OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Πολιτιστικά Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Θήβα: Παρουσίαση του βιβλίου «Διαβατήρια ευετηριακά δρώμενα», για τον Βλάχικο Γάμο

Ένα «ταξίδι» που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2011 με τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με την παρουσίαση του βιβλίου «Διαβατήρια ευετηριακά δρώμενα – Παλαιές μορφές – σύγχρονοι προβληματισμοί – Νέες ερμηνείες», το οποίο περιλαμβάνει τα πρακτικά της ημερίδας, με εκτενή αναφορά στο έθιμο του Βλάχικου Γάμου, του σημαντικότερου πολιτιστικού γεγονότος της σύγχρονης Θήβας.

Η εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας και διοργανώθηκε από τον Δημοτικό Οργανισμό Δήμου Θηβαίων (ΔΟΘ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παραδοσιακού Βλάχικου Γάμου Θήβας και πλαισιώθηκε από διακεκριμένους ομιλητές:

– Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας(ΚΕΕΛ) της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία επιμελήθηκε της έκδοσης,
– Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών & Διευθύνων ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών
– Ιωάννης Δρίνης, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς(ΔΙΝΕΠΟΚ) του υπουργείου Πολιτισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι βουλευτές Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου και κ. Γιώργος Μουλκιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, και ο πρόεδρος του Παραδοσιακού Συλλόγου Βλάχικου Γάμου Θήβας, κ. Γιώργος Γαστουνιώτης.

«Ο Βλάχικος Γάμος αποτελεί ένα έθιμο που είναι στενά συνυφασμένο με την κοινωνία της Θήβας, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν. Ένα έθιμο που μας στέρησε η πανδημία, ευελπιστούμε όμως ότι θα έχουμε και πάλι τη χαρά να το αναβιώσουμε… Τις Απόκριες του 2023 ας σμίξουμε λοιπόν ξανά με τις παρέες των Βλάχων και ας γλεντήσουμε, χορέψουμε και ξορκίσουμε το κακό. Κι ας ευχηθούμε υγεία και του χρόνου όλοι στο μέτρο!», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Αναστασίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Θηβαίων και ο πρόεδρος του ΔΟΘ, κ. Σταμάτης Καλαμιώτης, τίμησαν την κ. Οικονόμου τόσο για την συμβολή της στην έκδοση του βιβλίου, όσο και για τις άοκνες προσπάθειές της να αναδείξει το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, το οποίο από το 2018 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Παπασπύρου, Πρασίνου, κ. Νίκος Κοβάνης, Πλαταιών, κ. Αλέξης Φίλης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Εύα Τζουβελέκη, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δήμου Θηβαίων, κ. Κώστας Χαρέμης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, κ. Αποστόλης Δαγδελένης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ, κ. Σταμάτης Χαλβατζής, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Ηλίας Τραμπάκουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Λευτέρης Τσέλλος και κ. Αθηνά Νόκα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Θήβας, κ. Γιώργος Γελέκας και πλήθος κόσμου.

Σχετικά Άρθρα

Εορδαία-Αντιδήμαρχος Παιδείας για Πανελλαδικές: “Ταξιδέψτε, με προορισμό την Ιθάκη σας…”

otavoice

Τσιρογιάννης: «Το ΚΑΣΤΡΟ υποδέχεται τη νέα γενιά της Άρτας»

otavoice

Μπονάνος: «Μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά στη Μέριμνα»

otavoice

Δήμος 3Β: Ψηφοδέλτιο ευρείας σύνθεσης ανακοίνωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

otavoice

Δήμος Β. Κυνουρίας: Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Παραλίου Άστρους

otavoice

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κω στις 6 Ιουνίου – Ποιά είναι τα θέματα

otavoice