OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Εορδαίας: Με το παραδοσιακό δρώμενο των «Μωμόγερων», ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

Με το παραδοσιακό δρώμενο των «Μωμόγερων» που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 7 Ιανουαρίου  οι εορταστικές εκδηλώσεις «Νιφάδα τι Πτολεμαείδες» του Δήμου Εορδαίας.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο δρώμενο που διασώθηκε από τους πρόσφυγες του Πόντου, οι οποίοι ανάμεσα στα λιγοστά αντικείμενα που έφεραν στην Ελλάδα, ήταν εγκόλπια και περικεφαλαίες «Μωμό΄ερων». Έτσι, το πολύχρωμο θέατρο δρόμου διατηρείται αδιάλειπτα στα χωριά που αυτοί εγκαταστάθηκαν.

Από τα πρώτα χρόνια μετά τον ξεριζωμό μέχρι σήμερα, ελάχιστες φορές δεν έχει πραγματοποιηθεί το δρώμενο , όπως κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1940.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως φορείς του εθίμου είναι οι κάτοικοι των οκτώ κοινοτήτων του Νομού Κοζάνης (Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι), με αίτημα των οποίων οι Μωμόγεροι έχουν καταχωρηθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.


Τα τελευταία 3 χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια, ώστε να ενταχθούν τέτοιου είδους παραδοσιακά δρώμενα και έθιμα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, με απώτερο στόχο την ουσιαστική διάσωση και διάδοση των λαϊκών εθίμων και της παράδοσης του τόπου.

Παράλληλα, η ένταξη των κατά τόπους εθίμων, όπως οι Μωμόγεροι, στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά συμβάλλει καθοριστικά και στην τοπική τουριστική ανάπτυξη, καθώς όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, αποτελεί κεντρικό στόχο και του Υπουργείου Τουρισμού η σύνδεση της πολιτιστικής με την τουριστική κληρονομιά.

Με αυτό τον τρόπο τα τοπικά έθιμα και δρώμενα θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό με θετικό πρόσημο για την τοπική βιωσιμότητα.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice