OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμαρχος Φλωρεντίας: «Οι πόλεις πρωταγωνιστές στη μάχη για μία πραγματική δημοκρατία»

Τη σημασία που έχει η Σύνοδος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, που πραγματοποιείται 23-14 Ιανουαρίου στην Αθήνα, όχι απλώς για τη Βαλκανική, αλλά και για τη δικτύωση και τη συνεργασία όλων των πόλεων της Ευρώπης, εξήρε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο και πρόεδρος του δικτύου πόλεων Eurocities Ντάριο Ναρντέλα.

Ο δήμαρχος Φλωρεντίας, που θα απευθύνει χαιρετισμό στην αυριανή συνεδρίαση του Δικτύου εκ μέρους του Eurocities, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στην σημερινή εποχή ο ρόλος των δημάρχων υπερβαίνει την απλή διαχείριση των τοπικών προβλημάτων και επεκτείνεται παράλληλα στην προάσπιση κοινών αξιών και της δημοκρατίας, όπως συνέβη και στην πρόσφατη παρέμβαση υπέρ του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέτ Ιμάμογλου με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Ο κ. Ναρντέλα τόνισε πως ένας από τους στόχους της παρουσίας του στη Σύνοδο Β40 είναι και η εμβάθυνση της συνεργασίας του Δικτύου με αυτό του Eurocities ώστε να προωθηθούν οι συμμαχίες που θα βοηθήσουν τις πόλεις της ευρωπαϊκής ηπείρου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις στις νέες εποχές και τις πρόσφατες αναταράξεις. Για τον κ. Ναρντέλα ένα από τα πιεστικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν από τους δήμους, ως φορείς της πιο άμεσης άσκησης της δημοκρατίας και της πολιτικής παρέμβασης, είναι το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, αλλά και η πρόκληση του λαϊκισμού. Για τον ίδιον η αξιοπιστία που πλέον οι πολίτες έχουν στους Δήμους ως όχημα των δικών τους προσδοκιών και ανησυχιών, αναδεικνύει τις τοπικές ηγεσίες ως τους κύριους πρωταγωνιστές στη μάχη για τη δημοκρατία, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ντάριο Ναρντέλα στον Γιώργη -Βύρωνα Δάβο για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Κύριε δήμαρχε, ευχαριστούμε για τη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μπορείτε να μας πείτε ποια η σημασία τής παρουσίας σας, ως προέδρου του δικτύου Eurocities στη σημερινή σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40;

Έλαβα πρόσκληση από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέτ Ιμάμογλου ως πρόεδρο του Eurocities, της μεγαλύτερης οργάνωσης των δημάρχων των ευρωπαϊκών πόλεων που υφίσταται στην ήπειρό μας και περιλαμβάνει και αρκετές τουρκικές πόλεις και εξωκοινωτικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ουκρανία. Συνεπώς θα συνεισφέρω με την εμπειρία μου και τη δική μου οπτική γωνία και ως πρόεδρος αυτής της ένωσης δημάρχων κι όχι μόνον ως δημάρχου μίας σημαντικής ιταλικής πόλης, όπως είναι η Φλωρεντία.

Έχουμε διαπιστώσει πως και γενικότερα στην Ευρώπη, μία ευρύτερη συνεργασία έχει αποδώσει καρπούς όχι μόνον στον τομέα της ανάπτυξης, αλλά και για την προάσπιση κοινών αξιών, όπως η δημοκρατία.

Ακριβώς όπως και στο προηγούμενο ταξίδι σας στην Κωνσταντινούπολη με τον κ. Μπακογιάννη για την στήριξη του κ. Ιμάμογλου. Πιστεύετε πως στα Βαλκάνια, μία περιοχή διαρκών αναταραχών, μία συνεργασία ενός τέτοιου δικτύου θα έχει θετικές συνέπειες;

Η περιοχή των Βαλκανίων είναι μία στρατηγικής σημασίας ζώνη, τόσο από γεωγραφικής άποψης όσο και ιστορικής και πολιτικής, γιατί αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση της Ευρωασιατικής ηπείρου, αλλά είναι κι ένας σημαντικός κόμβος με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και τη Μεσογειακή Ευρώπη. Συνεπώς, το γεγονός ότι γεννήθηκε ένα Δίκτυο Δημάρχων των κυριότερων πόλεων στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα θετικό. Γιατί οι δήμαρχοι μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας, αυτής που εγώ και όλοι ονομάζουμε “διπλωματία των πόλεων”. Μία δημοκρατία των πόλεων που στο παγκόσμιο στερέωμα όλο και περισσότερο αποκτά μία σημαντική διάσταση. Σήμερα οι πόλεις έχουν μία δυναμική και μία πολιτική, οικονομική και πολιτιστική δύναμη πιο σημαντική απ’ όση είχαν τις περασμένες δεκαετίες. Για τούτο η Σύνοδος αυτή μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη, διότι μπορεί να προσφέρει στις εθνικές κυβερνήσεις επιχειρήματα για να εξισορροπήσουν την πολιτική ή οικονομική και κοινωνική αστάθεια, συνεπώς να συνεισφέρουν στα εθνικά θέματα. Φυσικά, η πρωτοβουλία της περασμένης εβδομάδας στην Κων/πολη με τη σύμπραξη των κ.κ. Μπακογιάννη και Ιμάμογλου ήταν πολύ θετική, γιατί αποδείξαμε όχι μόνον στο τουρκικό κράτος, αλλά και σε όλη την Ευρώπη πως οι δήμαρχοι είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους και ότι υπάρχει ένας άρρηκτος δεσμός ανάμεσα στους ανθρώπους που ηγούνται στις πιο σημαντικές πόλεις της Ευρώπης. Σε βαθμό που δίνουν μία κοινή γλώσσα σε όλους τους πολίτες.

Πιστεύετε πως μπορεί να υπάρξει μία πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο δικτύων του Eurocities και του B40;

Ναι και γι’αυτό βρίσκομαι εδώ για να ενισχύσω αυτή τη συνεργασία. Εμείς ως Eurocities αντιπροσωπεύουμε πάνω από 200 ευρωπαϊκές πόλεις με πάνω από 250.000 κατοίκους η καθεμία, όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανήκουν σε αυτό το Δίκτυο και φυσικά σήμερα στην Αθήνα μπορούμε σίγουρα να δρομολογήσουμε αυτή τη νέα συμμαχία ανάμεσα στις δύο τούτες οντότητες.

Κατά τη δική σας γνώμη, ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις που όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις και ιδιαίτερα οι μεσογειακές, όπως η δική σας και η Αθήνα, έχουν να αντιμετωπίσουν;

Προφανώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η όλο και βαθύτερη διάσταση ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχότερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Μετά τα δύο τρομερά χρόνια με την πανδημία της covid, στην σύνοδο του Νταβός στην Ελβετία παρουσιάσθηκε μία μελέτη που αποδεικνύει πως μετά την πανδημία οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί ακόμη πιο πένητες. Το χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που έχουν και όσους βρίσκονται σε ανέχεια πιστεύω πως θα πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα όλων μας. Στις πόλεις εμείς μπορούμε να εργασθούμε σε πολλούς τομείς για να μειώσουμε αυτές τις ανισότητες, οικονομικές και κοινωνικές. Για παράδειγμα, το θέμα των δημόσιων μεταφορών, σκέφτομαι ακόμη τις πολιτικές για την στέγαση, τη λαϊκή κατοικία, πιστεύω για τα θέματα της εργασίας σε συνδυασμό και με την οικολογική μετάβαση -και οι πόλεις μας κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην οικολογική μετάβαση. Εν ολίγοις, οι πόλεις μπορούν να γίνουν οι θεμελιώδεις κινητήριες δυνάμεις σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Αλλά έχουμε ανάγκη να μας ακολουθήσει η διεθνής κοινότητα. Η ΕΕ οφείλει να κοιτάξει με ενδιαφέρον αυτή τη Σύνοδο στην Αθήνα, η ΕΕ θα πρέπει να κοιτάξει με ευρύ πνεύμα συνεργασίας τη δουλειά που κάνουν οι πόλεις. Γιατί η αλλαγή πραγματοποιείται από τα κάτω και τα μεγάλα προβλήματα, όπως αυτό της κοινωνικής ανισότητας αντιμετωπίζονται πάνω απ΄ όλα στο αστικό περιβάλλον.

Σήμερα και ο κ. Ιμάμογλου αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση που αποτελεί η απειλή του λαϊκισμού, όχι μόνον για τις πόλεις, αλλά και για τις ίδιες τις χώρες, στην Τουρκία και αλλού. Εσείς και με βάση την εμπειρία στη δική σας χώρα, αλλά και από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, τι γνώμη έχετε;

Αυτή είναι μία μικρή μεγάλη επανάσταση. Εγώ θα την ονόμαζα τη δημοκρατική επανάσταση των πόλεων. Γιατί σήμερα οι δήμαρχοι απ’ όλες τις πόλεις της ευρωπαϊκής ηπείρου έχουν μία αυξημένη αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες. Εμείς δεν είμαστε απλώς οι τοπικοί διαχειριστές, που θα πρέπει να διορθώνουμε τους δημόσιους κήπους, θα πρέπει να κλείνουμε τις τρύπες στους δρόμους, αλλά είμαστε και πολιτικοί ηγέτες. Γιατί όλοι μαζί αποτελούμε μία κοινότητα πολύ δυνατή και είμαστε σε θέση να μιλούμε απευθείας με τον κόσμο. Γι’ αυτό οι απόψεις του Ιμάμογλου είναι ταυτόσημες με όλων ημών των δημάρχων. Αυτό που κάνουμε καθημερινά για τις κοινωνίες μας, το κάνουμε επίσης για μία συνολική ιδέα για τη δημοκρατία. Σήμερα οι πόλεις είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές στη μάχη για μία πραγματική δημοκρατία, όπου τα δικαιώματα για την ελευθερία όλων των ατόμων γίνονται πλήρως σεβαστά.

Πηγή ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Η ΠΝΑ στηρίζει τους μαθητές που θα αλλάξουν την Ελλάδα με τις καινοτόμες ιδέες τους

otavoice

Σε ετοιμότητα και επιφυλακή η Πολιτική Προστασία στην Κεντρική Μακεδονία

otavoice

Έτοιμος ο Δήμος Ωρωπού για την κακοκαιρία- Κανείς δεν θα μείνει μόνος και αβοήθητος

otavoice

Το Πατρινό Καρναβάλι 2023 είναι σε εξέλιξη και ξεπερνάει κάθε προηγούμενο

otavoice

Ο απολογισμός του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στο Περιφερειακό Συμβούλι

otavoice

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωταγωνιστεί και διακρίνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη»

otavoice