OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

«Βιώσιμη ανάπτυξη στο Χαλάνδρι»: Εκδήλωση για την διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων

Απτά παραδείγματα εναλλακτικής διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων στοΧαλάνδρι, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Βιώσιμη ανάπτυξη στο Χαλάνδρι», η οποία έγινε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στο 12ο Δημοτικό, και η οποία θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα σε σχολεία και των πέντε πολεοδομικών ενοτήτων της πόλης.

Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων & Ανακύκλωσης Κώστας Γερολυμάτος στην έναρξη της εκδήλωσης, αυτό το διάστημα στο Χαλάνδρι καταγράφοντα δύο παραδείγματα εναλλακτικής διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων, με πολύ θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το πρώτο αφορά στην εκτροπή των βιοαποβλήτων με την επέκταση του καφέ κάδου σε όλο το Χαλάνδρι και το δεύτερο στη διανομή νερού, για χρήσεις ποτίσματος και πλυσίματος, προερχόμενο από το ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο. Πρόκειται για έργο του οποίου η σύμβαση υπογράφεται τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant.

Η πρώτη δράση, όπως τόνισε ο κ. Γερολυμάτος ανοίγει την συζήτηση για το πώς μπορεί να αξιοποιηθούν τα συλλεγόμενα βιοαπόβλητα, αλλά και τι είναι μια ενεργειακή κοινότητα, η οποία μπορεί να συγκροτηθεί γύρω από την παραγωγή βιοαερίου από τα απόβλητα κουζίνας, από τα νοικοκυριά μιας συνοικίας που συνεταιρίζονται. Πρόκειται για μια συζήτηση, είπε, που αντιλαμβάνεται τα βιοαπόβλητα ως κοινό αγαθό παραγωγής προϊόντων από την κοινότητα για την κοινότητα, και όχι ως σκουπίδι του πράσινου κάδου.

Η δεύτερη δράση, όπως υπογραμμίστηκε, αξιοποιεί το «φτηνό» νερό του Αδριάνειου υδραγωγείου το οποίο αυτή τη στιγμή χάνεται στην θάλασσα, μεταβάλλοντας το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αρχαίου υδραγωγείου σε θετικό. Η δράση αυτή θέτει ως στόχο όχι μόνο την ωφέλεια των κατοίκων της πόλης, αλλά και τη δοκιμή διαχείρισης ενός πόρου (του νερού) από τη συνοικία, μέσω της Αλληλέγγυας Κοινότητας νερού του Αδριάνειου.

Διαχείριση απορριμμάτων και κλιματική αλλαγή

Στο πλαίσιο της ίδια εκδήλωσης, ο καθηγητής ΕΜΠ και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου για θέματα ανακύκλωσης, κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος, εξήγησε πώς η διαχείριση των απορριμμάτων επηρεάζει την κλιματική αλλαγή και τη συνολική προσέγγιση κυκλικής οικονομίας που ακολουθεί ο Δήμος Χαλανδρίου τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό. Ανέπτυξε ιδιαίτερα το θέμα των βιοαποβλήτων που έχουν καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα εξήγησε πως με το πρόγραμμα Waste4Think αναπτύχθηκε συστηματικά ένα σχέδιο διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων και εν συνεχεία αξιοποίησής τους σε συνεργασία με το ΕΜΠ για την παραγωγή χρήσιμων υλικών όπως κομπόστ, βιοαέριο για κίνηση των απορριμματοφόρων και εναλλακτικό καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία.

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Κρωπίας: Εργασίες ανάπλασης των πλατειών Υφαντή και Οικονόμου

otavoice

Μιχαλάκης: «Είμαστε δίπλα στους Πολιτιστικούς Συλλόγους του κάμπου»

otavoice

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα διόδια της γέφυρας «Ρίου-Αντιρρίου», ζητά ο Δήμαρχος Πατρέων

otavoice

Παιανία: Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβούλου Γ. Δάβαρη

otavoice

Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Εορδαίας & Γενικής Γραμματείας Αστικού Περιβάλλοντος

otavoice

Ολοκληρωμένη διαχείριση δικτύων ύδρευσης στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

otavoice