OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΠΔΕ: Σύσκεψη για την υγιεινή και ασφάλεια ζωικών τροφίμων- Θ. Βασιλόπουλος: «Έλεγχοι παντού»

Σύσκεψη Θ. Βασιλόπουλου με ΕΦΕΤ, Διεύθυνση Κτηνιατρικής και εκπροσώπους συλλόγων κρεοπωλών

«Έλεγχοι παντού», με στόχο τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά την περίοδο εορτών Χριστουγέννων ήταν το μήνυμα που βγήκε από την τηλεσύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο και με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , εκπροσώπων από τον ΕΦΕΤ, συλλόγων κρεοπωλών και τοπικών υπεραγορών.

Στην τοποθέτησή του ο κ Βασιλόπουλος τόνισε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων με καθημερινή παρουσία σε σφαγεία, κρεοπωλεία και καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και πρόσθεσε:

«Με την συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τις συναρμόδιες υπηρεσίες μας που εμπλέκονται στο θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, είμαστε δίπλα στους πολίτες, στους καταναλωτές διότι το βασικό που θέλει ο καθένας είναι να αγοράζει και να τρέφεται σωστά. Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν την προέλευση και οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στις ενδείξεις αλλά και στις ενδεχόμενες ελληνοποιήσεις. Οι υπηρεσίες μας μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και πιο εντατικά τις επόμενες ημέρες θα είναι σε συνεχή παρακολούθηση όλων των αλυσίδων.

Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που έχει υπογράψει συνεργασία με αυτούς τους φορείς με επικεφαλής τον ΕΦΕΤ. Στόχος μας είναι η προστασία του καταναλωτή και βελτίωση των τιμών στους παραγωγούς».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Προϊστάμενος ΕΦΕΤ Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Νιφόρας, η Προϊσταμένη Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΔΕ Χαρίκλεια Οικονόμου, ο Προϊστάμενος Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Κωνσταντίνος Μήλιος, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των συλλόγων κρεοπωλών και τοπικών υπεραγορών.

Οδηγίες της Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΔΕ για την αγορά κρεάτων

Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκδόθηκε σύντομος οδηγός, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να προστατευθεί από τυχόν προσπάθειες παραπλάνησης.

Όσον αφορά την αγορά του κρέατος επισημαίνονται τα εξής :

1. Όλα τα σφάγια των ζώων πρέπει να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη σφαγή σε σφαγείο και συγκεκριμένα σφραγίδα οβάλ σχήματος, η οποία αναγράφει στο κέντρο της έναν κωδικό αριθμό (π.χ. S83) που υποδηλώνει το σφαγείο και την χώρα στην οποία εσφάγησαν) – χρώμα “λαμπρό κυανό” τυρκουάζ για τα κρέατα ελληνικής σφαγής.

2. Σε όλα τα κρέατα βοοειδών, χοιρινών και αιγοπροβάτων θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη η πληροφορία για τη χώρα εκτροφής και χώρας σφαγής (παρατίθεται υποχρεωτικά στην προθήκη πώλησης, αναγράφεται στην ετικέτα ζύγισης του κρέατος, αλλά και στην απόδειξη λιανικής πώλησης).

3. Τα θηράματα πρέπει να έχουν σφαγεί σε σφαγεία, να έχουν υποστεί πλήρη εκδορά και να φέρουν σφραγίδα του σφαγείου που έγινε η σφαγή. Για την προέλευση ισχύει ότι και για τα άλλα είδη κρεάτων.

4. Οι γαλοπούλες πρέπει να είναι αποπτιλωμένες και απεντερωμένες.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Παιανίας: Συνάντηση Ισ. Μάδη με τον ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Θετικά πρώτα δείγματα της νέας πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών

otavoice

Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης: “Η Βία στα Γήπεδα και η Διαχείριση Νίκης και Ήττας”

otavoice

Ανοιχτό Δημοτικό Πανεπιστήμιο Σαρωνικού: “Τρόποι Δράσης-Σκέψης για μία επιτυχημένη Ζωή”

otavoice

Δ.Πλατανιά: Εγκαίνια 3ης Μαθητικής Έκθεσης Δημιουργίας Σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης

otavoice

Δ.Τρίπολης: Ανοιχτή Ηλεκτρονική Διαβούλευση για την ανάπλαση της Πλατείας Κολοκοτρώνη

otavoice