατικότητα που πηγάζει από τη «βαθιά και γκρίζα γραφειοκρατία» και ότι «μετά από αυτή την εξέλιξη, οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια που σχετίζεται με τα ανυπόστατα σχέδια της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης δεν είναι έγκυρη. Συνεπώς μεγάλο τμήμα των διατάξεων του Π.Δ. είναι ανεφάρμοστο».
Ο Δήμαρχος Ζαχάρως καλεί όλους τους συνΔημότες που πλήττονται είτε άμεσα είτε έμμεσα αλλά και όλους τους Ηλείους που και αυτοί πλήττονται από τα αναίτια και ανεπίτρεπτα θεσμικά εμπόδια που έχει θέσεις για την ανάπτυξη της Ηλείας, αφού ουσιαστικά εξουδετερώνει μια παραλιακή έκταση 50χλμ., την Αρχαία Ολυμπία και τον Καϊάφα, ενώ μεσοπρόθεσμα απειλεί ακόμα και τη λειτουργία του λιμανιού του Κατακόλου, σε ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ για την τελική νίκη, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την ΑΕΙΦΟΡΑ και την ΒΙΩΣΙΜΗ ανάπτυξη του ΤΟΠΟΥ!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Σχετικά Άρθρα

Προκηρύξεις Δήμων 2023: Ποιες “τρέχουν” τώρα

otavoice

Περιφέρεια Κρήτης: Ξεκινά στη Χερσόνησο το Cardio Pulse 2023

otavoice

Νίκας: “Αξιολόγηση προτεραιοτήτων από την Περιφέρεια για το νέο ΠΕΠ”

otavoice

Κασαπίδης: “Εγκρίθηκαν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης της Περιφέρειας”

otavoice

Πατούλης: «Φιλοδοξούμε αυτό το Φεστιβάλ Χορωδιών να γίνει θεσμός»

otavoice

Την πορεία ολοκλήρωσης του τρέχοντος ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Τζιτζικώστας

otavoice