OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ο δήμαρχος Χάλκης στο Διεθνές Συνέδριο Circle the Med Forum 2022

Την Πέμπτη 24/11/22 ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος προσκεκλημένος του κ. Γεώργιου Κρεμλή, βρέθηκε στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Circle the Med Forum 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).
Στην φετινή ατζέντα του Circle the Med Forum 2022 περιλαμβάνονταν οι εξελίξεις στον χώρο της ενεργειακής μετάβασης, της μηδενικής ρύπανσης, της κλιματικής ουδετερότητας αλλά και της επισιτιστικής ασφάλειας.


Το βασικό ζήτημα που απασχόλησε την φετινή διοργάνωση ήταν η προώθηση προτύπων κυκλικής οικονομίας και πάνω σε αυτό το θέμα ο Δήμαρχος Χάλκης τοποθετήθηκε προβάλλοντας το πρότυπο της Χάλκης ως ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο παράδειγμα καινοτομίας, παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και εφαρμογής ενός προγράμματος ολοκληρωτικής “πράσινης” μετάβασης.
Αυτό αποδεικνύει ότι η δημιουργική επίλυση των καθημερινών ζητημάτων ενός μικρού νησιού μπορούν να γίνουν ο φάρος και το παράδειγμα και σταδιακά η Μεσόγειος να μετεξελιχθεί σε μια ευρεία λεκάνη κυκλικής οικονομίας.
Τα νησιά της χώρας μας αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές προκλήσεις αναφορικά με την ανάπτυξή τους η οποία αποτελεί απόρροια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, όπως το μικρό μέγεθος, η απομόνωση, η περιφερειακότητα, το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Ως εκ τούτου σημαντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι χρηματοδοτήσεις, αποζητούν καινοτόμες λύσεις ώστε αυτές οι περιοχές να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Η εφαρμογή ενός δημιουργικού και ταυτόχρονα καινοτόμου μοντέλου αποτελεί την απάντηση στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα μικρά και απομονωμένα νησιά όπως η Χάλκη.
Το νησί αναδείχθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 2021 ως το πρώτο GR ECO island της Ελλάδας περικλείοντας μια σειρά καινοτομιών.
Το νησί Χάλκης μέσω της Στρατηγική Εθνικής πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης μεσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την βοήθεια της Πρεσβείας της Γαλλίας, της ΔΕΗ και ιδιωτικών εταιρειών (τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Eλλάδας, την Παπαστράτος και την ALD Automotive) είναι το πρώτο GR – eco Island της χώρας.
Η δράση περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός φωτοβολταικού πάρκου για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1MWatt, ανάγοντας τους κατοίκους σε prosumers δηλαδή καταναλωτές – παραγωγούς και καλύπτοντας πλήρως της ενεργειακές ανάγκες του νησιού χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.


Επιπλέον την παροχή έξι αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων και τεσσάρων δομών ταχείας επαναφόρτισης(EV charging stations), με ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων δημοσίου φωτισμού (led, αισθητήρες) και την ανάδειξη καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών βασισμένων σε 5G δίκτυο (public wifi, IOT, Telemedicine, STEM). Τέλος το ηλεκτροκίνητο πλοιάριο το οποίο ετοιμάζεται θα παράγει την ενέργεια που απαιτείται για να κινηθεί με την χρήση των φωτοβολταϊκών πάνελ που διαθέτει στην οροφή.
Για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα ο Δήμος Χάλκης ιδρύει την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα ” ChalkiON ”
Οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. Αποτελούν ένα νέο θεσμό που έχει ως στόχο την ενίσχυση της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιώτες, ώστε να γίνουν παραγωγοί και στην συνέχεια καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που καταναλώνουν.


Σκοπός της ενεργειακής κοινότητας είναι η προώθηση της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα η εξασφάλιση της κοινωνικής οικονομίας, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, μέσω δραστηριοποίησης στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ορθολογικής χρήσης και ενεργειακής αποδοτικότητας. Στόχος της ενεργειακής κοινότητας είναι επιπλέον η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την χρήση του φωτοβολταικού πάρκου, η οποία θα συμψηφίζεται (NetMetering) με την καταναλισκόμενη, μειώνοντας έτσι τα καταβαλλόμενα ποσά από τον Δήμο και τους κατοίκους μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας του νησιού, προς τη ΔΕΗ και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.


Επιπρόσθετα, στο νησί πραγματοποιείται σύστημα ανακύκλωσης στην πηγή όπου ο κάθε κάτοικος είναι υπεύθυνος για την διαλογή και διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων του σε χρωματιστές σακούλες τις οποίες προμηθεύεται εντελώς δωρεάν από τον δήμο. Να σημειωθεί πως έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάδοι απορριμμάτων από τον οικισμό του νησιού.
Βάση χρονοδιαγράμματος για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι πολίτες, ο Δήμος Χάλκης αναλαμβάνει πόρτα – πόρτα την συλλογή από το σπίτι των ανακυκλώσιμων υλικών και των σύμμεικτων απορριμμάτων, ένα πρόγραμμα το οποίο αξιολογείται κάθε χρόνο
και γίνονται συνεχώς βελτιωτικές προσεγγίσεις.


Στο περιθώριο του εξαιρετικού Φόρουμ με πολύ υψηλού επιπέδου συμμετέχοντες, ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος μαζί με τον Δήμαρχο Ανατολικης Σαμου κ. Γεώργιο Σταντζο είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για τα θέματα γενικά του συνεδρίου, αλλά και ειδικα για να αναλύσει διεξοδικά το θαύμα της Χάλκης με τον Αρχηγό της Αξιωματικης αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργό κ. Αλεξη Τσιπρα, τον κ. Γιαννη Πλακιωτάκη Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικων – Αρμοδιο για τα Ευρωπαικα θέματα, κ. Γεώργιο Αμυρα Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κ. Σίμο Κεδίκογλου Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Κ. Γιάννη Μανιατη πρώην Υπουργο Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Κ. Σωκράτη Φαμελλο πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει για αρκετή ώρα με τον Συμβούλο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας τον συμπατριώτη μας απο τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από την Ρόδο κ. Γεώργιο Κρεμλή ,Διευθυντή ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντεταλμένο για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, ο οποίος υπηρετεί στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.
Είναι επίσης πρόεδρος του Bureau της Σύμβασης Espoo και του Πρωτοκόλλου SEA, συμβάσεις της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Καβάλας

otavoice

Επίσκεψη Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης στον Δήμαρχο Κιλκίς

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Σε Ξυνιάδα και Μουζάκι ο Ν. Σακκάς

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν δουλειά καθημερινά στην πόλη και στα χωριά μας»

otavoice

1 εκ.ευρώ για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας

otavoice

Δήμος Αγράφων: Άσκηση ετοιμότητας «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024»

otavoice