OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Ν.Σουλιώτης στην σύνοδο του δικτύου B40 Balkan Cities Network

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης εκπροσώπησε τον Δήμο, συμμετέχοντας στο δίκτυο B40 Balkan Cities Network μαζί με 69 δημάρχους από 10 Βαλκανικές χώρες

Ένα δίκτυο που πρωτοστατεί στην διπλωματία των πόλεων με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.

Την εργώδη προσπάθεια για τη θεμελίωση ενός ευρύτερου κοινού οράματος, μιας Ευρωπαϊκής πραγματικότητας στα Βαλκάνια, όπως το προσδιόρισε με σαφήνεια, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στην καταληκτική ομιλία του στη Σύνοδο του Δικτύου Β40, σηματοδοτεί η ανάληψη της Προεδρίας του B40 Balkan Cities Network από την Αθήνα λαμβάνοντας την σκυτάλη από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η έναρξη στη Σύνοδο δόθηκε με μία ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με έμφαση στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης, τόνισε ότι η επανένωση τους στην Αθήνα αποτελεί ενίσχυση της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας.

Ακολούθησε δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ.Μπακογιάννης είχε την ευκαιρία απευθυνόμενος στους 69 δημάρχους που παρευρέθηκαν να αναφερθεί στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι δύο δήμαρχοι βρίσκονται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας για να ιδρυθεί το Δίκτυο Β40 στη ζώνη των Βαλκανίων και τόνισε πως 73 πόλεις από 10 χώρες «στέκουν η μία στο πλευρό της άλλης, ενωμένες σαν γροθιά και δίνοντας το παράδειγμα και μία δυναμική απάντηση ενάντια στον κατακερματισμό, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη».

Κατά τη διήμερη Σύνοδο των Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη τη Δευτέρα και την Τρίτη 23 και 24 Ιανουαρίου, οι Δήμαρχοι μέλη του Δικτύου είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, να εισηγηθούν θέματα και προβληματισμούς και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις γειτνίασης και φιλίας. Ο κ. Μπακογιάννης έθεσε τους προγραμματικούς άξονες, το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την προτεραιότητά του εν όψει της Προεδρίας του για το 2023.

Οι έξι άξονες της Προεδρίας
1)  Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
2)  Οι έξυπνες πόλεις και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού
3)  Η ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών, αλλά και ανεκτικών κοινωνιών
4)  Η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη
5)  Η ενδυνάμωση της τοπικής μας δημοκρατίας
6)  Η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών

Ταυτόχρονα, έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη λειτουργικών σχέσεων και με άλλα δίκτυα, οργανισμούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Δίκτυο C40 και το Eurocities.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Ν. Σουλιώτης, έλαβε τον λόγο καταθέτοντας τις εμπειρίες και τις σκέψεις του από το χτες μέχρι το σήμερα ξεχωρίζοντας γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική ζωή του τόπου αναφερόμενος σε μηνύματα ενότητας, αλληλεγγύης και αδελφοσύνης ως ελπίδα για το μέλλον των λαών που καθημερινά πασχίζουν για την ευημερία των κοινωνιών τους.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του συγχαίροντας τον Δήμαρχο Αθηνών Κ. Μπακογιάννη για την τιμητική πρόσκληση συμμετοχής του στο συνέδριο αυτό, την εξαιρετική και στοχευμένη διοργάνωση καθώς και για την ανάληψη της προεδρίας του δικτύου από την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, ενώ δήλωσε παρών από το Καρπενήσι και την Στερεά Ελλάδα που εκπροσωπεί, με την δέσμευση ότι θα είναι έμπρακτα δίπλα σε κάθε προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την θεσμική διάσταση για την κοινωνική ευημερία, την βιώσιμη ανάπτυξη, την συνεργασία και τις συμπράξεις στα Βαλκάνια.

Σχετικά Άρθρα

Κοζάνη: Κλειστή η γέφυρα Σερβίων την Κυριακή για δοκιμές φόρτισης

otavoice

O Δημήτρης Δεληγιάννης επικεφαλής της Συμπαράταξης Λαρισαίων

otavoice

Στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας στους πλημμυροπαθείς

otavoice

Το Ρέθυμνο υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή

otavoice

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice