OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Πύργου: Δωρεάν έλεγχος για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Π. αΝΤΩΝΑΚΌΠΟΥΛΟς: «Η ιατρική έχει κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα Δωρεάν ελέγχου για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής, που υλοποιεί ο Δήμος Πύργου μέσω της Κοινωνικής Δομής του ΚΕΠ Υγείας στο πλαίσιο προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας των δημοτών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή ιατρών – ακτινολόγων και καρδιολόγων – της πόλης και ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος έσπευσε από τους πρώτους να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους δημότες. Όπως έχει ήδη πράξει και με τις εφημερίες του στο Νοσοκομείο του Πύργου, στους αγώνες του Πανηλειακού ως γιατρός της ομάδας και οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη, τηρώντας πάντα και πιστά στο ακέραιο τον όρκο που έδωσε στον Ιπποκράτη.

Το απόγευμα της Τρίτης (29/11) βρέθηκε το Θεματικό Πάρκο Ξυστρή όπου πραγματοποιείται ο προληπτικός έλεγχος. Εκεί είχε την ευκαιρία να εξετάσει περί τους 20 δημότες και να συνομιλήσει για την πορεία του προγράμματος με την συντονίστρια του ΚΕΠ Υγείας Έλσα Κωστοπούλου και την συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας – κοινωνική λειτουργό Νίκη Ζαφειροπούλου.

Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος, μετά το πέρας των εξετάσεων: «Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες αιφνίδιου θανάτου σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Οι συμμετοχές στο πρόγραμμα διάρκειας μιας εβδομάδας, είναι περίπου στις 100, ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός. Η δράση εντάσσεται στη λογική της κοινωνικής ιατρικής και του εθελοντισμού που πρέπει να δείχνει κάθε γιατρός. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα ο γιατρός ήταν αξίωμα.

Ο γιατρός δίνει όρκο στον Ιπποκράτη και το Θεό και πρέπει – έξω από τα επαγγελματικά του συμφέροντα και τις υποχρεώσεις – να είναι πάντα γιατρός, ανά πάσα στιγμή και σε κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις. Ειδικά τέτοιες εποχές που διανύουμε, επειδή το μέγιστο αγαθό παραμένει η υγεία, οι γιατροί θα πρέπει να επιδείξουν μια αλληλέγγυα στάση δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της επιστήμης. Η ιατρική έχει κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, κι αυτό κάνουμε εμείς ως Δήμος».

Το πρόγραμμα

Το Δωρεάν Πρόγραμμα Ελέγχου για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Πύργου διαρκεί έως και τις 2 Δεκεμβρίου, στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή.

Ο προληπτικός έλεγχος για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αφορά:
• σε άντρες και γυναίκες ηλικίας από 65 ετών και άνω
• σε άτομα από 55 ετών και άνω, αν υπάρχει ιστορικό σε συγγενή α’ βαθμού
• σε μικρότερη ηλικία εφόσον υπάρχει ύποπτη κλινική εικόνα (π.χ. σφύζουσα μάζα στην κοιλιά)

– Κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται υπερηχογράφημα Κοιλιακής Αορτής σύμφωνα με τα πρωτόκολλα προληπτικού ελέγχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους, καλώντας στο τηλέφωνο: 26210 31618 (ώρες 08.30 – 14.00). Απαραίτητη προϋπόθεση η εγγραφή στο λογισμικό του ΚΕΠ Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice